THEPOWERGAME
Πολλά συμβαίνουν στις αγορές, από επιθετικές συζητήσεις από τη Fed που τρομάζουν τους επενδυτές μέχρι τις ανεξέλεγκτες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και από τον πόλεμο πόλεμος στην Ευρώπη μέχρι τα re-openings των οικονομιών αλλά και lockdowns σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως σημειώνει η JP Morgan. Δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς που όλα αυτά οδήγησαν σε πτώση του επενδυτικού κλίματος σε εξαιρετικά χαμηλά τοποθετήσεις από τους επενδυτές.
Ωστόσο, όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα, τόσο η ψυχολογία της αγοράς όσο και οι επενδυτικές θέσεις είναι υπερβολικά bearish, και βλέπει νέο ράλι στις μετοχές προσεχώς. Όπως σημειώνει, αν και πρόσφατα η ίδια μείωσε ελαφρώς τις θέσεις – ρεκόρ που είχε στις μετοχές, παραμένει θετική, τηρώντας εποικοδομητική στάση και πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα βραχυπρόθεσμο ράλι, ιδιαίτερα σε τμήματα της αγοράς μικρής κεφαλαιοποίησης και υψηλού beta.
Όσον αφορά στις αυξήσεις των επιτοκίων, η JP Morgan πιστεύει ότι η αποτίμηση της αγοράς είναι πλέον επίσης υπερβολική , με την Fed να μην αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων όσο εκτιμάται αυτή τη στιγμή ούτε να γίνεται πιο επιθετική, και έτσι οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να υποχωρήσουν στο επόμενο διάστημα.
Πέρυσι, η JP Morgan ήταν από τους πρώτους που επεσήμανε την πιθανότητα σημαντικής ανόδου του πληθωρισμού, ωστόσο πλέον εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια εξομάλυνση λόγω της παροδικής φύσης του αντίκτυπου της Covid-19, του υποτιμημένου αποτελέσματος βάσης και της μείωσης της ζήτησης καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Επιπλέον, εκτιμά ότι μια ύφεση στον προβλεπόμενο ορίζοντα παραμένει απίθανη και κατά συνέπεια, η κερδοφορία των εταιρειών θα συνεχίσει να αυξάνεται, έστω και με πιο αργό ρυθμό, η οποία και στηρίζει την πορεία των μετοχών.
Ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη, ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και ο αντίκτυπός του στον «σούπερ κύκλο» των εμπορευμάτων θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Μετοχές ανάπτυξης ή αξίας;
Η JP Morgan εξετάζει ποια τμήματα της αγοράς μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερα κέρδη στους επενδυτές. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, εάν οι επενδυτές αρχίσουν να είναι πιο θετικοί για τις αγορές (το κλίμα δεν θα έπρεπε να είναι σε χαμηλά 30 ετών, κατά την άποψή της) και αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, τι θα έπρεπε να αγοράσει κανείς: Μετοχές ανάπτυξης ή αξίας;
Λόγω των συγκεκριμένων μακροοικονομικών εξελίξεων και των επιπτώσεών τους στα θεμελιώδη μεγέθη, μπορεί κανείς επί του παρόντος να αγοράσει μετοχές που έχουν χαρακτηριστικά ανάπτυξης και αξίας, όπως τονίζει. Σημειώνεται πως οι μετοχές «αξίας» θεωρούνται εκείνες εταιρειών με ισχυρή ρευστότητα, καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, ενώ οι μετοχές «ανάπτυξης» ανήκουν σε εταιρείες που ενισχύουν τα μεγέθη τους εκμεταλλευόμενες τις οικονομικές συγκυρίες. Όπως επισημαίνει η JP Morgan, υπάρχουν μετοχές ανάπτυξης που ξεπουλήθηκαν έντονα, και υπάρχουν μετοχές αξίας που τώρα έχουν μετατραπεί σε μετοχές ανάπτυξης. Για παράδειγμα, οι μετοχές των κλάδων της ενέργειας, των μετάλλων και της εξόρυξης ήταν μετοχές «αξίας» για την τελευταία δεκαετία. Αυτές οι μετοχές εξακολουθούν να είναι μετοχές «αξίας» (κατατάσσονται ως φθηνές με βάση διάφορους δείκτες αποτίμησης), αλλά καθώς αυξάνεται η κερδοφορία τους είναι επίσης μετοχές «ανάπτυξης». Επιπλέον, καθώς έχουν βελτιωμένους ισολογισμούς, κατατάσσονται επίσης θετικά ως προς την ποιότητα και η θετική τους απόδοση τιμών τους κατατάσσει σε υψηλό βαθμό όσον αφορά τις βαθμολογίες ορμής.
Παράλληλα, οι περισσότερες διεθνείς μετοχές ανάπτυξης, έχουν σημειώσει σημαντικό sell-off τους τελευταίους μήνες και τώρα αρχίζουν να έχουν θετική βαθμολογία αξίας.
Όπως καταλήγει η JP Morgan, στο βραχυπρόθεσμο ράλι μετοχών που βλέπει προσεχώς, οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν τόσο μετοχές ανάπτυξης όσο και μετοχές αξίας, καθώς οι πιέσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες σε πολλά τμήματα της αγοράς.