THEPOWERGAME
Η προβλέψιμη μονοτονία του ΔΝΤ
-Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, από τότε που το ΔΝΤ έλυνε κι έδενε, ζητώντας αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών- συντάξεων, για να βγει ο… λογαριασμός. Τα αποτελέσματα των… εμπνεύσεων του τα βιώσαμε με την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, το ίδιο το Ταμείο αποδέχθηκε τους λάθος υπολογισμούς του, αλλά διαπιστώνουμε ότι εμμένει στην ίδια λογική, παρά το ότι αναγνωρίζει πώς ούτε πρόβλημα χρέους έχουμε ούτε έχει οπισθοχωρήσει ο μεταρρυθμιστικός ρυθμός της χώρας. Το γεγονός ότι έρχεται και ζητά από την κυβέρνηση να… ξεχάσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τις μόνιμες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, γιατί υποτίθεται ότι θα επιβαρυνθούν οι επόμενες γενιές, ούτε καν προς σχολιασμό δεν προσφέρεται, ωστόσο δικαιώνεται πολιτικά το υπουργείο Οικονομικών που δρομολόγησε την πρόωρη εξόφληση του Ταμείου, πόσο μάλλον όταν τα κρατικά ταμεία γλιτώνουν και τόκους…
Μεταφορικό Ισοδύναμο χωρίς τελικό όφελος
-Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο, καθώς ο πληθωρισμός του Μαρτίου, που θα προσεγγίσει το 9%, είναι μόνο η αρχή. Μιλώντας κανείς με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αντιλαμβάνεται ότι η παράταση της οριζόντιας επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και πέραν του Απριλίου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Παρεμπιπτόντως, μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος, ποιο ακριβώς είναι το όφελος του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα νησιά; Όχι τίποτε άλλο, αλλά ούτε διαφορά στις τιμές των καυσίμων βλέπουμε- το αντίθετο- ούτε διαφορά στις τιμές των βασικών αγαθών, που ξεκινάνε από την ηπειρωτική Ελλάδα…
!Μικρή μείωση του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου των νέων δανείων, έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά είδαμε ένα- δύο… πραματάκια, που μας κακοφάνηκαν. Το πρώτο είναι ότι στα νέα στεγαστικά, το κόστος «τσίμπησε», σε μια περίοδο που έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται»η κτηματαγορά. Το δεύτερο είναι ότι ενώ στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια (άνω του 1 εκατ. ευρώ) είδαμε μείωση κατά 31 μονάδες βάσης, στα δάνεια ως 250 χιλιάδες ευρώ, που απευθύνονται σε μικρότερες επιχειρήσεις, το κόστος ανέβηκε…
Η αξιοποίηση των ακινήτων της Μπουτάρης
-Όχι, δεν το έριξε στο κρασί ο επικεφαλής της Premia Properties Κώστας Μαρκάζος. Η συμφωνία για την απόκτηση ακινήτων της Μπουτάρης, στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης, ενισχύει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης. Η εμπορική δραστηριότητα στο κρασί θα μεταβιβαστεί σε άλλη εταιρεία, που ελέγχει ο βασικός μέτοχος της Premia ο ομογενής εκ Σουηδίας Ηλίας Γεωργιάδης. Μεταξύ των ακινήτων που περνούν στον έλεγχο της επενδυτικής εταιρείας περιλαμβάνονται και δύο σε Σαντορίνη και Κνωσό, με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα του οινοτουρισμού.
Στο σφυρί πολυτελή ξενοδοχεία στην Κέρκυρα
-Πρόσφατα άλλαξε χέρια μέσω πλειστηριασμού το Corfu Senses Resort και στις 15 Απριλίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για το Grande Mare στις Μπενίτσες, επίσης στην Κέρκυρα. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, με συνολική επιφάνεια 3.777 τ.μ. και δυναμικότητας 96 δωματίων, είναι κτισμένο σε οικόπεδο 22.000 τ.μ. στις Mπενίτσες. Το ακίνητο έχει αδειοδοτηθεί κατά το παρελθόν ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων με το όνομα Grande Mare Hotel, Spa & Wellness. Έχει ανακαινιστεί το 2014 και αποτελείται από τέσσερα κτίρια δωματίων και ένα κτίριο υποδοχής και κοινοχρήστων χώρων.
