THEPOWERGAME
Η αύξηση επιτοκίων τρομάζει τις εισηγμένες
– Τον παράγοντα της αύξησης των επιτοκίων καλούνται να μετρήσουν οι εισηγμένες. Μετά την Fed, και η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια και μέσα στο καλοκαίρι είναι πιθανή η αύξηση του κόστους για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των εισηγμένων (και όχι μόνο ) εταιρειών. Μετά την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση στο κόστος χρήματος. Ο συνολικός καθαρός δανεισμός των εισηγμένων που δημοσίευσαν αποτελέσματα χρήσης 2021 ανέρχεται στα 21,05 δισ. ευρώ. Δεν τα λες και λίγα. Από αυτά δε το 92% του συνολικού καθαρού δανεισμού αφορά στις 20 ισχυρότερες εταιρείες του ΧΑ.
Κάποιοι μπερδεύουν τα έσοδα με τα κέρδη
– Σε περίεργα κι επικίνδυνα μονοπάτια, βαδίζουν όσοι υποστηρίζουν ή υπονοούν ότι οι εταιρείες ενέργειας «μαγειρεύουν» τα οικονομικά τους στοιχεία με τις… πλάτες της ΡΑΕ και της κυβέρνησης. Οι ισολογισμοί είναι δημοσιευμένοι και υπογεγραμμένοι από ορκωτούς λογιστές και όσοι έχουν πληροφορίες για… γκρίζες ζώνες ή «διπλά» βιβλία, οφείλουν να τις καταθέσουν στις αρμόδιες Αρχές. Όσο για εκείνους που μπερδεύουν τα έσοδα με τα κέρδη, ας ανοίξουν κανένα εγχειρίδιο λογιστικής για να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται…
Άλλο έκτακτος φόρος κι άλλο έκτακτο τέλος
– Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα των υπερεσόδων, γιατί θέλει να αποφύγει νομικές προστριβές ή και προσφυγές των παραγωγών ενέργειας στα διοικητικά δικαστήρια. Άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι αυτούς τους προβληματισμούς, επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για έκτακτο φόρο, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να φορολογηθούν ζημιές. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα έκτακτο τέλος, ανεξαρτήτως κερδοφορίας…
!Πρεμιέρα σήμερα στα αποτελέσματα τριμήνου των ελληνικών τραπεζών. Πριν την έναρξη του Χρηματιστηρίου, την αυλαία θα ανοίξει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αφού δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, θα ενημερώσει τους αναλυτές εγχώριων και ξένων οίκων, στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει το απόγευμα.
Νέοι τιμοκατάλογοι… φωτιά
– Δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε αυτά ή υψηλότερα επίπεδα, το Μάιο και τον Ιούνιο. Ήδη, αρμόδιες πηγές το υπαινίσσονται διαπιστώνοντας αφενός ότι οι τιμές των καυσίμων αναπτύσσουν ανοδικές τάσεις αφετέρου ότι βασικά καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα δεν έχουν πιάσει ακόμα «ταβάνι», με βάση τους τιμοκαταλόγους που αποστέλλουν οι μεγάλοι προμηθευτές…
Η γκρίνια των φαρμακευτικών
– Γκρινιάζουν οι φαρμακευτικές, καθώς θεωρούν ότι οι διατάξεις για το clawback απέχουν πολύ από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Δύο στοιχεία ξεχωρίζουμε από την επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία: 1) Τον παραλογισμό να πληρώνουν την υπέρβαση της δαπάνης αποκλειστικά οι εισαγωγείς, που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αλλά ούτε έχουν εισπράξει κανένα ποσό από τον ΕΟΠΥΥ και όχι αναλογικά οι πάροχοι που έχουν συνάψει συμβάσεις με τον Οργανισμό και έχουν εισπράξει την αποζημίωση 2) Την έμμεση χρηματοδότηση των κερδών τρίτων (παρόχων) με αποτέλεσμα ο κλάδος να επωμίζεται την κερδοφορία άλλων και σε κάποιες περιπτώσεις με ζημία των εταιρειών….
!Σύμφωνα με την McKinsey & Company, το 70% των εταιρειών που χρησιμοποιούν cloud τεχνολογίες σκοπεύουν να αυξήσουν το cloud budget τους. Η αγορά του δημόσιου υπολογιστικού cloud προβλέπεται να ανέλθει στα 800 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024, με εφαρμογή σε όλους τους κλάδους – λιανικό εμπόριο, μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεπικοινωνίες, εκπαίδευση, τράπεζες, ασφαλιστικές υπηρεσίες και άλλα…
Το δύσκολο πρωινό του Θαν. Δαγούμα
– Πολύ δύσκολα αναμένεται να περάσει σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θαν. Δαγούμας. Μάλιστα, πάει στη Βουλή πριν κλείσει το ζήτημα με τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των προμηθευτών ενέργειας και ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες όπως το θέμα της Ρεβυθούσας, κ.α.
Διαγωνισμός για τα απορρίμματα στη Σαντορίνη
– Στη Σαντορίνη ετοιμάζονται να προκηρύξουν το διαγωνισμό για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Για την ακρίβεια, ο διαγωνισμός των 14 εκατ. ευρώ θα προκηρυχθεί από τον ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου και προβλέπει πως ο ιδιώτης θα αναλάβει να καλύψει το 40% του κόστους κατασκευής και λειτουργίας.
Η Ρωσία μεταμορφώνεται σε Κούβα
– Η μία στις 10 εταιρείες που χρησιμοποιεί ξένο εξοπλισμό στην Ρωσία σταμάτησε τη λειτουργία της ήδη από τα τέλη Μαρτίου. Από έρευνα που ανέθεσε ο δημοσιογραφικός οίκος RBC, προέκυψε ότι σχεδόν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Ρωσία (46%) κατασκευάζουν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ξένα εξαρτήματα, εξοπλισμό και λογισμικό. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να λύσουν προβλήματα σχετικά με τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας με διάφορους τρόπους: το 25% αναζητά νέους προμηθευτές στη Ρωσία, το 23% σε φιλικές χώρες. Η κατάσταση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την Κούβα μετά τον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ όπου οι ντόπιοι προσπαθούσαν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στα αυτοκίνητα και στις παραγωγικές γραμμές.
Δυο μήνες παράταση πήρε η Μαρίνα της Πύλου
– Δύο μήνες παράταση πήρε η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τη Μαρίνα της Πύλου. Η υποβολή ήταν να γίνει προχθές Τρίτη (10 Μαΐου), αλλά το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση δύο μηνών, προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσο είναι σύννομη η διαδικασία, με βάση το δεδικασμένο του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Μαρίνα Καλαμαριάς (Αρετσούς). Και δεν είναι μόνον αυτό, μέσα στο Ιούνιο έχουν προγραμματιστεί οι υποβολές δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας. Για να δούμε, τι θα δούμε…