THEPOWERGAME
Επιστολή με μια σειρά από προτάσεις για τη λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Στην επιστολή αναφέρονται επίσης και προτάσεις για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με έκθεση στη ρωσική αγορά.
Ειδικά για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο ΣΕΤΕ ζητεί την υπογραφή σχετικής ΚΥΑ με την οποία θα επιβληθούν, μεταξύ άλλων, ΦΠΑ και δημοτικός φόρος, αλλά και παρακράτηση φόρου για όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ προτάσσεται και η αναγκαιότητα ορισμού μέγιστου αριθμού ακινήτων ανά ιδιοκτήτη.
Παρατίθεται η επιστολή προς τους Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας, Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού, Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γιώργο Πιτσιλή, Διοικητή ΑΑΔΕ:
Θέμα: Σχετικά με τη στήριξη τουριστικών επιχειρήσεων με έκθεση στη ρωσική αγορά και προτάσεις για βελτίωση του πλαισίου βραχυχρόνιας μίσθωσης
Κύριοι Υπουργοί,
Σε συνέχεια της κοινής σύσκεψης στις 23 Μαρτίου, επανερχόμαστε με τα δύο βασικά θέματα της ατζέντας:
- Την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με μεγάλη έκθεση στην Ρωσική αγορά, και
- Τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγούν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα, υπάρχουν ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις (τουριστικά γραφεία και τουριστικά καταλύματα) που το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προερχόταν τα τελευταία χρόνια από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων αυτών έχει ανατραπεί ολοκληρωτικά. Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν αναμένεται να έρθουν φέτος στη χώρα μας, ενώ δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί και με τους τουρίστες που προέρχονται από τις υπόλοιπες χώρες.
Με δεδομένο πως είναι αντικειμενικά αδύνατον λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι επιχειρήσεις αυτές να μπορέσουν να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργείται, συνάπτοντας συνεργασίες με άλλες τουριστικές αγορές (σημειώνεται πως το έτος 2019 530.000 περίπου Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι Ουκρανοί και οι Λευκορώσοι), θα πρέπει για το προσεχές χρονικό διάστημα να στηριχθούν, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν σε λειτουργία και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τα εξής μέτρα στήριξη των επιχειρήσεων αυτών:
- Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (τρέχουσες και δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων).
- Παροχή της δυνατότητας να θέσουν σε αναστολή έως τα 2/3 των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού που απασχολούν.
- Αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων εκδόσεώς τους.
Κριτήριο για την ένταξη στα παραπάνω μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι το ποσοστό του συνολικού τζίρου που σημείωσε κατά το έτος 2019 η τουριστική επιχείρηση, το οποίο προερχόταν από την τουριστική αγορά των χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και το οποίο θα πρέπει να υπερβαίνει το 55% των συνολικών της εσόδων, αποδεικνυόμενο με κάθε πρόσφορο μέσο όπως για παράδειγμα τις σχετικές συμβάσεις με τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες αγορές, φορολογικά παραστατικά κ.λπ.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, δείτε εδώ τις προτάσεις μας, που αφορούν προσθήκες στις υφιστάμενες διατάξεις, αλλά και νέες συμπληρωματικές.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και περαιτέρω συζήτηση.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