THEPOWERGAME
Σε περίπτωση μόνιμης άμεσης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ, η ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανή, όπως προειδοποιεί η Citigroup.
H Citi τονίζει πως θα υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2022 από 2,3% σε μόλις 0,7% σε περίπτωση μόνιμης άμεσης διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία συνεπάγεται τεχνική ύφεση. Η Γερμανία και η Ιταλία θα επηρεαστούν περισσότερο, όπως εκτιμά. Αυτός ο αντίκτυπος θα μπορούσε να μειωθεί εάν η διαταραχή δεν διαρκέσει πέρα από το καλοκαίρι και εάν καταβληθούν προσπάθειες για το «μοίρασμα» των ζημιών σε ολόκληρη την ΕΕ και πέρα από αυτήν.
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι μια περικοπή θα ανέβαζε το δημοσιονομικό κόστος με παρόμοιο τρόπο με το lockdown υπό την πανδημία, αν και ελαφρώς διαφορετικά. Σε αυτό το σενάριο, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση (και όχι οι υπάλληλοι καταστημάτων ή οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας) πιθανότατα θα τεθούν σε πρόγραμμα στήριξης και οι μεγάλες μεταποιητικές εταιρείες θα πρέπει να στηριχθούν και όχι οι ΜμΕ. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας ήδη διαπραγματεύεται με τον υπουργό Οικονομικών εάν το ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης ESF των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να διατεθεί εκ νέου για να βοηθήσει τις εταιρείες που πλήττονται από ελλείψεις ενέργειας. Η περίπτωση των μέτρων σε ολόκληρη την ΕΕ θα ήταν και πάλι ισχυρή.
Όπως επισημαίνει η Citi, σύντομα μπορεί να υπάρχει απόφαση σχετικά με την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν ανέθεσε στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να επινοήσει κανόνες για τη μετατροπή του νομίσματος των πληρωμών προμήθειας φυσικού αερίου από ευρώ και δολάρια σε ρούβλια για «μη φιλικά έθνη» μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Οι G7 το έχουν απορρίψει και η ΕΕ πιθανότατα θα ακολουθήσει επίσημα το παράδειγμά τους με το σκεπτικό ότι αυτό θα συνιστούσε παραβίαση της σύμβασης.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πιθανότατα θα πρέπει να συναλλάσσονται με τη ρωσική κεντρική τράπεζα για να προμηθευτούν ρούβλια, κάτι που θα μπορούσε να παραβιάζει τις κυρώσεις.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει σαφές μόνο κατά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων προμηθευτών φυσικού αερίου και δυτικών εταιρειών πελατών τις επόμενες εβδομάδες, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι θα υπάρξει κάπως μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν λάβουν και οι δύο πλευρές τελικές αποφάσεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί για την ευρύτερη επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθιστώντας το οποιοδήποτε αποτέλεσμα πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, όπως τονίζει η Citi.
Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η Citi σημειώνει πως η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισε να κυμαίνεται λίγο πάνω από 100 ευρώ ανά MWh από τη ρωσική ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή. Εάν μια περικοπή προσφοράς έχει ήδη τιμολογηθεί, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα μπορούσε να είναι περιορισμένος. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώνει, το ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας έθεσε σε εφαρμογή το πρώτο από τα τρία στάδια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, υποδεικνύοντας ότι προετοιμάζεται για περικοπές εφοδιασμού. Φυσικά, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μέρος της διαπραγματευτικής τους στρατηγικής.
Αυτό πάντως που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι μια περικοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα προσθέσει στις πιέσεις που δέχεται η οικονομία της περιοχής της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, και ο αντίκτυπος θα είναι ασύμμετρος μεταξύ των χωρών και των οικονομικών τομέων. Μέχρι στιγμής, η άνοδος του ενεργειακού πληθωρισμού δεν είχε σχεδόν καμία συσχέτιση με τον βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τον ρωσικό εφοδιασμό. Ωστόσο, εάν το ρωσικό αέριο δεν είναι πλέον διαθέσιμο, η κατανάλωση ενέργειας θα μειωθεί.
Στη Γερμανία για παράδειγμα, οι προμήθειες φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, τα κοινωνικά ιδρύματα καθώς και την αστυνομία και άλλους βασικούς φορείς, προστατεύονται από το νόμο, αφήνοντας το πλήρες βάρος των περικοπών στις επιχειρήσεις. Οι συνομιλίες μεταξύ εταιρειών, επιχειρηματικών ομοσπονδιών και της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου σχετικά με την ιεράρχηση των προμηθειών ξεκίνησαν ήδη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Berliner Zeitung. Δεδομένου ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά θα πρέπει να μειωθεί αμέσως μόλις τελειώσει η περίοδος θέρμανσης, το δελτίο μπορεί αρχικά να μην είναι πολύ αυστηρό. Επιπλέον, βιομηχανίες με μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή και την απασχόληση, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, είτε θα χρησιμοποιούν περιορισμένες ποσότητες αερίου είτε πιθανότατα θα εξαιρούνται.
Σε άλλες χώρες που εξαρτώνται πολύ περισσότερο από το φυσικό αέριο από τη Γερμανία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (όπως η Ιταλία όπου οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο), η έλλειψη φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει δυσανάλογη επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως σημειώνει η Citi.
Επιπλέον, οι προμήθειες φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρωση των αποθηκών για τον χειμώνα, που η ΕΕ δεσμεύει τις χώρες να καλύψουν το 90% της αποθηκευτικής ικανότητας μέχρι την 1η Οκτωβρίου, καθιστώντας το βραχυπρόθεσμο δελτίο ενέργειας ακόμη πιο απαραίτητο. Και ακόμη και το μικρό δελτίο θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο εάν σημαντικά τμήματα των αλυσίδων εφοδιασμού, όπως οι παραγωγοί αλουμινίου, αρχίσουν να επηρεάζονται. Οι διακοπές παραγωγής πιθανότατα θα επεκταθούν με καθυστέρηση, πιθανώς κατά αρκετά τρίμηνα. Οι κατασκευαστές με μεγάλα παγκόσμια δίκτυα παραγωγής θα μπορούσαν επίσης να μεταφέρουν προληπτικά την παραγωγή εκτός Ευρώπης, προστατεύοντας τις εταιρείες, αλλά πλήττοντας σημαντικά την εγχώρια παραγωγή και την απασχόληση, όπως καταλήγει η Citi.