THEPOWERGAME
Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (Τρ. Πειραιώς) πρωτοστατούν στη δημιουργία της πρώτης προσπάθειας Εξυγίανσής Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΠΕ) στη χώρα μας. Οι δύο αυτοί όμιλοι, με συμμέτοχή που φτάνει στο 96% έχουν βάλει εμπρός το σχέδιο δημιουργίας της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) συνολικής έκτασης 11,5 χιλ. στρεμμάτων.
Η έκταση αυτή είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) της χώρας. Στην πράξη, η ΑΒΣ που δημιουργήθηκε τα τελευταία 50-60 χρόνια, αποτελεί ανοιχτή πληγή για την ελληνική επιχειρηματικότητα, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή διενεργείται το 1/3 της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, χωρίς περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, χωρίς πολεοδόμηση, χωρίς δίκτυα οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά, τηλεπικοινωνιακά κ.ά.
Η κατάσταση αυτή πρόκειται να αλλάξει δραστικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο εξυγίανσης της ΑΒΣ σύμφωνα με το φάκελο που κατέθεσε η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Α.Ε. (ΕΑΝΕΠ ΟΑ ΑΕ) θα κοστίσει 116 εκατ. ευρώ, θα βαρύνει τους μετόχους της εταιρείας και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2028. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε επίσης κατά την υποβολή του φακέλου:
- μέχρι τέλος του έτους αναμένεται η έγκριση του φακέλου του έργου
- μέχρι το Απρίλιο του 2025 θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία για να γίνουν τα έργων κατασκευής (τοπογραφική αποτύπωση, κτηματογράφηση, πολεοδομική μελέτη, πράξη εφαρμογής)
- μέχρι τέλος του 2025 να δημοπρατηθούν τα έργα της α’ φάσης
- μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2026 να ολοκληρωθούν τα έργα της α’ φάσης
- μέχρι το α’ τρίμηνο του 2027 να δημοπρατηθούν τα έργα της β’ φάσης και
- μέχρι το α’ τρίμηνο του 2028 να ολοκληρωθούν τα έργα της β’ φάσης.
Τα έργα περιλαμβάνουν έργα οδοποιίας, τη σιδηροδρομική διασύνδεση της ΒΙΠΕ με το υπόλοιπο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, την κατασκευή δικτύου και υποδομών υγρών αποβλήτων, δίκτυο ομβρίων, δίκτυο οδοφωτισμού και παροχής ενέργειας, διανομής ύδατος, τηλεπικοινωνιακού δικτύου, μονάδας επεξεργασίας ύδατος κ.ά. Τις επενδύσεις αυτές θα υλοποιήσει η ΕΑΝΕΠ ΟΑ ΑΕ, μέτοχοι της οποίας είναι:
- η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με 48,24%
- η ElvalHalcor με 32,16%
- η Συμετάλ με 16,08%
- η Goldair Cargo με 1,8% και
- το Επιμελητήριο της Βοιωτίας με 1,72%.
Το «κάρο» επομένως θα τραβήξουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς και ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ που ελέγχει τις ElvalHalcor και Συμμετάλ. Οι δύο αυτοί μέτοχοι ελέγχουν από 48,24% ο καθένας στην ΕΑΝΕΠ ΟΑ ΑΕ. Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Βοιωτίας ήταν σχεδόν υποχρεωτική καθώς επιβάλλεται από τον σχετικό νόμο δημιουργίας των ΒΙΠΕ (3892/2011). Ωστόσο θεωρείται πολύ θετική υποχρέωση καθώς η τοπική κοινωνία, θα πρέπει να είναι άμεσα ενήμερη για όσα συμβαίνουν ή θα συμβούν στη μεγαλύτερη ΒΙΠΕ της χώρας. Εξάλλου πρόεδρος της εταιρείας είναι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός.
Το έργο ωστόσο του μετασχηματισμού της ΑΒΣ σε ΒΙΠΕ, θα τρέξουν οι επικεφαλής της ΕΑΝΕΠ ΟΑ ΑΕ που έχουν ορισθεί Αθανάσιος Ψαθάς και Ανδρέας Λουκάτος. Ο πρώτος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΑΝΕΠ ΟΑ ΑΕ και ο δεύτερος σύμβουλος διοίκησης του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα αν. διευθύνοντα συμβούλου στην ΕΑΝΕΠ ΟΑ ΑΕ.
Η ΕΑΝΕΠ ΟΑ ΑΕ αφού ολοκληρωθεί η εξυγίανση της ΑΒΣ θα δώσει την θέση της στην διάδοχη Εταιρεία Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Βοιωτίας Ασωπού (ΕΔΕΠ ΟΑ) ΑΕ η οποία θα αναλάβει την λειτουργία του πάρκου. Στην εταιρεία αυτή συμμετέχουν 23 μεγάλες επιχειρήσεις/βιομηχανίες με παρουσία στην ΑΒΣ, όπως Ορφεύς Βεινόγλου, Anoxal, Αρμος Προκατασκευές, Aluminco, FITCO, Μπισκότα Παπαδοπούλου, Europa-Profil, Ελβιομεξ, ElvalHalcor, Supermarket Metro κ.ά.
Η ΕΔΕΠ ΟΑ ΑΕ είναι επιφορτισμένη με το σύνολο των ενεργειών που αφορούν στη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, στη συντήρηση των υποδομών και στην παροχή των υπηρεσιών, ιδίως αυτών που περιγράφονται στον σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΠΕ Οινοφύτων που επισυνάπτεται στον Φάκελο/Αίτηση. Αντικείμενο της ΕΔΕΠ, είναι η παραλαβή, με σχετική σύμβαση, από την ΕΑΝΕΠ, εν όλω ή εν μέρει και σταδιακά, των έργων υποδομής του ΕΠΕ, όπως θα οροθετηθεί και θα αναπτυχθεί τελικά σύμφωνα με τους όρους, τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις του ν. 3982/2011
Σημειώνεται ότι ο φάκελος που παραδόθηκε χθες στο υπ. Ανάπτυξης και στον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, περιέλαβε και τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΠΕ, έτσι ώστε όλοι να είναι ενήμεροι με τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας. Η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου στα Οινόφυτα αποτελεί μια υποχρέωση της χώρας η οποία εκκρεμεί από το 2011, που ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος.