THEPOWERGAME
Υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή πέντε πρωθυπουργών, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιείται το έβδομο κατά σειρά Delphi Economic Forum (DEF). Το Forum μετά από το δύο συνεχείς χρονιές που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την πρώτη φορά ψηφιακά (Ιούνιος 2020) και την δεύτερη φορά υβριδικά (Μάιος 2021) λόγω της πανδημία, επιστρέφει στο φυσικό του χώρο στους Δελφούς.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Απριλίου, ενώ το Σάββατο 9 Απριλίου το μεσημέρι αναμένεται να λάβει ο χώρα η συζήτηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν. Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Κοσόβου. Παράλληλα θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του Καζακστάν.
Από ευρωπαϊκής πλευράς, αναμένονται οι αντιπρόεδροι της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς και Βάλντις Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον και Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν. Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή στο συνέδριο θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 30 πρέσβεις στην Ελλάδα, αλλά και τρίτων χωρών σε άλλες χώρες, όπως π.χ. ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία. Επίσης σύμφωνα με τους οργανωτές, αρχικά υπήρξαν αρκετοί Ρώσσοι ομιλητές οι οποίοι ωστόσο, διακριτικά απέσυραν το ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν. Συνολικά οι ομιλητές θα ξεπεράσουν τους 600 εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι από το εξωτερικό.
Delphi Forum: Η ατζέντα του συνεδρίου
Τα γεωπολιτικά θέματα θα βρεθούν πολύ υψηλά στην ατζέντα του συνεδρίου με πιο σημαντικό το ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Τα θέματα που θα συζητηθούν έχουν χωριστεί σε επτά ενότητες οι οποίοι θα παρουσιαστούν στις οκτώ διαφορετικές αίθουσες που θα στηθούν στο συνεδριακό κέντρο των Δελφών και στο ξενοδοχείο Αμαλία. Οι επτά ενότητες θεμάτων είναι:
- Παγκόσμια Ασφάλεια – Μια ρευστή κατάσταση
- Παγκόσμια Οικονομία – Ο δρόμος μπροστά
- Κλιματική έκτακτη ανάγκη
- Ε.Ε.: Το μέλλον της Ένωσης
- Τεχνολογική αλλαγή και Οικονομικός Μετασχηματισμός
- Η Ελλάδα αναδύεται ξανά: Ο δρόμος για μια ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη
- Πολίτες & Κοινωνία
Επιγραμματικά η θεματολογία την πρώτη μέρα του συνεδρίου θα εστιαστεί σε θέματα δικαιοσύνης στην οποία θα μιλήσουν οι υπουργοί δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Εκεί θα συζητηθούν θέματα επενδύσεων και πως αυτά επηρεάζονται από την αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης. Την ίδια ημέρα θα υπάρξουν συζητήσεις/ομιλίες για το θέμα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Η δεύτερη ημέρα εστιάζεται στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή θωράκιση όπου θα μιλήσουν οι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών. Η τρίτη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Υγεία και θα μιλήσουν ο Έλληνας υπουργός Θάνος Πλεύρης και ο Αλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. Μάλιστα ο τελευταίος αναμένεται να δώσει στο περιθώριο του DEF συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα την ίδια ημέρα θα γίνουν οι συζητήσεις με τους επενδυτές. Εκτός από τους Έλληνες επικεφαλής τραπεζίτες, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, θα συμμετάσχουν βασικά στελέχη επενδυτικών εταιρειών όπως οι αντιπρόεδροι της Pimco, Τίνα Αντάσια και Blackrock, Φίλιπ Χιλντεμπράμντ. Επίσης την τρίτη ημέρα θα συζητηθούν θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, τον Νίκολας Νεγρπόντε κ.ά.
Η τέταρτη ημέρα, το Σάββατο 9 Απριλίου, εκτός από την συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ, θα υπάρξουν συζητήσεις για το ρόλο της ναυτιλίας, αλλά και του τουρισμού, στην ανάπτυξη της χώρας. Ειδικά για τον τουρισμό ο ΣΕΤΕ επέλεξε το DEF για να παρουσιάσει το πλάνο του έως το 2030.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο 7ο DEF αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 2.000 σύνεδροι και η προσπάθεια που καταβλήθηκε είναι ο αριθμός τους να μην ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο. Επίσης φαίνεται ότι για πρώτη φορά θα λειτουργήσει δεύτερη «τεχνητή» αίθουσα με στόχο την αποσυμπίεση του κοινού για λόγους προστασίας από την πανδημία, παρόλο που μέχρι τότε όλοι ελπίζουν ότι τόσο τα κρούσματα όσο και η μεταδοτικότητα θα έχει περιορισθεί.
Πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του DEF Συμεών Τσομώκος, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εκ του μακρόθεν (online) συμμετοχή των ομιλητών. Πάντως, στο συνέδριο θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας σε όσους θα έχουν φυσική συμμετοχή.