THEPOWERGAME
Οι τυπικές διαδικασίες απομένουν για να περάσουν στα χέρια των αδελφών Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία – Όλυμπος) τα σήματα και οι εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ στην Θεσσαλονίκη.
Ο θεσσαλικός όμιλος ήταν ο μόνος που κατέβηκε χθες στον πλειστηριασμό προσφέροντας 7,73 εκατ. ευρώ για την εταιρεία που διέκοψε τη λειτουργία της πριν από περίπου 10 χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αδελφοί Σαράντη είχαν διεκδικήσει ξανά την ΑΓΝΟ πριν από περίπου είκοσι χρόνια, τότε ως ΤΥΡΑΣ, στον διαγωνισμό της Αγροτικής Τράπεζας που οδήγησε την συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία στην αγκαλιά της Κολιός.
Η ΑΓΝΟ είναι «θρησκεία» για τη Θεσσαλονίκη
«Η ΑΓΝΟ έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και για εμάς είναι ένα στοίχημα να την ξαναζωντανέψουμε. Ειδικά για την αγορά της Θεσσαλονίκης η ΑΓΝΟ, είναι “θρησκεία”» ανέφερε στο powergame.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Μιχάλης Σαράντης. Τα λεγόμενα του περί «θρησκείας» επιβεβαιώνονται και από τα πολύ υψηλά ποσοστά που κατέχει η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία στην τοπική αγορά χωρίς την υποστήριξη marketing και παρά τις μακροχρόνιες δυσκολίες που αντιμετώπιζε.
Τρίλιζα πρώην συνεταιρισμών
Για την οικογένεια Σαράντη που έχει γυρίσει ήδη δύο πτωχευμένες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες (Όλυμπος και Ροδόπη) σε success stories η περίπτωση της ΑΓΝΟ αποτελεί μία πρόκληση. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη τι ακριβώς θα κάνουμε, όμως και τα ίδια προϊόντα που διέθετε να επαναλανσάρουμε πιστεύουμε ότι θα κατακτήσουν ένα αξιόλογο μερίδιο στην αγορά της Βορείου Ελλάδος» σημείωσε ο κ. Σαράντης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΑΓΝΟ υπήρξε πριν από αρκετές δεκαετίες και ένας ισχυρός παίκτης στην αγορά του παγωτού, μια αγορά που δεν έχει επεκταθεί (ακόμη) ο όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων. «Είναι μια αγορά που την εξετάζουμε και σίγουρα θα βοηθούσε το σήμα της ΑΓΝΟ» επιβεβαιώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου.
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία που ξεκίνησαν από την παραγωγή φέτας μέσω της οικογενειακής εταιρείας, της Τυράς, επεκτάθηκαν στην αγορά του γάλακτος μέσω της Όλυμπος και στην συνέχεια έχτισαν μία αυτοκρατορία στα προϊόντα ψυγείου που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων γιαούρτι, χυμούς, φυτικά ροφήματα, τσάι, παιδικά γάλατα και γιαούρτια κ.α.. Τα δύο τελευταία χρόνια επεκτάθηκαν στην αγορά του ανθρακούχου εμφιαλωμένου νερού με τα Δουμπιά και των αναψυκτικών με την εξαγορά της Κλιάφας.
Σήμερα είναι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας με κύκλο εργασιών που έφθασε τα 427 εκατ. ευρώ το 2021 και με 7 εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και ένα 8ο που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο για την παραγωγή χαλουμιού. Οι ετήσιες επενδύσεις της αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ ενώ είναι και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του κλάδου καθώς απασχολεί πάνω από 1.550 άτομα.