THEPOWERGAME
Η ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας – ΗΠΑ, που βρίσκονται ίσως στο κορυφαίο σημείο ιστορικά, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και τυπικά αύριο στη Βουλή, με την αναθεώρηση και αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα έρθει μάλιστα τρεις μέρες πριν τη μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον για τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν και την ιστορικής σημασίας ομιλία του στο Κογκρέσο.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα δώσει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναπτύξει συνολικά τη θεώρησή του για τη θέση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα και τις συμμαχίες που έχει αναπτύξει. «Εκεί όλοι θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Η ψήφιση της MDCA έρχεται λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες από τη συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την προμήθεια των Rafale. Ήδη από τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει στον Αλέξη Τσίπρα τρία ζητήματα-κλειδιά σε σχέση με τις ΗΠΑ και την αμυντική συμφωνία, στα οποία αναμένεται να δώσει έμφαση και αύριο.
Το πρώτο είναι η Αλεξανδρούπολη, που πλέον ιδίως μετά και τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αναβαθμιστεί στρατηγικά. «Θέλω να απαντήσετε ευθέως αν θεωρείτε την ισχυρή αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη ως ωφέλιμη ή επιζήμια για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα», είχε τονίσει τότε απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο σημείο αφορά στην ένσταση που έχει προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπογράφει επ’ αόριστον συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Κύριε Τσίπρα, η συμφωνία την οποία έχουμε συμφωνήσει λέει πολύ απλά ότι ανανεώνεται αυτόματα η πενταετής συμφωνία που έχουμε υπογράψει εκτός αν ένα από τα δύο μέλη επιλέξει κάτι διαφορετικό. Επ’ αόριστον είναι αυτό;», ήταν το ερώτημα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός.
Το τρίτο και τελευταίο σημείο στο οποίο θα επιδιώξει να έχει μια καθαρή απάντηση από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι «εάν ο ελληνικός λαός σάς εμπιστευτεί, έρθετε στα πράγματα, συμπληρωθεί η πενταετία, θα καταγγείλετε τη συμφωνία;».
«Εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί, οι οποίοι διώχνουν τις βάσεις. Δεν θέλουμε να έχουμε μία ψευδή ρητορική. Έχουμε μία σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον», ανέφερε χθες στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «η ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανικών Δυνάμεων, μαζί με τις επενδύσεις σε υποδομές που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένες και οριοθετημένες σαφώς τοποθεσίες» είναι «επ’ ωφελεία και των ελληνικών συμφερόντων».