THEPOWERGAME
Τουλάχιστον άλλους 400.000 ειδικούς στην τεχνολογία (ICT specialists) θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Σήμερα -στοιχεία 2020- στη χώρα απασχολούνται 80.000 ειδικοί στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, αριθμός μειωμένος κατά 1% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Σύμφωνα με τους ψηφιακούς στόχους της Ένωσης, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να ανέλθει σε 480.000 έως τα τέλη του 2030. Πρακτικά, στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας πρέπει να προστεθούν 400.000 άτομα με ειδικές γνώσεις ΤΠΕ.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ με βάση τους ICT Specialists ως ποσοστό των εργαζομένων. Και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ενταθούν περαιτέρω οι προκηρύξεις μπαράζ ψηφιακών έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των ειδικών στις ΤΠΕ στο σύνολο του εργατικού δυναμικού είναι μόλις 2%. Όταν, για παράδειγμα, στη Φινλανδία και στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι κοντά στο 7,5%.
Πανευρωπαϊκό πρόβλημα
Η έλλειψη ειδικών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Στην ΕΕ των 27, ο αριθμός των ειδικών στις ΤΠΕ ανέρχεται επί του παρόντος σε 8,43 εκατομμύρια και πρέπει να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.
Αν και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά τον τελευταίο χρόνο στη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ουγγαρία, η Ένωση απέχει μακράν από το να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για 20 εκατομμύρια ICT specialists έως τα τέλη της δεκαετίας.
Ψηφιακή υστέρηση της Ελλάδας
Την ψηφιακή υστέρηση της Ελλάδας σε σημαντικούς δείκτες, που σχετίζονται με την ψηφιακή της ωριμότητα, εντοπίζει μελέτη της Deloitte, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Vodafone σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Η έρευνα δείχνει ότι η Ελλάδα απέχει ακόμη μακράν από την εκπλήρωση των φιλόδοξων ψηφιακών στόχων, που έχει θέσει η Ευρώπη για τα τέλη της δεκαετίας.
Για παράδειγμα, έχει χαμηλές επιδόσεις στον “Digital Intensity Index”, που μετρά την ψηφιακή ετοιμότητα των επιχειρήσεων, με βάση τη διαθεσιμότητα 12 διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η πρόσβαση σε γρήγορες συνδέσεις (άνω των 30 Mbps). Στη χώρα μας οι εταιρείες με βασικό ποσοστό «ψηφιακής έντασης» αντιπροσωπεύουν το 32%, επίδοση που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης στην ΕΕ.
Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ολλανδία, για παράδειγμα, είναι 75%, στην Ιταλία 69%, ενώ στην Ιρλανδία 66%. Για να πιάσει αυτό τον στόχο η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό των επιχειρήσεων με βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης στο 58% από 32% σήμερα.