THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ινδία θα ενισχύσουν την εταιρική σχέση τους και θα εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία με έμφαση στην προάσπιση της βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας τάξης, στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη χαρτογράφηση της ψηφιακής μετάβασης.
Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Νέο Δελχί την Κυριακή και τη Δευτέρα, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Ινδίας, Ραμ Ναθ Κοβίντ, και συνομίλησε για πολλά θέματα με τον ινδό πρωθυπουργό κ. Ναρέντρα Μόντι.
«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι γρήγορες αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον υπογραμμίζουν την ανάγκη για κοινή στρατηγική δέσμευση σε βάθος», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συμφωνία θα τους επιτρέψει να συντονίσουν την τεχνική εργασία και να υποβάλουν έκθεση στο πολιτικό επίπεδο, είπε.
Η ώθηση είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της ΕΕ για την επιτάχυνση των εμπορικών συνομιλιών με την Ινδία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες. Το μπλοκ επιδιώκει να δώσει στην Ινδία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για να διαφοροποιηθεί μακριά από τη Ρωσία, είπε το πρόσωπο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέτασαν τη Δευτέρα την πρόοδο στη στρατηγική τους συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και μια επενδυτική συμφωνία, σύμφωνα με δήλωση της ινδικής κυβέρνησης. Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και αντιπροσωπεύει 62,8 δισεκατομμύρια ευρώ (67,3 δισεκατομμύρια δολάρια) εμπορίου.
Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με την Ινδία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων στον κόσμο. Η χώρα λέει ότι χρειάζεται τα όπλα για να αποτρέψει την επιθετικότητα από τους γείτονες Πακιστάν και Κίνα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει συνέπειες για την Ασία, η οποία αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες τιμές των σιτηρών, της ενέργειας και των λιπασμάτων, είπε η φον ντερ Λάιεν σε ακροατήριο στο Raisina Dialogue, ένα ετήσιο γεωπολιτικό συνέδριο στο Νέο Δελχί.
«Η έκβαση του πολέμου δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα επηρεάσει επίσης βαθιά την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε.