THEPOWERGAME
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η σημερινή συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εγκριθεί ομόφωνα το έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, που φαίνεται να αποδίδεται στην συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Ουγγαρίας, περιπλέκει την ατζέντα των επόμενων ημερών.
Ειδικότερα σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουγγαρία συνέχισε να μπλοκάρει μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθυστερώντας ολόκληρο το πακέτο κυρώσεων του μπλοκ που έχει ως στόχο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Η πρόταση της ΕΕ αποσκοπεί στην απαγόρευση του αργού μέσα στους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων καυσίμων έως τις αρχές Ιανουαρίου. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία ζητούν παρατάσεις για τη συμμόρφωση με τα συγκεκριμένα μέτρα λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια.
Η ΕΕ επεδίωκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την ημέρα της στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου, την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας, η οποία τιμά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επικράτηση επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Υπενθυμίζεται πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα σε περίπτωση που οι χώρες του μπλοκ δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας έως το Σαββατοκύριακο.
Η ΕΕ πίεζε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου, η οποία τιμά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον διχασμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που εισηγούνται τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού.
Ανάμεσά τους είναι ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με ένα εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στο ναυτιλιακό τους τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία τους.
Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το 6ο πακέτο κυρώσεων, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον αποκλεισμό κι άλλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης του μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, Sberbank..