THEPOWERGAME
Προκαταρκτική έρευνα ανοίγουν οι εισαγγελικές αρχές στο Παρίσι για να διερευνηθούν κατηγορίες φορολογικής απάτης εις βάρος της αμερικανικής McKinsey ύστερα από έκθεση του κοινοβουλίου για την εκτεταμένη χρήση των υπηρεσιών που παρέχουν συμβουλευτικές εταιρείες στο γαλλικό δημόσιο. Αν και η εισαγγελία δεν αποκάλυψε τον ακριβή στόχο των κατηγοριών, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro πως πρόκειται για την McKinsey. Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, με τη δημοτικότητα του Μακρόν να έχει εξασθενίσει τις τελευταίες δυο εβδομάδες αν και συνεχίζει να προηγείται των πολιτικών του αντιπάλων. Όμως, η Μαρί Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση, έχει μειώσει τη διαφορά από τον Μακρόν.
Με τον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει δρομολογηθεί για αυτήν την Κυριακή, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν κάνουν αναφορά στο «σκάνδαλο της McKinsey». Έκθεση της γαλλικής Γερουσίας έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα από τα μέσα Μαρτίου όπου ασκείται κριτική στην «επιρροή» που ασκούν οι συμβουλευτικές εταιρείες στο κράτος, χαρακτηρίζοντας την αξιοποίηση των υπηρεσιών τους «ευρείας κλίμακας και αδιαφανείς».
Η Γαλλία εκτιμάται πως δαπάνησε 628 εκατ. ευρώ το 2020 για την πληρωμή εξωτερικών συμβούλων, με το αρμόδιο υπουργείο για τον δημόσιο τομέα να μελετά πια τη μείωση αυτών των κονδυλίων, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Politico. Πέρσι τα υπουργεία δαπάνησαν 893,98 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2018, τονίζουν οι Financial Times. Μέλη της γαλλικής κυβέρνησης τόνισαν, ωστόσο, πως οι υπηρεσίες των συμβουλευτικών εταιρειών ήταν πολύτιμες εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Μολονότι η Γαλλία δεν στρέφεται σε εξωτερικούς συμβούλους σε βαθμό ανάλογο π.χ. με τη Βρετανία, το ζήτημα συζητείται εκτενώς στους πολιτικούς κύκλους του Παρισιού επειδή η Γαλλία δίνει μεγάλη αξία στον ρόλο της δημόσιας διοίκησης. Οπότε η συχνότερη χρήση των εξωτερικών συμβούλων τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς αντιπάλους του Μακρόν και ως μια περιθωριοποίηση των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Βερονίκ Λουβαζί, αρμόδια του τομέα υγείας στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Είχε πει πως «σε γενικές γραμμές, η πρόσληψη συμβουλευτικών εταιρειών δεν μου προκαλεί έκπληξη. Αλλά η συχνότητα με προβληματίζει, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών».
Στην περίπτωση της McKinsey, η Γερουσία ισχυρίζεται στην έκθεσή της πως δεν έχει πληρώσει εταιρικούς φόρους για τουλάχιστον μια δεκαετία. Από την πλευρά της, η McKinsey αναφέρει πως έχει καταβάλει πάνω από 422 εκατ. ευρώ σε φόρους και κοινωνικές εισφορές των υπαλλήλων της από το 2011 μέχρι το 2020, ένα ποσό που αντανακλά περίπου το ένα πέμπτο των πωλήσεών της εκείνη την περίοδο. Ο Μακρόν, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, έχει υποστηρίξει τη συμβολή των συμβουλευτικών εταιρειών. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει πως η κυβέρνησή του έχει ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης του διεθνούς φορολογικού συστήματος. Απευθυνόμενος στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση εάν έχει υπάρξει κατάχρηση τότε θα πρέπει να επιβληθούν οι κατάλληλες ποινές.