THEPOWERGAME
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν χωράει άλλες αναβολές και οι υποσχέσεις πρέπει να μετατραπούν άμεσα σε πράξεις. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλαν διακεκριμένοι επιστήμονες από το 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Nik Gowing, ιδρυτής του «Thinking the Unthinkable», ο Περιφερειακός Πρέσβης της COP26 σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Τουρκία και Ιράν, David Moran, υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύς λίγος χρόνος για να αναλάβουμε φιλόδοξη δράση. «Το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους του Παρισίου και να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου.
«Το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος για την Ελλάδα υπολογίζεται στα 700 δισεκατομμύρια έως το τέλος του αιώνα αν δεν δράσουμε άμεσα» τόνισε ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή. Χαρακτήρισε αναγκαίο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα και όχι από το 2030 η συμφωνία της Γλασκόβης και στάθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης για να κατανοήσει ο κόσμος την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται ο πλανήτης.
«Μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς»
Από την πλευρά του ο Petteri Taalas, Γενικός Γραμματέας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, εκτίμησε ότι μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, αλλά χρειάζεται άμεση μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας. Ανέδειξε επίσης τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει στο κλίμα η αποψίλωση των δασών.
Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια διατύπωσε ο Κώστας Συνολάκης, Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή για την Ελλάδα. Τόνισε πως οι επιστήμονες θα πρέπει να πείσουν τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα, θεωρώντας εφικτό να πετύχουμε τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αρκεί να δράσουμε τώρα.
Η Maria Fernanda Espinosa, μέλος του διεθνούς κέντρου Nizami Ganjavi εξέφρασε την ανησυχία που η συζήτηση επικεντρώνεται στην επόμενη γενιά και όχι σημερινή. Ήδη πολλές χώρες της Αφρικής βιώνουν, όπως είπε, τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επισήμανε, δε, πως δεν πρέπει να αγνοούμε τον αντίκτυπο που θα έχει η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Σκούλλος, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενημερώσουν οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικοί φορείς την κοινή γνώμη, αλλά και να εξηγήσουν οι κυβερνήσεις στους πολίτες για τον διαφορετικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική.