THEPOWERGAME
Αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα πρέπει να «αποκαταστήσει τις ισορροπίες» με δικά της μέτρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News.
Νέες απειλές για Φινλανδία και Σουηδία
Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Αν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να κάνουμε πιο σύνθετη τη δυτική πτέρυγά μας, όσον αφορά την ασφάλειά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.
Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μια τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.
"NATO is tailored for confrontation."
Kremlin spokesman Dmitry Peskov says that if Finland, which has an 800-mile border with Russia, and Sweden join NATO "we'll look to rebalance the situation."https://t.co/CI2SxieQBM
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/Jdt43VpP9b
— Sky News (@SkyNews) April 7, 2022
Πεσκόφ για απώλειες: Είναι μια τραγωδία για εμάς
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, και οι επακόλουθες συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και στρατιωτών, την καταστροφή οικισμών και ολόκληρων πόλεων, καθώς και μια σειρά από άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας. «Έχουμε υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες. Είναι μια τραγωδία για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.
Αρνήθηκε ωστόσο το χαρακτηρισμό του Βρετανού δημοσιογράφου περί «ταπείνωσης». Τόνισε ακόμη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ανησυχεί ότι θα βρεθεί κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.
"We have significant losses of troops".
Vladimir Putin's press secretary Dmitry Peskov says it's a "huge tragedy to us" to have lost Russian troops during the war in Ukraine.https://t.co/X3flQUBL0r
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/PGHoFvdewb
— Sky News (@SkyNews) April 7, 2022
Λυπούμαστε για την αποπομπή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το Κρεμλίνο εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα σκοπεύει «να συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».
«Λυπούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με όλα τα νόμιμα μέσα και να τα αιτιολογούμε» είπε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Το αίτημα που είχαν υποβάλει δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.
Λαβρόφ: Απαράδεκτο το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας των Ουκρανών
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε «απαράδεκτα» στοιχεία, αλλά πως η Ρωσία παρόλα αυτά θα συνεχίσει τις συνομιλίες και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τις δικές της απαιτήσεις.
Το Κρεμλίνο έχει πει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα ήθελε και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις εστιάζοντας σε ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου, τους οποίους αρνείται η Μόσχα.
Ο Λαβρόφ είπε σήμερα πως η Ουκρανία παρουσίασε ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας στη Ρωσία χθες, Τετάρτη, όμως αυτό δεν περιείχε προτάσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δύο πλευρές.
«Αυτή η ανικανότητα για άλλη μια φορά να εξευρεθεί συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου, τη θέση του για παράταση ακόμη και υπονόμευση των συνομιλιών απομακρυνόμενο από την κατανόηση η οποία επιτεύχθηκε», είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι προτάσεις του Κιέβου είναι «απαράδεκτες».
Όπως είπε, στο κείμενο των προτάσεων που είχαν γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε αποκλείσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, από τις εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφικής ακεραιότητας που ζητάει το Κίεβο — στο νέο έγγραφο που παρουσίασε χθες, αυτό το σημείο απουσιάζει.
Επίσης, το Κίεβο ζητούσε, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευθούν απευθείας για την Κριμαία και το ουκρανικό Ντονμπάς, την περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Μόσχα αναγνώρισε τις αρχές των αυτονομιστών αμέσως πριν ξεκινήσει την επίθεσή της.
Σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ απέρριψε τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως ο Λαβρόφ δεν συμμετέχει απευθείας στις διαπραγματεύσεις και πως οι δηλώσεις του έχουν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία».
Ο Ποντόλιακ είπε πως η Μόσχα θέλει να εκτρέψει την προσοχή από τα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι σκότωσαν αμάχους, και πρόσθεσε: «Έτσι πρέπει να δούμε οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις», είπε.