-Το κόστος τακτοποιήσεων εκτιμάται στο ποσό των 50.000 ευρώ καθώς το ακίνητο δεν παρουσιάζει σοβαρά θέματα προς αντιμετώπιση. Η Μαρίνα Μπενιτσών μισθώθηκε τον Μάρτη του 2021, από την εταιρία αμερικανικών συμφερόντων Maritime Project, που θα την εκμεταλλευτεί για 15 χρόνια. Το ξενοδοχείο βγαίνει σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Special Financial Solutions και υπεύθυνη για την προώθηση της διαδικασίας την ΔΑΝΟΣ, μέλος του δικτύου της BNP Paribas Real Estate.
Οι μπίζνες του Mr. ΙΚΕΑ Jr στην Ελλάδα
-Μετά την e-eat που σύστησε στη χώρα μας τον Νοέμβριο ο Mathias Kamprad, ο γιος του δημιουργού της ΙΚΕΑ Ingvar Kamprad, επιστέφει με την σύσταση μίας ακόμη εταιρείας στον χώρο της εστίασης. Πρόκειται για την The Baking Franchise με αντικείμενο την παραγωγή φρέσκου ψωμιού, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, γλυκισμάτων και την κατ’οίκον διανομή τους. Όπως και στην e-eat το νέο σήμα μπορεί να αναπτυχθεί και μέσω franchise, όπως μαρτυρά το όνομα του.
Ελληνοτουρκική μάχη στον τουρισμό
-Σε μάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν καθώς οι δύο χώρες είναι οι μόνες που εμφανίζουν κατακόρυφη άνοδο στις κρατήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του World Travel & Tourism Council και του ForwardKeys οι αεροπορικές κρατήσεις από Βρετανία για Τουρκία είναι 53% πάνω και για Ελλάδα 51%, σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, όταν για τον πλέον δημοφιλή προορισμό για τους Βρετανούς, την Ισπανία, η άνοδος είναι μόλις 1%.
Σκληρός ανταγωνισμός για το – λιγοστό – κριθάρι
-Η ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ότι θα πληρώσει τους παραγωγούς κριθαριού με μεγαλύτερες τιμές από τις συμφωνηθείσες στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας είναι απολύτως ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται φέτος στο λιγότερο προβεβλημένο, συγκριτικά με τα άλλα δημητριακά, κριθάρι. Τι έχει συμβεί; Λόγω της υψηλής τιμής του σκληρού σιταριού πέρυσι, πολλοί παραγωγοί στράφηκαν σ’ αυτό με αποτέλεσμα οι καλλιεργηθείσες εκτάσεις με κριθάρι να είναι φέτος λιγότερες.
-Άρα, από τη μία μικρότερη παραγωγή, από την άλλη αυξημένη ζήτηση για όλα τα δημητριακά λόγω των ελλείψεων στην αγορά που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι προφανές ότι ο ανταγωνισμός προμηνύεται φέτος σκληρός και στο κριθάρι. Βεβαίως, άλλες οι ποικιλίες του κριθαριού που προορίζεται για βυνοποίηση (μπύρα), το οποίο είναι ακριβότερο, κι άλλες για ζωοτροφές. Καθώς, όμως, τα περιθώρια για εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων για ζωοτροφές είναι εξαιρετικά περιορισμένα οι ενδιαφερόμενοι «χτυπούν» και το ακριβό κριθάρι. Γι’ αυτό και των φρονίμων τα παιδιά…
Ο εκσυγχρονισμός του ΓΕΜΗ και η απουσία ομιλητών στη Βουλή
-Ούτε ένας βουλευτής δεν γράφτηκε για να μιλήσει στη συζήτηση που διεξήχθη χθες και προχθές στο σχέδιο νόμου εκσυγχρονισμού του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). Για το σχέδιο νόμου, που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια μίλησαν μόνο οι , εισηγητές των κομμάτων και κανείς άλλος. Ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, δικαιολόγησε την απουσία ενδιαφέροντος από το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου δεν προσφέρεται για πολιτική σύγκρουση. Έτσι οι συνεδριάσεις των επιτροπών «στριμώχτηκαν» Πέμπτη και Παρασκευή. «Να είχαμε καμία πενηνταριά βουλευτές να συζητήσουμε να πάμε και δύο εβδομάδες μετά», είπε ο υπουργός στην πρώτη συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου. Πάντως με το νέο σχέδιο νόμου για το ΓΕΜΗ η ζωή των επιχειρήσεων θα γίνει απλούστερη και η πληροφόρηση μεγαλύτερη.