THEPOWERGAME
Για τον πόλεμο, τη Ρωσία, την Τουρκία και την ενεργειακή κρίση μίλησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στα Παραπολιτικά 90,1
«Κανένας δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για πως και πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα.
«Η εισβολή βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τους Ρώσους και η Ρωσία έχει εγκλωβιστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Στήριξη από την Ευρώπη»
Επιπλέον, είπε πως «η Ελλάδα βρίσκεται με τη σωστή πλευρά της ιστορίας» και σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή γειτονιά στήριξε και στηρίζει την Ουκρανία».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη σε περίοδο κρίσεων δυναμώνει, όπως έκανε με την πανδημία.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την οργάνωση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση».
Για την Τουρκία είπε ότι «παίζει τον ρόλο του ισχυρού συνομιλητή με την Ουκρανία και δεν συμμετέχει στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι άποψη της Ελλάδας είναι ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:
Αναλυτικά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:
Για τη διάρκεια του πόλεμου: Κανένας δεν μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή την οποιαδήποτε εκτίμηση και για αυτό βλέπετε σε παγκόσμια κλίμακα να μην υπάρχουν εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Βλέπουμε ότι αυτή η εισβολή βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα της χωρίς συγκριμένα πολύ μεγάλα οφέλη για τη ρωσική πλευρά, με μια καταπληκτική επικοινωνιακή αντεπίθεση αλλά και αντεπίθεση στο έδαφος των Ουκρανών οι οποίοι έχουν αποδομήσει όλους τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας, και το γεγονός ότι έχουμε έναν πολύ ισχυρό ηγέτη στην Ρωσία ο οποίος πρέπει να έρθει με νίκη, τη νίκη όμως δεν την εξασφαλίζουν με το θεαματικό τρόπο που θα ήθελε τα στρατεύματά του και αυτό σημαίνει ότι έχει εγκλωβιστεί.
Την ίδια στιγμή που εγκλωβίζεται σε αυτό τον πόλεμο, την ίδια στιγμή ενισχύονται όλες οι δυνάμεις υπεράσπισης και υποστήριξης της Ουκρανίας. Για αυτό και ίσως δεν είναι καθόλου αισιόδοξο το οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Για τις φωνές στην Ελλάδα που λένε ότι κακώς η χώρα ενεπλάκη: Αυτά τα ακούσαμε τις πρώτες μέρες, μετά από τέσσερις εβδομάδες δεν νομίζω ότι κανένας αμφιβάλει ότι βρισκόμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Θα είμαστε συνοδοιπόροι των πέντε χωρών μελών του ΟΗΕ που υποστήριξαν τη Ρωσία; Να θυμίσω ποια είναι αυτή η «ωραία συντροφιά» το Ιράν, η Συρία, η Λευκορωσία, η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα δηλαδή σε αυτή την «όμορφη συντροφιά» θα θέλαμε να βρισκόμαστε ή θέλουμε να βρισκόμαστε στις 141 χώρες εκ των οποίων είναι 90 μικρές οι οποίες καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή. Θέλουμε να είμαστε στην ευρωπαϊκή γειτονιά γιατί η ευρωπαϊκή γειτονιά στήριξε και στηρίζει την Ουκρανία.
Από τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ η συντριπτική πλειοψηφία βοήθησε εξοπλιστικά την Ουκρανία.
Εγώ όλα αυτά τα ακούω με πολύ μεγάλη καχυποψία, δεν τα ακούω ως αφελείς προτάσεις. Καχύποπτα στέκομαι απέναντι σε οποιονδήποτε λεει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έπαιζε το ρόλο του ουδέτερου σε αυτή την ιστορία λόγω των ιστορικών δεσμών με την Ρωσία. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα που έχει ανάγκη συμπαράστασης , όταν και εφόσον γίνει κάτι με την Τουρκία, θα είναι αυτή η οποία θα παίζει το ρόλο της ουδετερότητας τότε τι ανταπόκριση θα έχει εκείνη τη στιγμή από τους άλλους εταίρους;
Για το αν είναι έτοιμη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη απέναντι στις μεγάλες κρίσεις τελικά αντί να αποδυναμώνεται, δυναμώνει. Στην κρίση της πανδημίας απάντησε στην κρίση και με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού που έδωσε ουσιαστικά πρόσβαση σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες με τον ίδιο τρόπο στα εμβόλια αλλά και με το πακέτο ανάκαμψης. Ξεκινάει τώρα η συζήτηση και αυτή θα είναι η εβδομάδα που θα συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχύσουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες και βασικά τους ευρωπαίους πολίτες απέναντι την ενεργειακή κρίση την οποία βιώνουμε.
