THEPOWERGAME
Το ελληνικό κοινό γνώρισε την 50χρόνη Ναταλία Σιντέγεβα από την ταινία «F@ck this Job» που προβλήθηκε στο 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εκεί εξιστορείται το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η ίδια και ο τηλεοπτικός σταθμός Dozhd -ή ΤV Rain όπως είναι γνωστός στον αγγλόφωνο κόσμο- για την κάλυψη του πολέμου που κήρυξε το Κρεμλίνο στην Ουκρανία. Εξαντλώντας κάθε περιθώριο να λειτουργεί ανεξάρτητα στη Ρωσία, μια χώρα που η ελεύθερη δημοσιογραφία αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα, ο σταθμός Dozhd αναγκάστηκε τελικά να κατεβάσει την αυλαία στις αρχές Μαρτίου και μαζί του να θαφτεί η τελευταία αμερόληπτη κάλυψη ενός πολέμου που έχει αναστατώσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων έτσι όπως την γνωρίζαμε προ σχεδόν 11 εβδομάδων.
Η Σιντέγεβα μαζί με το προσωπικό του Dozhd αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία για να αποφύγουν την άσκηση ποινικής δίωξης ύστερα από νόμο που πέρασε το Κρεμλίνο, βάσει του οποίου όσοι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» και «δυσφημίζουν» τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 11 χρόνια φυλάκισης. Παραδόξως, ο Dozhd ιδρύθηκε το 2008 για να ανταποκρίνεται στο νέο τηλεοπτικό κοινό που αναδύθηκε μαζί με τη μεσαία τάξη της Ρωσίας χωρίς να έχει πρόθεση να μπει στο στόχαστρο του Κρεμλίνου.
«Δεν είχα ιδέα πως έκρυβα τόσο μεγάλη αντοχή και κουράγιο μέσα μου. Γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου -δεν θα βρισκόμουν σήμερα σε αυτή τη θέση εάν δεν τα είχα περάσει όλα αυτά. Γι’ αυτό δεν φοβάμαι τίποτα» θα δηλώσει η Ναταλία Σιντέγεβα τον Απρίλιο σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times από την Κωνσταντινούπολη.
Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, η 20χρόνη Σιντέγεβα έφυγε από το Μιτσούρνσκ της κεντρικής Ρωσίας και κατευθύνθηκε στη Μόσχα καθώς δεν ήθελε να γίνει καθηγήτρια μαθηματικών αλλά να ακολουθήσει μια καριέρα στην ψυχαγωγία. Αρχικά ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό Silver Rain και έπειτα δημιούργησε το κανάλι Dozhd ή TV Rain με τον 3ο σύζυγο της και επενδυτικό τραπεζίτη Αλεξάντερ Βινοκούροφ. Μια φωτογραφία της Σιντέγεβα με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όταν εκείνος ήταν πρόεδρος της Ρωσίας, στα νέα γραφεία του καναλιού το 2010 είναι χαρακτηριστική μιας περιόδου εξωστρέφειας της Ρωσίας. Τότε η Μόσχα φαίνεται πως προσδοκούσε στον εκσυγχρονισμό όλων των στρωμάτων της πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Αφότου όμως ο Πούτιν ανέλαβε ξανά στην προεδρεία της Ρωσίας στα τέλη του 2011, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό του καναλιού από τους σταθμούς καλωδιακής τηλεόρασης και κατά συνέπεια από πολύτιμα διαφημιστικά έσοδα λίγο πριν την προσάρτηση της Κριμαίας. Χάνοντας την πρόσβαση στα τηλεοπτικά κύματα, το Dozhd απέκτησε ψηφιακή μορφή, με τους ιδρυτές του να πωλούν περιουσιακά στοιχεία για να το συντηρήσουν.
Σήμερα, η Σιντέγεβα επιδιώκει να επανέλθει το κανάλι της σε χώρες με μεγάλο αριθμό μεταναστών από τη Ρωσία. «Οι αγορές έκαναν εκπληκτικά πράγματα στην ανάπτυξη της χώρας μας και δεν εξηγήσαμε στον κόσμο πως όταν μεταβαίνεις από τον κομουνισμό στον καπιταλισμό, δεν σημαίνει απλά πως κερδίζεις χρήματα. Υπάρχουν και αξίες ιδιωτική περιουσία, ανθρώπινη ζωή, ελευθερία του λόγου, ελεύθερες εκλογές», εξηγεί στους Financial Times σε μια αναπόληση του φλερτ της Ρωσίας με τη Δύση πριν καταρρεύσουν οι σχέσεις τους.