THEPOWERGAME
«Η Remote Ukraine σας καλεί να μετατρέψετε τη δύναμη της τεχνολογίας σε δύναμη για το καλό. Δημοσιεύστε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας σας και αποκτήστε πρόσβαση σε απίστευτα ταλέντα σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλάζοντας τη ζωή τους». Πρόκειται για το κείμενο, που έχει αναρτήσει στην πρώτη σελίδα η πλατφόρμα «Remote Ukraine», η οποία δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα σε Ουκρανούς, που αναζητούν εργασία, και στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να τους προσλάβουν.
Η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου τσουνάμι προσλήψεων από ευρωπαϊκές -κυρίως- αλλά και αμερικανικές εταιρείες, που ζητούν να απασχολήσουν Ουκρανούς προγραμματιστές. Στην πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί μέχρι τώρα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και από Ελλάδα.
Οι αμερικανικές εταιρείες Palo Alto, Hyper C, Mountain View, Tubular Labs, AMAX είναι μερικές μόνο από τις επιχειρήσεις που έχουν δημοσιεύσει σχετικές διαφημίσεις για διαθέσιμες θέσεις εργασίας, καλώντας Ουκρανούς προγραμματιστές να τις καλύψουν είτε μέσω τηλεργασίας είτε και εκ του σύνεγγυς. Ακόμη και ο γίγαντας ψυχαγωγίας Live Nation, με έδρα το Beverly Hills, έχει δημοσιεύσει αγγελίες πρόσληψης ταλέντων από τον χώρου του ΙΤ.
Στο μεταξύ, ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι Modular Automation και WarDucks από την Ιρλανδία, η Sportradar από την Ελβετία, οι DriveSystem Design και Somerton από τη Μεγάλη Βρετανία, είναι, επίσης, μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας που μοιράζονται διαφημίσεις εργασίας στον ιστότοπο, από προγραμματιστές Web3 μέχρι 3D art designers.
Πόλεμος ταλέντων
Στο μεταξύ, η εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Cutover με έδρα το Λονδίνο έχει δημιουργήσει έναν ξεχωριστό ρόλο μηχανικού «ταχείας διαδρομής» ειδικά για εκτοπισμένους Ουκρανούς μηχανικούς. Μια πλατφόρμα τεχνολογίας ταξιδιών, η Beyonk, επίσης σκανάρει την ουκρανική αγορά εργασίας, αναζητώντας να προσλάβει -όπως αναφέρει- μερικούς από τους καλύτερους προγραμματιστές στον κόσμο.
Με περισσότερους από 300.000 επαγγελματίες να απασχολούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, η Ουκρανία δεν φέρει άδικα τον τίτλο της «Silicon Valley της Ανατολικής Ευρώπης», αφού φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες προγραμματιστών στην Ευρώπη. Σήμερα, κάποιοι από αυτούς -όσοι δεν πολεμούν- συνεχίζουν να γράφουν κώδικα για τους πελάτες τους, εν μέσω βομβαρδισμών, ενώ άλλοι έχουν ενωθεί με το κύμα των προσφύγων.
Κορυφαίοι προγραμματιστές στον κόσμο
Το ουκρανικό οικοσύστημα καινοτομίας είναι εξαιρετικά οργανωμένο σε επίπεδο ταλέντων: η τελευταία έκθεση Skill Value κατατάσσει την Ουκρανία μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών με τους καλύτερους προγραμματιστές στον κόσμο. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της BRDO (Better Regulation Delivery Office), 18.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας αποφοιτούν από ένα από τα 800 Πανεπιστήμια της Ουκρανίας κάθε χρόνο.
Υπάρχουν πάνω από 10 πανεπιστήμια μόνο στο Κίεβο, με εξειδίκευση στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Σήμερα, το 85% των Ουκρανών εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας μιλά αγγλικά, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εμπειρία στην εξ αποστάσεως εργασία σε διεθνείς εταιρείες.
Αυτή τη δεξαμενή εξειδικευμένων ταλέντων επιχειρούν να προσεγγίσουν εταιρείες τεχνολογίας από Ευρώπη και ΗΠΑ, όχι μόνο για λόγους εταιρικού ακτιβισμού, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, αφού ο πόλεμος των ταλέντων στην αγορά Πληροφορικής μαίνεται με αμείωτη ένταση εδώ και χρόνια.
«Στην Ευρώπη βιώνουμε ήδη μια κρίση στην αγορά προγραμματιστών, με τις επιχειρήσεις παγκοσμίως να προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα ταλέντα στον χώρο του ΙΤ» τονίζουν οι αναλυτές, εξηγώντας αυτό το μαζικό κύμα ενδιαφέροντος για προσλήψεις διαθέσιμων ταλέντων από την Ουκρανία.