THEPOWERGAME
Περίεργες υποθέσεις δωρεών σε χρήμα έχουν εντοπίσει οι ελεγκτικές αρχές για τις οποίες αναμένουν οδηγίες από την κεντρική φορολογική διοίκηση όσον αφορά στον τρόπο που θα τις χειρισθούν.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν δωρεές με μετρητά. Είτε τα χρήματα βγήκαν από το πιστωτικό σύστημα και εν συνεχεία δοθήκαν μετρητά στους δωρεολήπτες, είτε μετρητά τα οποία βγήκαν από το «στρώμα». Η δεύτερη περίπτωση είναι και ευκολότερη για τον ελεγκτικό μηχανισμό καθώς αναφέρεται στο νόμο ότι τα χρήματα θα πρέπει να μεταβιβασθούν μέσω του πιστωτικού συστήματος.
Η πρώτη περίπτωση, αν και ο νόμος είναι ξεκάθαρος, θα μπορούσε κάποιος πατέρας να ισχυριστεί ότι έγινε ανάληψη του ποσού από την τράπεζα και μετά έδωσε το ποσό στο παιδί του σε μετρητά. Δηλαδή έχει χρησιμοποιηθεί το πιστωτικό σύστημα, αλλά όχι όμως με τον σωστό τρόπο.
Δηλαδή, ο νόμος και οι αποφάσεις ορίζουν ότι η δωρεά πραγματοποιείται από τον λογαριασμό του δωρεοδόχου στον λογαριασμό του δωρεολήπτη.
Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ορίζει ότι μόνο οι δωρεές και γονικές παροχές που πραγματοποιούνται μέσα από το πιστωτικό σύστημα ή οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από την ΤτΕ θα γίνονται δεκτές από την εφορία και θα είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α’ κατηγορία (γονείς, παιδιά, ζευγάρια και εγγόνια) οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η δωρεά γίνεται με μετρητά δεν θα αναγνωρίζεται από την εφορία. Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο οι γονικές παροχές σε χρήμα μέχρι 800.000 καθώς και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς είναι αφορολόγητες. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο φόρος 10% που επιβαλλόταν μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Στην περίπτωση που το ποσό ανέλθει στα 900.000 ευρώ θα καταβληθεί φόρος 10.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του υπερβάλλοντος ποσού των 100.000 ευρώ).
Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία και συγκεκριμένα αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, χρήματα.