THEPOWERGAME
Η G7 δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.
Τα μέτρα
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει κυρώσεις κατά των τριών μεγαλύτερων τηλεοπτικών καναλιών της Ρωσίας, βάζει σε μαύρη λίστα 27 στελέχη της Gazprombank και ορίζει πως κάθε κράτος μέλος της Ομάδας συμφωνεί να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Επίσης απαγορεύει τις εξαγωγές τεχνολογίας και βιομηχανικού εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον αμυντικό κλάδο της Ρωσίας, βάζει μπλόκο στην παροχή συμβουλευτικών και διοικητικών υπηρεσιών προς τις ρωσικές εταιρείες, ενώ θέτει περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε μια λίστα 2.600 Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών, μεταξύ τους αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και τραπεζίτες.
Το κοινό ανακοινωθέν
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές.
Οι ηγέτες της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους τόνισαν ότι θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την εκστρατεία τους εναντίον της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο Δευτέρα τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι πράξεις του στην Ουκρανία «ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της», αναφέρουν οι επτά ηγέτες. Στη βιντεοδιάσκεψή τους, στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβαν ότι «δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον» καθώς και «να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες.
Bei einer Videokonferenz der Staats- und Regierungschefs der #G7 war heute als Gast der ukrainische Präsident @ZelenskyyUa zugeschaltet. Am Jahrestag des Endes des Zweiten Weltkriegs in Europa im Mittelpunkt: die Lage der #Ukraine. Gemeinsame Erklärung: https://t.co/dvmaEGBj8E pic.twitter.com/43T322A7xi
— G7 GER (@G7) May 8, 2022
Στοχοποιείται πρώτη φορά η Gazprombank
Από τη μακρά λίστα των νέων μέτρων την μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόθεση της Δύσης να στοχοποιήσει για πρώτη φορά την Gazprombank, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, αλλά και μέσω αυτής να στρέψει για πρώτη φορά τα βέλη της κατά του ενεργειακού κολοσσού της Gazprom.
Βέβαια, τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν κάποια απαγόρευση στις συναλλαγές με την τράπεζα ή το πάγωμα περιουσιακών της στοιχείων, κάτι που θα προκαλούσε πρόβλημα στην πληρωμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ευρώπη. Όμως, είναι σαφές πως συνιστά ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την κατεύθυνση αυτή, δεδομένου πως και το Κρεμλίνο από την πλευρά του απειλεί να κόψει τις ροές προς την Ευρώπη με την απαίτηση του οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια.
«Βάλαμε κυρώσεις σε μερικά από τα κορυφαία στελέχη της Gazprombank, πρόκειται για άτομα που κάθονται στην κορυφή της… δεν θέλουμε να θεωρείται η Gazprombank ασφαλές καταφύγιο» υποστήριξε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας τα μέτρα.
Νέες κυρώσεις στα ΜΜΕ και τη ρωσική ελίτ ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου μια νέα σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες.
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό.
«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.
Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.
Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των «Big Four», των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται ωστόσο η παροχή νομικών υπηρεσιών.
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.
Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.
Today, I spoke with G7 Leaders and President Zelenskyy about our ironclad unity and commitment to keep strengthening Ukraine and ratcheting up the pain on Putin. pic.twitter.com/15FYYnfueS
— President Biden (@POTUS) May 8, 2022