THEPOWERGAME
*** Συνεχίζονται εντατικά στο παρασκήνιο οι προετοιμασίες για την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Εκεί όπου – βάση των έως τώρα ενδείξεων – φαίνεται να υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πού επικεντρώνονται σ’ αυτή τη φάση οι προετοιμασίες; Κατ’ αρχήν, στο να διασφαλισθεί ότι οι εταιρείες που αποτελούν την κοινοπραξία που θα υλοποιήσει το project θα συμμετάσχουν…
^^^ Οι πρώτες ενδείξεις, ωστόσο, είναι αρνητικές αναφορικά με τη γαλλική Total. Το Παρίσι δείχνει απρόθυμο και δύσθυμο. Δεν έχει «κάτι» με τη συγκεκριμένη περίπτωση, απλώς, η απόφαση για την έναρξη των εργασιών στην περιοχή μας συμπίπτει χρονικά με μια μεγάλη – στρατηγική – απόφαση που πήρε: να στραφεί 100% στις ΑΠΕ. Συνεπώς, αν «κατέβει» στην Κρήτη, θα συνιστά πισωγύρισμα στην υλοποίηση της απόφασης. Κι επειδή αυτά τα «καράβια» είναι πολύ μεγάλα, είναι κι αργοκίνητα, η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει. Έχει χρόνο να το κάνει; Όχι. Συνεπώς…
### Θα στραφεί αλλού, για εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν; Ναι. Αρκεί κανείς να κινηθεί άμεσα κι αποφασιστικά. Και υπό τον όρο ότι απαλλάσσεται από τις όποιες ρήτρες. Αν θέλετε την εκτίμηση μας, η αναζήτηση έχει ξεκινήσει. Πού; Κάπου στα βόρεια, απ’ ό,τι λένε οι πηγές μας. Σύντομα θα γνωρίζουμε. Άλλωστε, το επαναλαμβάνουμε: Δεν υπάρχει (πολύς) χρόνος για χάσιμο.
ΥΓ: Το πρόβλημα για την Αθήνα θα αρχίσει να γίνεται πραγματικά σύνθετο, αν την ίδια στάση με τους Γάλλους, αποφασίσουν να τηρήσουν και οι άλλοι εταίροι της κοινοπραξίας, δηλαδή οι Αμερικανοί της ExxonMobil. Γιατί (και) κάτι τέτοιο πήρε το αυτί μας…
*** Μια και βρισκόμαστε σε «ενεργειακά νερά», να σας ενημερώσουμε και για κάτι ακόμα που εξελίσσεται στο παρασκήνιο. Μαθαίνουμε ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες, η Άγκυρα πιέζει την Ουάσινγκτον, ώστε η μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην ΕΕ να γίνει μέσω Τουρκίας. Κι ότι αυτό κυρίως συζητείται – και ξανασυζητείται – στις συχνές πλέον επαφές Τούρκων και Ισραηλινών.
^^^ Ωστόσο, αυτός ο σχεδιασμός προβλέπει μια στάση, που για τους Τούρκους είναι μεγάλος πονοκέφαλος κι ακούει στο όνομα «Κύπρος». Τι λένε, λοιπόν, από την πλευρά τους; Αν δεν «συμμορφωθούν» στη Λευκωσία, τότε να παρακάμψουν την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχόμενων.
### Μα γίνονται αυτά; Θα αναρωτηθείτε. Όχι, απαντά η Αθήνα. Και κάπου εκεί βρίσκεται η συζήτηση, η οποία κάποια στιγμή θα φτάσει στο «σημείο μηδέν». Ποιο είναι αυτό; Η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο άλλωστε, κάποια στιγμή, όλα τα ανοικτά θέματα της ευρύτερης περιοχής, εκεί δεν καταλήγουν; Ωστόσο, οι ελληνικοί όροι είναι ξεκάθαροι κι αν δεν γίνουν αποδεκτοί, δεν προχωρά τίποτα. Δικαίως.
*** Οι Τούρκοι, τις τελευταίες εβδομάδες, γίνονται παραλήπτες ενός «δώρου» από το πουθενά. Στο καινούργιο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «κατεβαίνουν» κατά δεκάδες Ρώσοι προγραμματιστές που φεύγουν όπως – όπως από την Μόσχα, μην αντέχοντας το εκεί εμπόλεμο κλίμα και ό,τι αυτό συνεπάγεται (ακόμα και το ενδεχόμενο της στράτευσης τους…). Πρόκειται για ορισμένα από τα πιο λαμπερά ρωσικά μυαλά, που σύντομα θα αναζητήσουν εργασία. Και οι τουρκικές εταιρείες θα τους την προσφέρουν, αξιοποιώντας αυτό το ουρανοκατέβατο μπόνους
^^^ Για να καταλάβετε τι συμβαίνει «απέναντι», αρκεί να σας πούμε ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες Ρώσων, όπως οι προγραμματιστές που προαναφέραμε, δεν απαιτείται ούτε μια τυπική βίζα για να διασφαλισθεί η επ΄ αόριστον παραμονή στην Τουρκία. Η λογική τους είναι απλή: Τώρα που ήρθατε, θα σας αφήσουμε να φύγετε;