THEPOWERGAME
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να δούμε κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ωστόσο είπε ότι «δεν έχουμε δει ακόμα».
Το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης τόνισε ότι τα εργαστήρια του οργανισμού «είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών».
Θυμίζουμε πως εδώ και αρκετές ημέρες αντίστοιχα κρούσματα διαπιστώθηκαν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η αιτιολογία τους.
Ο κ. Ζαούτης πρόσθεσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, όπως γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετός και διάρροια, ενώ κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.
«Η πλειοψηφία είναι στα παιδιά 3 έως 5 ετών. Υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα», πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των αδενοϊών.
«Είναι ελάχιστα μέχρι στιγμής τα κρούσματα και ακόμα λιγότερα τα σοβαρά, κι αυτό είναι το θετικό», είπε.
Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα, επισήμανε ο κ. Ζαούτης.
Η ελληνική εταιρία μελέτης ήπατος έχει ανακοινώσει τα εξής:
Σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη και Αμερική, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) επισημαίνει ότι παρακολουθεί με σοβαρότητα την εξέλιξη της κατάστασης και βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), που έλαβε η ΕΕΜΗ στις 14 Απριλίου 2022, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας. Εντούτοις, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία. Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.
Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.