THEPOWERGAME
Η αναγκαιότητα της Διαχείρισης της Διαφορετικότητας, η ανάπτυξη εταιρικών πολιτικών, η δημιουργία Πρακτικής Εργαλειοθήκης και η Χάρτα Διαφορετικότητας ήταν τα βασικότερα θέματα συζήτησης στο Συνέδριο «Embracing Diversity and Fostering Inclusion in the Workplace». Στο τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου Embracive, που πραγματοποιήθηκε από το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) παρουσιάστηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος και το παρακολούθησαν με φυσική παρουσία, αλλά και απομακρυσμένα -καθώς υπήρχε και η δυνατότητα της διαδικτυακής συμμετοχής- στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εταίροι του έργου εξήραν την συνεργασία όλων των μερών για την ολοκλήρωσή του μέσα στα δυο χρόνια της διάρκειάς του. «Παρότι συνέπεσε χρονικά με την πανδημία, όλοι κατάφεραν να επικοινωνηθεί σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις. Οι σύνεδροι μίλησαν για την αναγκαιότητα οι επιχειρήσεις να διαχειριστούν τη Διαφορετικότητα, με πρώτιστη την ανάπτυξη εταιρικών πολιτικών, αλλά και την ανάγκη για τη δημιουργία Πρακτικής Εργαλειοθήκης στον εργασιακό χώρο και την αυτοδέσμευση τους στις αρχές της Χάρτας Διαφορετικότητας, που προσφέρει το θεωρητικό πλαίσιο», σημειώνεται.
Το συνέδριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του ΚΕΑΝ και Ιδρυτή του Diversity Charter Greece, Σταύρου Μηλιώνη, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά σχετικά με το πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτού του προγράμματος, καθώς και με το τι ορίζεται ως Διαφορετικότητα και τη σπουδαιότητα που έχει για το προφίλ των επιχειρήσεων και τα οικονομικά τους μεγέθη η αποδοχή της. Στη συνέχεια η Άννυ Καμαριώτη, διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου-Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Ιδρύματος και της συνεισφοράς του στο συγκεκριμένο έργο και τόνισε ότι όλη η προσπάθεια είχε ως στόχο να υπάρξουν απτά οφέλη για την κοινωνία. Τέλος, ο Γιάννης Σιδηρόπουλος, Policy Expert στην Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου στη Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας του ΣΕΒ μίλησε για τον λόγο που ο Σύνδεσμος θέλησε να συμμετάσχει στο έργο και τόνισε αρχικά την σημασία της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, τη μετρήσιμη αποτύπωση των ζητημάτων της Διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις και τη σπουδαιότητα προσαρμογής και διαχείρισης από τις ελληνικές επιχειρήσεις της Διαφορετικότητας σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Embracive
Στο πάνελ για τα αποτελέσματα του προγράμματος, αφού η συντονίστρια, ‘Ολγα Μαρινέα τόνισε την αποτελεσματικότητα της σύμπραξης φορέων από διαφορετικούς τομείς στη διαχείριση της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις και τα οφέλη που είχε αυτό το γεγονός, ώστε να κατανοήσουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων, στη συνέχεια έκανε μια παρουσίαση με τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου. Oι Νίκος Μωραΐτης, Project Manager του ΙΒΕΠΕ ΣΕΒ και Αλόιζια Μοσχοβάκου Project & CSR Manager, ΙΒΕΠΕ ΣΕΒ, παρουσίασαν το εκπαιδευτικό κομμάτι του έργου, αναλύοντας τη Μέθοδο Ανάπτυξης της Εκπαίδευσης με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία του εργαλείου Toolkit και στη συνέχεια τη δημιουργία του Training Course. Η Αλόιζια Μοσχοβάκου μίλησε για το σκοπό και τις ομάδες στόχου της εκπαίδευσης, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου του Ανθρωπίνου Δυναμικού, που διαχειρίζονται το σύνολο του ανθρωπίνου δυναμικού, αποδέχονται το κενό στη Διαχείριση της Διαφορετικότητας και αναζητούν μεθόδους και πρακτικές που οδηγούν στην επίλυση του προβλήματος. Ο Βαγγέλης Γέττος, Project Manager & Social Media Coordinator CSI Center for Social Innocation Ltd μετέφερε στους συνέδρους την Κυπριακή πραγματικότητα και έθεσε καίρια ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο μετασχηματίζεται το όραμα του Embracive και η προώθηση της διαφορετικότητας στον ψηφιακό χώρο. Επίσης, παρουσίασε τις βασικές φάσεις του έργου στην Κύπρο, τα ευρήματα της έρευνας στις επιχειρήσεις και την ανάγκη πρακτικής εφαρμογής της εργαλειοθήκης του Embracive καθώς και της συνέχισης της εκπαίδευσης. Η Φένια Πιστοφίδου, Project Manager του ΚΕΑΝ αναφέρθηκε στην σημασία της εκπαίδευσης με απώτερο στόχο να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία αυτά από τις επιχειρήσεις και να υπάρξει συνέχεια και βιωσιμότητα του έργου.
