THEPOWERGAME
Ούτε τα διαμάντια δεν είναι τελικά, όπως φαίνεται, «παντοτινά». Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές τους έχουν πάρει την ανιούσια, καταγράφοντας σύμφωνα με το Bloomberg άνοδο της τάξης του 20% από τις αρχές Μαρτίου, κυρίως λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην ρωσική Alrosa PJSC, η οποία εκτιμάται πως καλύπτει περί το 1/3 της παγκόσμιας ζήτησης.
Τις δε ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά που παρατηρούνται, δεν δείχνει να είναι σε θέση να καλύψει με τα αποθέματά του ο έτερος παγκόσμιος γίγαντας των διαμαντιών, η De Beers, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες πως λόγω της σταθερά υψηλής ζήτησης, κυρίως στην Ασία, ρωσικά διαμάντια καταλήγουν τελικά στην αγορά μέσω τρίτων χωρών.
Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, η άνοδος στις τιμές οφείλεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κοπείς διαμαντιών και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι στην εύρεση επαρκών ποσοτήτων ακατέργαστων πολύτιμων λίθων, έπειτα από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στη ρωσική Alrosa PJSC.
Και ενώ μεγάλα ονόματα στον χώρο του κοσμήματος όπως οι Tiffany & Co. και Signet Jewelers Ltd. δήλωσαν πως θα σταματήσουν να αγοράζουν τα ρωσικά διαμάντια, δεν ισχύει το ίδιο για την αγορά του κοσμήματος στην Κίνα, την Ινδία κα τη Μέση Ανατολή.
Γιατί δεν μπορεί να καλύψει το κενό η De Beers
Σύμφωνα με το Bloomberg, σε αντίθεση με το τί συνέβαινε προ περίπου μίας εικοσαετίας, όταν τα αποθέματα που τηρούσε η De Beers στο Λονδίνο ισοδυναμούσαν σε αξία με 5 δισ. δολάρια, η εταιρεία πλέον δεν διαθέτει αποθέματα πέραν εκείνων που καλύπτουν τις τρέχουσες απογραφές.
Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός πως είναι σε εξέλιξη η επέκταση του εμβληματικού ορυχείου της στη Νότια Αφρική, με αποτέλεσμα να μην αναμένει σημαντικές αυξήσεις στην εξόρυξη πριν από το 2024.
«Είναι πολύ δύσκολο να φέρουμε καινούργια παραγωγή», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπρους Κλίβερ. Επίσης η De Beers δεν ειδικεύεται στον τύπο των διαμαντιών που φέρνει στην αγορά η Alrosa.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διχάσει το παγκόσμιο εμπόριο και στον χώρο του διαμαντιού. Σε χώρες όπως η Ινδία, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να συνεχίσουν να αγοράζουν από τη ρωσική αγορά και, επιπλέον βρίσκουν τον τρόπο να το κάνουν.
Αυτό συμβαίνει γιατί στη διάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα ακατέργαστα διαμάντια αλλάζουν εταιρείες και εθνικότητες. Το Απρίλιο, το Al Jazeera ανέφερε πως καθώς τα 9 στα 10 διαμάντια που διακινούνται παγκοσμίως περνούν από τη Ινδία, και κυρίως την πόλη του Σουράτ, για να κοπούν και να γυαλιστούν, αυτό προσφέρει στον ρωσικό γίγαντα ένα «παραθυράκι» από τις κυρώσεις, επιτρέποντάς του να διοχετεύσει την παραγωγή στη διεθνή αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, με την περίοδο των γάμων να πλησιάζει, η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα. Και η αμερικανική αγορά στρέφεται στην Ινδία προκειμένου να καλύψει τις παραγγελίες.