THEPOWERGAME
Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, καταργώντας τον περίφημο νόμο «Ρόου κατά Ουέιντ» (Roe v. Wade) του 1973.
Περίπου τα 2/3 των Αμερικανών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης (Reuters/Ipsos) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.
Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 998 ψηφοφόροι ενώ αυτή εντόπισε ότι μία σχετική πλειοψηφία των Αμερικανών (41%) δήλωσε ότι η χώρα θα είναι ένας χειρότερος τόπος για να ζει κανείς, αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφαση του 1973 (Ρόου εναντίον Γουέιντ) που κατοχύρωσε σε παναμερικανικό επίπεδο το δικαίωμα στην άμβλωση.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά από τη διαρροή ενός προσχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οι δικαστές προτίθενται να ανατρέψουν την απόφαση του 1973. Το δικαστήριο επιβεβαίωσε χθες την αυθεντικότητα της γνωμοδότησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για την τελική απόφαση.
I am angry because an extremist Supreme Court thinks they can impose their extremist views on all of the women of this country and they are wrong.
I have seen the world where abortion is illegal. We’re not going back—not now, not ever. pic.twitter.com/5lE8rCQz5U
— Elizabeth Warren (@SenWarren) May 3, 2022
Ποσοστό 63% των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων ποσοστού 78% των Δημοκρατικών και 49% των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που θα καθορίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου για την επόμενη διετία.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στα τέλη Ιουνίου, ενώ είναι αποτέλεσμα των ενεργειών που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι κατά τα τελευταία χρόνια για τη διαμόρφωση μιας συντηρητικής πλειοψηφίας (6-3) στη σύνθεση του δικαστηρίου.
Το 51% των Ρεπουμπλικάνων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.
Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να αλλάξει τη δυναμική των εκλογών στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι, φέρονται να βρίσκονται κοντά στην εξασφάλιση του ελέγχου τουλάχιστον ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, ώστε να μπορέσουν να εμποδίσουν τη νομοθετική ατζέντα του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η ίδια δημοσκόπηση εντόπισε ότι ποσοστό 41% εκτιμά ότι η ανατροπή της απόφασης του 1973 θα κάνει τις ΗΠΑ ένα χειρότερο τόπο για να ζει κανείς. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό, με ποσοστό 28% να δηλώνει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, ενώ ποσοστό 29% δηλώνει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, ενώ το 36% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.
Η δημοσκόπηση ανέδειξε συνολικά τις διαφορετικές απόψεις των Αμερικανών για τις αμβλώσεις: το 52% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι πρέπει να είναι νόμιμες στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ ποσοστό 40% εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να είναι παράνομες στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.
Το μέτρο ακρίβειας της δημοσκόπησης προσδιορίζεται στις 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο «άθλιος εξαρχής» νόμος και η πρόταση του Δικαστηρίου
Σύμφωνα με το Politico, η γνωμοδότηση του δικαστή Σάμιουελ Αλίτο χαρακτηρίζει τον νόμο του 1973 «άθλιο εξαρχής» και ζητάει την κατάργησή του με τεκμηρίωση που κάνει, μεταξύ άλλων, ρητή αναφορά στα ήθη που επικρατούσαν στη Βρετανία του 1700. Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το κείμενο που διέρρευσε μέσω της ιστοσελίδας Politico είναι αυθεντικό. Η εισήγηση του Αλίτο δεν είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί αυτούσια όταν το δικαστήριο αποφασίσει για την υπόθεση άμβλωσης στην πολιτεία του Μισισιπή (Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization), απόφαση που αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου.
«Αν το δικαστήριο πράγματι δώσει το πράσινο φως για την απαγόρευση των αμβλώσεων, θα είναι καθήκον των αιρετών αξιωματούχων όλων των βαθμίδων να προστατέψουν τα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν. «Και καθήκον των ψηφοφόρων να εκλέξουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου αξιωματούχους που προστατεύουν τα δικαιώματα αυτά».
«Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών»
«Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών»: χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να βροντοφωνάξουν την «οργή» τους για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αναιρέσει την ιστορική απόφαση του 1973 που μετέτρεψε σε συνταγματικό δικαίωμα την άμβλωση.
Ήταν η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική αιρετή Λετίσια Τζέιμς, αυτή που κάλεσε επιθετικά σε γενική κινητοποίηση, μπροστά σε χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, κυρίως νέους, συγκεντρωμένους σε πλατεία στο νότιο Μανχάταν, όπου βρίσκεται δικαστικό μέγαρο.
Μπροστά στην θάλασσα ανθρώπων αυτή, η κυρία Τζέιμς απηύθυνε «έκκληση για δράση».
Το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου «είναι σήμα συναγερμού» και «δεν είναι η στιγμή να σιωπήσουμε», πρέπει να εκφραστεί «η οργή μας», είπε η εισαγγελική λειτουργός, για την οποία το δικαίωμα στην άμβλωση είναι «μια από τις μεγαλύτερες μάχες που πρέπει να δοθούν».
Διαδηλώσεις
Στο πλήθος, πολλές νέες κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», «σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών», «θα έχω λιγότερα δικαιώματα από τη μητέρα μου».
Νωρίτερα χθες, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ρίχτηκε και αυτός στην πολιτική μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση, θέμα για το οποίο οι πολίτες των ΗΠΑ διχάζονται βαθιά, μετά την εκρηκτική αποκάλυψη για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που μετατρέπεται σε μείζον διακύβευμα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Την επομένη της άνευ προηγουμένου διαρροής προσχεδίου απόφασης του κορυφαίου οργάνου της δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με την οποία θα δυναμιτίσει το δικαίωμα αυτό, κατοχυρωμένο σε όλη τη χώρα από το 1973, ο πρόεδρος κάλεσε με ανακοίνωσή του τους ψηφοφόρους να «επιλέξουν υποψηφίους που (το) υπερασπίζονται» τον Νοέμβριο.
This is how feminists in Latin America fought for abortion rights — and won. pic.twitter.com/hhnoHPYxKc
— Max Granger (@_maxgranger) May 3, 2022