Ο σεβασμός της διαφορετικότητα στο επιχειρησιακό περιβάλλον
Ο Γεώργιος Α. Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκίνησε την ομιλία του εξηγώντας τι σημαίνει «αποδέχομαι το διαφορετικό» και τι προσφέρει η ποικιλομορφία ατόμων στις επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πόσο δυσκολευόμαστε ως κοινωνία να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα, κάνοντας σύντομη ιστορική αναδρομή σε σχέση με τη θέση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, μιλώντας για την σημερινή εικόνα στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις. «Όταν οι εταιρείες επενδύουν στη διαφορετικότητα, το στοίχημα είναι αυτή να γίνει ορατή στις επιχειρήσεις», τόνισε. Κλείνοντας, ανέλυσε τις δράσεις της κυβέρνησης στον δημόσιο τομέα σε θέματα διαφορετικότητας, την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και τις μελλοντικές της παρεμβάσεις.
Η ελληνική εμπειρία του προγράμματος Embracive
H Kατερίνα Μαλάνου, Partner «Lambadarios Law Firm» μοιράστηκε την εμπειρία της εταιρείας συμμετέχοντας στο έργο Embracive. Ανέλυσε το όραμα της εταιρείας και στοχεύοντάς στη σύγχρονη εποχή ανέφερε ότι προχώρησαν στην υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας. «Η υπογραφή της Χάρτας αποτελεί για εμάς ηθική αυτοδέσμευση για την τήρηση των αρχών του σεβασμού σε θέματα Διαφορετικότητας και συμπερίληψης εντός του εργασιακού περιβάλλοντος, ανεξάρτητα από ηλικία αναπηρία, φύλο, εθνικότητα και σεξουαλικό προσανατολισμό». Συνοψίζοντας, ανέφερε πως «συνειδητοποιήσαμε ότι η διαμόρφωση μιας συμπεριληπτικής εταιρικής κουλτούρας αποτελεί όχι μόνο ηθική υποχρέωση των εταιριών, αλλά και στρατηγικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα. Οι ποικιλόμορφες ομάδες φέρνουν διαφορετικές απόψεις και προτείνουν καινοτόμες και δημιουργικές λύσεις», κατέληξε.
H Kυπριακή εμπειρία του προγράμματος Embracive
Η Αθηνά Πασχαλίδου, Ειδική Επιστήμονας Υποστήριξης Έργου για το Γραφείου Πολυμορφίας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης στο Γραφείο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχε στο Συνέδριο με ψηφιακή παρουσία. Αρχικά, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Γραφείου Ισότητας και των στόχων του τμήματος. Επίσης, τόνισε τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων προς το ευρύ κοινό και όχι μόνο σε πανεπιστημιακό κοινό, καθώς και άλλων δράσεων του Γραφείου. Υπογράμμισε την υπογραφή από το Πανεπιστήμιο Κύπρου της Χάρτας Διαφορετικότητας Κύπρου. Κλείνοντας, ανέφερε ενδεικτικά τους στόχους του Γραφείου για το 2022, όπως την Υλοποίηση του Σχεδίου Ισότητας Φύλου και την ετοιμασία του Γλωσσαρίου όρων διαφορετικότητας.
Το Συνέδριο έκλεισε με την συνοπτική αναφορά των στόχων του προγράμματος που επιτεύχθηκαν και με τη δέσμευση των εταίρων του Προγράμματος Embracive ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν στη διάδοση των αρχών και των αξιών της Διαφορετικότητας και της υγιούς ένταξης διαφορετικών ανθρώπων στα εργασιακά περιβάλλοντα ως απαραίτητο συστατικό επιτυχίας των επιχειρήσεων και τελικά των κοινωνιών.