THEPOWERGAME
*** Ορίστηκε και η ημερομηνία του αποχωρισμού: 6 Μαΐου. Εκείνη τη μέρα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αναχωρεί από την Αθήνα με προορισμό την Ουάσιγκτον, τερματίζοντας την εδώ πενταετή θητεία του. Τη μεγαλύτερη σε διάρκεια Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα μας.
^^^ Τέλη Μαΐου, θα έρθει στην Αθήνα ο αντικαταστάτης του. Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τσούνης αναλαμβάνει σε μια δύσκολη συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξελίσσεται και την ενεργειακή κρίση – με τις όποιες γεωπολιτικές επιπτώσεις της – να βρίσκεται στο peak της. Καλή τύχη και σ’ αυτόν και σ’ εμάς. Προς το παρόν, η ακριβής ημερομηνία της έλευσης του δεν έχει προσδιορισθεί. Θα ξεκαθαρίσει ωστόσο τις επόμενες μέρες.
### Ο Πάιατ, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, θα αναβαθμιστεί. Θα αναλάβει θέση βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα τα θέματα ενέργειας. Η γεωγραφική αρμοδιότητα του λέγεται ότι θα αφορά στην ευρύτερη περιοχή μας. Καλό αυτό. Στην πραγματικότητα, θα είναι «ο άνθρωπος μας στην Ουάσιγκτον», αν – ω μη γένοιτο – χρειαστεί μια μέρα να καλέσουμε επειγόντως στο DC και πρέπει κάποιος να απαντήσει. Για οτιδήποτε. Όπως ο συγχωρεμένος Χόλμπρουκ, ένα πράγμα, για παράδειγμα. Αν με καταλαβαίνετε…
ΥΓ: Ο,τι κι αν γίνει, πάντως, ένα είναι βέβαιο: Ο Πάιατ θα παραμείνει για πάντα εραστής των ελληνικών νησιών. Φέτος το καλοκαίρι μπορεί να μην έρθει, αλλά από του χρόνου, όλο και σε κάποια παραλία θα μπορεί να τον πετυχαίνει κανείς…
*** Με αφορμή την αναχώρηση του Πάιατ από την Αθήνα, να σημειώσουμε εδώ ότι από τώρα έως και το προσεχές φθινόπωρο, μπορεί να αλλάξει τελικά σχεδόν το σύνολο των πρεσβευτών στη χώρα μας. Προσέξτε:
^^^ Φεύγει σε λίγες μέρες ο Αμερικανός. Σειρά θα έπαιρνε ο Ρώσος, αλλά λόγω της εμπλοκής που σημειώθηκε με τις απελάσεις, παίρνει τελικώς μια παράταση, αφού ο αντικαταστάτης του, που θα ήταν ο σημερινός Νο2, απελάθηκε. Οπότε δημιουργείται ένα κενό. Φεύγει επίσης ο νυν πρέσβης του Ισραήλ, ενώ από Οκτώβριο τις βαλίτσες του θα ετοιμάσει και ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Τουρκίας στη χώρα μας. Στο μεσοδιάστημα θα αλλάξουν μια σειρά από άλλους πρεσβευτές (πχ ο Ελβετός), ενώ τον Σεπτέμβριο κανονικά αποχωρεί κι ο Γάλλος. Αν κι ο τελευταίος λέγεται ότι έχει ζητήσει παράταση ενός έτους.
### Σε κάθε περίπτωση, ο επόμενος χειμώνας θα βρει τη διπλωματική κοινότητα της χώρας αλλαγμένη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
ΥΓ: Ξέρετε ποιος είναι ο αρχαιότερος ξένος πρέσβης στην Ελλάδα; Ο Κύπριος. Αν δεν κάνουμε λάθος, πρέπει να βρίσκεται στη χώρα μας περί τα έξι χρόνια.
*** Κι αφού το σημερινό μας σημείωμα ήταν εντόνως… διπλωματικό, να κλείσουμε με μια είδηση από τον ίδιο χώρο, αλλά αυτή τη φορά ανησυχητική. Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι, τελικώς, η Μόσχα θα στείλει στα κατεχόμενα της Κύπρου δυο – τρεις χαμηλόβαθμους διπλωματικούς υπαλλήλους της, «για να εξυπηρετήσουν Ρώσους πολίτες που βρίσκονται εκεί σήμερα».
^^^ Όπως όλα δείχνουν, η αποστολή τους δεν θα είναι επίσημη, το όποιο Γραφείο δεν θα είναι αναγνωρισμένο. Όμως, από την άλλη, γεγονός αποτελεί ότι δημιουργείται ένα προγεφύρωμα. Κι αν θυμηθεί κανείς την πρόσφατη λεκτική παράλειψη Λαβρόφ, που αναφέρθηκε στα κατεχόμενα ως ΤΔΒΚ, χωρίς τον προσδιορισμό «αυτοαποκαλούμενη», υπάρχει κάθε λόγος ανησυχίας…