THEPOWERGAME
Παραμένει ο στόχος για ανάπτυξη 12,5% του ΑΕΠ στη διετία το 2021-2022. Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, παρόλο που η χώρα όπως -και η ανθρωπότητα ολόκληρη- βρέθηκε απροσδόκητα μπροστά στην κρίση του Ουκρανικού και του ενεργειακού, συνεχίζει την πολιτική της έτσι ώστε η χώρα να καταστεί τεχνολογικό και ενεργειακό hubκαι παράλληλα πρώτη να ολοκληρώσει την απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη.
Η πορεία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, που μίλησε πριν από λίγο σε εκδήλωση του Economist («The 6th London Business Summit – UK-Greece-Cyprus: Taking trade & investment to the next level») ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια με την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου να καταστήσει την χώρα περισσότερο φιλική στους επενδυτές. Προς την κατεύθυνση αυτή μειώθηκε η φορολογία, δόθηκαν κίνητρα, ψηφιοποιήθηκε το κράτος κ.λπ., με ένα στόχο: να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ ελληνικού κράτους και επενδυτών.
Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε. «Πάμε πολύ καλά και έτσι θα συνεχίσουμε», είπε ο κ. Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών από το εξωτερικό (Microsoft, Pfizer, Ciscoκ.ά.), μείωσε την ανεργία με τρόπο που την έφερε στη πρώτη θέση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και ανέτρεψε το braindrain. «Το 15% έως 20% των εργαζομένων που προσλαμβάνονται (στις νέες αυτές επενδύσεις) είναι Έλληνες του εξωτερικού», είπε ο κ. Παπαθανάσης.
Στο άμεσο μέλλον, οι επενδυτές θα βρουν ακόμη περισσότερα εργαλεία για να επενδύσουν. Μεταξύ αυτών είναι ο νέος νόμος για τις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το Σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση, ένα σχέδιο το οποίο υλοποιείται ταχύρρυθμα, είναι το πρώτο στην Ευρώπη και παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον οι ξένοι επενδυτές. Τα εργαλεία αυτά, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. δίνουν μια σημαντική ευκαιρία, η χώρα να καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς επενδυτικούς προορισμούς.
Παράλληλα, η χώρα καθίσταται ενεργειακός κόμβος. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, η ολοκλήρωση των αγωγών TAP, IGBκαι η έναρξη των έργων του σταθμού αεριοποίησης υγρού αερίου (FSRU)στην Αλεξανδρούπολη και του αγωγού EastMed, θα καταστήσουν τη χώρα ενεργειακό κόμβο.
Αναφορικά με τα μέτρα της ΕΕ για την ενεργειακή στήριξη των χωρών, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι το προτεινόμενο σχέδιο Μητσοτάκη με τη δημιουργία του ενεργειακού ταμείου έχει προοπτική παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα ο αν. υπουργός κ. Παπαθανάσης θύμισε ότι αντίστοιχες αντιρρήσεις είχαν εκφραστεί και προ της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και οι οποίες τελικά κάμφθηκαν. «Πιστεύω ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να φτάσουν σε ένα καλό σημείο», παρόλο που όπως παραδέχθηκε ο κ. Παπαθανάσης, το RRF έχει πολλούς ακόμη πόρους για να δαπανήσει.