THEPOWERGAME
Μήνυμα με αποδέκτη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως δεν θα επιτύχει ποτέ να καταλάβει την Ουκρανία απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ώρα που ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως αναμένει σήμερα στο Κίεβο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Την ίδια ώρα η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση στο εργοστάσιο Άζοφσταλ της Μαριούπολης, τελευταίο οχυρό στην πόλη για τον ουκρανικό στρατό και τους αμάχους, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως χτύπησε χτες το βράδυ δύο ακόμη ρωσικούς πυραύλος τύπου Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα. Στην περιοχή του Λουχάνσκ, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, καθώς η κοινότητα του Γκουιρσκέ βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών.
«Η ενότητά μας στην πατρίδα, η ενότητα με τους συμμάχους και συνεργάτες μας και η ενότητά μας με τον ουκρανικό λαό στέλνει ένα αλάθητο μήνυμα στον Πούτιν: Δεν θα επιτύχει ποτέ να κυριεύσει και να καταλάβει όλη την Ουκρανία» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Twitter.
.@POTUS: Our unity at home, our unity with our Allies and partners, and our unity with the Ukrainian people is sending an unmistakable message to Putin: He will never succeed in dominating and occupying all of Ukraine. pic.twitter.com/V4ltUz5EAW
— Department of State (@StateDept) April 24, 2022
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως σήμερα αναμένει στη χώρα τους ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, κάτι πάντως που ως αυτή τη στιγμή δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Στο επίκεντρο των αναμενόμενων συζητήσεων το θέμα της στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου και συγκεκριμένα το είδος του οπλισμού που θα χρειαστεί η Ουκρανία.
«Μόλις έχουμε (περισσότερα όπλα), μόλις έχουμε αρκετά, πιστέψτε με θα ανακαταλάουμε άμεσα εκείνη ή την άλλη περιοχή, που έχει καταληφθεί προσωρινά», είπε ο Ζελένσκι το Μεγάλο Σάββατο, αναφερόμενος στον ρωσικό έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Μαριούπολης. Μία νέα προσπάθεια εκκένωσης των αμάχων από την πόλη απέτυχε το Σάββατο, σύμφωνα με βοηθό του δημάρχου της Μαριούπολης.
Την ίδια ώρα πάντως, η Πολωνία ανακοίνωσε πως προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα αξίας 1,5 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας. Αυτό ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
«Ως σήμερα, η Πολωνία έχει μεταβιβάσει στον ανατολικό μας γείτονα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 7 δισεκ. ζλότι, δηλαδή 1,6 δισεκ. δολαρίων», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κρακοβία (νότια) με τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ.
Σε ρόλο μεσολαβητή ο Γκουτέρες σε Άγκυρα, Μόσχα και Κίεβο
Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται αύριο, Δευτέρα του Πάσχα, στην Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
«Ο γενικός γραμματέας θα μεταβεί στην Άγκυρα, στην Τουρκία, όπου, την 25η Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ.
Ο κ. Γκουτέρες θα πάει κατόπιν στη Μόσχα (την Τρίτη) και στο Κίεβο (την Πέμπτη) για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανούς (πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους) από την 24η Φεβρουαρίου.
Πάντως ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αντέδρασε στην απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να επισκεφθεί πρώτα τη Μόσχα και μετά το Κίεβο, υποστηρίζοντας πως δεν βλέπει «καμιά δικαιοσύνη και καμία λογική σε αυτή τη σειρά».
«Ο πόλεμος γίνεται στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν πτώματα στους δρόμους της Μόσχας. Το λογικό θα ήταν να έρθει πρώτα στην Ουκρανία, να δει τον κόσμο εδώ κάτω, τις συνέπειες της κατοχής», είπε σε αγανακτισμένο τόνο ο κ. Ζελένσκι.
Η Άγκυρα προσπαθεί το τρέχον διάστημα να οργανώσει σύνοδο του κ. Ζελένσκι και του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και τούρκοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως η πιθανότητα να γίνει αυτή η συνάντηση μοιάζει επί του παρόντος ισχνή.
Το Κίεβο ζητεί μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού για τα πυρηνικά εργοστάσια
Στο μεταξύ, η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι χθες Σάββατο.
Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.
«Θα συντονίσουμε την παράδοση της βοήθειας που θα προσφέρουν ο ΔΟΑΕ και τα κράτη μέλη του» και μέρος του εξοπλισμού που ζητήθηκε «θα παραδοθεί απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», συνέχισε ο κ. Γκρόσι.
Η Ρωσία στρατολογεί αμάχους, καταγγέλλει η Ουκρανία
Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στρατολογεί εξαναγκαστικά άμαχους στα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Πέρα από τους νέους οι οποίοι στρατολογούνται παρά τη θέλησή τους, επιτάσσονται γιατροί στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ανάρτηση των ουκρανών στρατηγών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Υγειονομικοί αναγκάστηκαν, υπό την απειλή ότι θα εκτελούνταν σε διαφορετική περίπτωση, να προσφέρουν φροντίδες σε τραυματισμένους ρώσους στρατιωτικούς στο μέτωπο στις περιοχές Βοφτσάνκ και Χάρκοβο.
