THEPOWERGAME
Πριν καν αρχίσουν τα μεγάλα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και τα προγράμματα ψηφιοποίησης επιχειρήσεων, μέσω των οποίων θα διατεθούν αρκετά δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι ελληνικές εταιρείες λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής βλέπουν τα έσοδα και την κερδοφορία να εκτοξεύονται.
Τα έσοδα εμφανίζουν το 2021 άνοδο που ξεπερνά το 30% τόσο λόγω οργανικής ανάπτυξης όσο και των συνεχιζόμενων εξαγορών μικρότερων εταιρειών, τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν ενώ οι εργαζόμενοι αυξάνονται συνεχώς.
Κατά σχεδόν 30% αυξήθηκε το προσωπικό του ομίλου Entersoft το 2021, κατά 25% της Profile, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για την EpsilonNet αγγίζει το 60% λόγω και των εξαγορών.
Η θετική πορεία του κλάδου αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο που κινούνται αντίστροφα από τις μετοχές τεχνολογίας στο εξωτερικό που εμφανίζουν πολύ μεγάλη πτώση τον τελευταίο χρόνο. Αντίθετα οι εισηγμένες εταιρείες λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής στο ελληνικό χρηματιστήριο προσέφεραν αποδόσεις μεταξύ 32% (Profile) και 500% (EpsilonNet).
Σημαντική συνεισφορά στην αύξηση των εσόδων είχαν και πέρυσι τα σημαντικά συμβόλαια των δύο ισχυρότερων «παικτών» του κλάδου, της Intrasoft Netcompany (ελέγχεται πλέον από τον δανέζικο όμιλο Netcompany) και της Unisystems (του ομίλου Quest), στο εξωτερικό και κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατά 26% αυξήθηκαν πέρυσι τα έσοδα της Unisystems από το εξωτερικό που έφτασαν τα 76,6 εκατ. ευρώ και αποτελούν περισσότερο από το 50% των συνολικών εσόδων. Πολύ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εσόδων της Intrasoft Netcompany από τις διεθνείς αγορές. Από το εξωτερικό προέρχεται και σημαντικό τμήμα του ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων της Unisystems που ξεπερνά πλέον τα 400 εκατ. ευρώ.
Στο κάδρο πρέπει να μπουν και οι θυγατρικών των διεθνών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και θα συμμετάσχουν στη διεκδίκηση μεγάλων έργων στο δημόσιο ή νέων σημαντικών συμβολαίων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για εταιρείες όπως η IBM Hellas (το 2020 είχε έσοδα 102 εκατ. ευρώ με τα 69 εκατ. να προέρχονται από παροχή υπηρεσιών), η SAP Hellas (έσοδα 48 εκατ. και κέρδη γύρω στα πέντε εκατ. το 2020) και η Microsoft Hellas.
Η Microsoft Hellas είχε στην τελευταία χρήση, που έληξε τον Ιούνιο του 2021, έσοδα 48 εκατ. από 39 εκατ. ευρώ ενώ προ ημερών ο επικεφαλής της Θεοδ. Μιχαλόπουλος είχε δηλώσει πως προχωρούν κανονικά οι επενδύσεις για τα κέντρα δεδομένων (datacenters) σε Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο.
Οι μεγάλοι διαγωνισμοί και το στοίχημα του προσωπικού
Μέσα στη φετινή χρονιά, όπως έχει υποστηρίξει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, θα προκηρυχθούν σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα τεχνολογίας στο δημόσιο που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) είχε αναφερθεί σε διαγωνισμούς ύψους κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ από την κρατική εταιρεία. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων που έχουν επίσης ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και επιδοτούν συστήματα, λογισμικό και υπηρεσίες.
Όμως, οι διοικήσεις των εταιρειών, όπως αναφέρεται και στον ετήσιο απολογισμό του ομίλου Quest, επισημαίνουν πως «βασικός κίνδυνος είναι η δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού σε τεχνολογίες πληροφορικής καιεπικοινωνιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό δημιουργεί πίεση στις αμοιβές καθώς και καθυστέρηση ικανοποίησης της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται και η οποία θα αυξηθεί στο μέλλον».
Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δυσάρεστη όταν ξεκινήσει η υλοποίηση των μεγάλων έργων που σήμερα είτε βρίσκονται σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας, είτε πρόκειται να προκηρυχθούν.
Όπως αποδεικνύει η εκτίναξη της EpsilonNet, σημαντική ώθηση στον κλάδο του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υποβολής τιμολογίων (myData). Η πανδημία οδήγησε και σε επιτάχυνση του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να επωφεληθούν όμιλοι με ισχυρό πελατολόγιο όπως η Entersoft.
Η εταιρεία προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε σειρά εξαγορών (Optimum, Wedia) ενώ συνεχίζει να αναζητεί ευκαιρίες εκμεταλλευόμενη την ισχυρή ρευστότητα. Παράλληλα ενισχύει την παρουσία της σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Το κύμα εξαγορών στον κλάδο συνεχίζεται και φέτος καθώς οι εισηγμένοι όμιλοι αποκτούν μικρότερες εξειδικευμένες εταιρείες με στόχο να διευρύνουν τη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους.
Παράλληλα οι ικανοποιητικές αποτιμήσεις επιτρέπουν σε παλαιότερα στελέχη του κλάδου, που ίδρυσαν εταιρείες προ 30 – 35 ετών να αποσυρθούν, πουλώντας τις εταιρείες τους στους εισηγμένους ομίλους, με αξιόλογα έσοδα.
Το μεγάλο στοίχημα για τις εισηγμένες αποτελεί, ωστόσο, η ανάληψη και υλοποίηση των έργων τεχνολογίας στο δημόσιο, αλλά και η περαιτέρω επέκταση στις διεθνείς αγορές για τους εξωστρεφείς ομίλους όπως η Unisystems, η Profile, η Entersoft, κ.α.
Κάποιοι εισηγμένοι (Unisystems, SpaceHellas, κ.λπ.) καταγράφουν ήδη σημαντικές επιτυχίες στην ανάληψη έργων του δημοσίου αλλά τα μεγάλα συμβόλαια, από τις ψηφιοποιήσεις εγγράφων μέχρι τις νέες ταυτότητες, βρίσκονται μπροστά.