Οι ισχυρισμοί του ουκρανικού επιτελείου είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Το Κίεβο και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τονίζουν ότι η στρατολόγηση ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συρράξεις.
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ρωσικά πλήγματα κοντά στο χωριό Γκουιρσκέ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε απόψε η περιφερειακή κυβέρνηση.
Το σφυροκόπημα στο Άζοφσταλ στη Μαριούπολη
Εντείνουν τις πιέσεις οι Ρώσοι στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπως αναφέρει το αμερικανικό think tank, Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (IWG) που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την τελευταία του ενημέρωση, οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να εξαφανίσουν τους εναπομείναντες υπερασπιστές του εργοστασίου και δε θα επιτρέψουν την απομάκρυνση των παγιδευμένων αμάχων.
Αναταραχή στο εσωτερικό της Γερμανίας για το θέμα του εξοπλισμού της Ουκρανίας και της γερμανικής άμυνας εν γένει
Στο μεταξύ εξακολουθεί η ανταραχή στην γερμανική πολιτική σκηνή, εν μέσω εκκλήσεων για αποστολή οπλισμού στη Γερμανία. Ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών CDU, Φρίντριχ Μερτς, παραδέχθηκε πως η συντηρητική παράταξη της Γερμανίας αμέλησε την άμυνα της χώρας τις προηγούμενες δύο δεκαετίες και η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της είναι σήμερα «ερείπια»! Την ίδια ώρα, η κυριακάτικη Bild γράφει ότι το Βερολίνο θα αγοράσει 60 μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47F Chinook, αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την αμερικανική βιομηχανία Boeing, ενώ ο αρχηγός του φιλελεύθερου FDP Κρίστιαν Λίντνερ τάχθηκε υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία.
Αναλυτικά, για «σοβαρά λάθη» στο πεδίο της άμυνας από πλευράς της ως πρότινος κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης σε βάθος χρόνου, μίλησε ο κ. Μερτς του CDU: «Κοιτώντας πίσω, πρέπει δυστυχώς να πούμε ότι όλοι οι υπουργοί Άμυνας των τελευταίων 20 ετών έλαβαν λάθος αποφάσεις για το υλικό και την κατάσταση του στρατεύματος».
Το Συνέδριο των Γερμανών Φιλελευθέρων, με απόφαση που ενέκρινε με «συντριπτική πλειοψηφία» μετά την εισήγηση του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος, ζήτησε χθες την παράδοση βαρέων όπλων από τη Γερμανία στην Ουκρανία. Η Ουκρανία αναφέρει το σχετικό ψήφισμα «πρέπει να υποστηριχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην απόκρουση του ρωσικού επιθετικού πολέμου.
Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παράδοση βαρέων όπλων και την ταχεία παροχή οπλισμού από τη γερμανική βιομηχανία, για την οποία, όπως ανακοινώθηκε, η Γερμανία θα προσφέρει χρηματοδότηση (…). Εμείς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άσκηση του νόμιμου δικαιώματός της στη στρατιωτική αυτοάμυνα ενάντια στον επιθετικό ρωσικό πόλεμο (…)», διαβάζει κανείς στο ψήφισμα του Συνεδρίου.
Τέλος, στο σημερινό της φύλλο η Bild am Sonntag αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας θα αγοράσει 60 μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47F Chinook, αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την αμερικανική βιομηχανία Boeing, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του υλικού της αεροπορίας στρατού της χώρας, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Bild am Sonntag.
Πρόκειται για μέρος της δαπάνης 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που ανήγγειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα ελικόπτερα θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2025 και το 2026 και θα αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα –είχαν τεθεί σε υπηρεσία πριν από κάπου πενήντα χρόνια– CH-53G της Sikorsky, βιομηχανίας που είναι σήμερα μέρος του ομίλου της Lockheed Martin, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πάντως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη επισήμως κάποια απόφαση για την αγορά ελικοπτέρων.
Ζελένσκι: Η Ιταλία μας στηρίζει πολιτικά και με όπλα. Περιμένω τον Ντράγκι
Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο χθεσινοβραδυνό μήνυμά του αναφέρθηκε και στην Ιταλία και στη στάση που τηρεί η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.
«Η Ιταλία μας στηρίζει πολιτικά και με όπλα και δεν φοβάται να το πει. Νιώθω οτι υπάρχει μεγάλη στήριξη από τον Ιταλό πρωθυπουργό, τον Μάριο Ντράγκι», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Repubblica.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι περιμένει τον Ντράγκι στο Κίεβο και έκανε λόγο για «ιστορικής σημασίας αλλαγή προσέγγισης από την Ιταλία» και δήλωσε ότι «είναι ευγνώμων στον ιταλικό λαό».
Ο Ζελένσκι ζήτησε, τέλος, για μία ακόμη φορά την αρωγή του Βατικανού, με στόχο να μπορέσει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.