Ξέρετε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει ζητήσει από το προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο την οργάνωση ενός καινούργιου ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προχθές έγινε μια μίνι Σύνοδος των ηγετών του Νότου, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδος για να θέσουμε από κοινού το δικό μας προβληματισμό και από αύριο ξεκινάμε στις Βρυξέλλες τις συζητήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής εγώ με τους ομολόγους μου για το πώς θα οργανωθεί αυτό και πως θα καμφθούν οι αντιρρήσεις των δογματικών γύρω από τη λειτουργία της αγοράς.
Είναι δύο τα πράγματα που συζητάμε, το ένα πράγμα είναι ένα ταμείο και το δεύτερο είναι ένας μηχανισμός παράκαμψης της αγοράς ώστε να μπει ένα κόφτης ιδιαίτερα στην τιμή του φυσικού αερίου. Νομίζω ότι ακριβώς λόγω της προηγούμενης εμπειρίας υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο κατανόησης.
Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αντιστάσεις, υπάρχουν αρκετές αντιστάσεις δεν ειναι όμως τόσο ισχυρές όσο σε παλιότερες περιόδους. Η οικονομική ορθοδοξία έναντι στη λογική της αντιμετώπισης μιας έκτακτης κρίσης φαίνεται ότι η λογική της αντιμετώπισης ίσως κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος. Πάμε για να δώσουμε αυτή τη διαπραγματευτική μάχη ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα πριν ολοκληρωθεί η περίοδος του χειμώνα.
Για τη μεταστροφή της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας και αν αυτό πρέπει να μας ανησυχεί: Δεν θα έλεγα ότι αλλάζει δραματικά τα δεδομένα, δεν θα έλεγα ότι αλλαζει η στάση αυτο που νομίζω ότι γίνεται είναι ότι η Τουρκία παίζει ένα ρόλο στην Ουκρανία, παίζει όμως ένα διπλό ρόλο. Δηλαδή από τη μια παίζει ένα ρόλο ισχυρού συνομιλητή και με την ουκρανική και με τη ρωσική πλευρά, από την άλλη όμως παίζει ένα ρόλο ο οποίος δεν είναι πάρα πολύ ευχάριστος για τους ευρωπαίους εταίρους, το γεγονός δηλαδή ότι δεν συμμετέχει στο πλαίσιο των κυρώσεων όπως αυτά έχουν αποφασιστεί και έχουν επιβληθεί από την ΕΕ.
Δεν είναι μια στάση συμπόρευσης με την ΕΕ το να μην υιοθετεί αυτές τις κυρώσεις και να αφήνει το περιθώριο για τη μη εφαρμογή τους έτσι όπως το κάνει.
Για την Τουρκία: Εμείς είχαμε πάντα απέναντι στην Τουρκία μια σταθερά άποψη ότι θα πρέπει τα προβλήματά μας να τα λύνουμε με διάλογο και όχι με πολεμικά μέσα. Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση και η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία και αυτή απέκτησε μια δυναμική στα social media όπου κάποιοι κατηγορούσαν τον Πρωθυπουργό γιατί πάει να συνομιλήσει με τον τούρκο ομόλογό του ουσιαστικά κατέδειξε το εξής ότι υπάρχει ένα περιθώριο διαλόγου χωρίς να περιμένουμε ότι μέσα από το διάλογο θα λυθούνε όλα μας τα προβλήματα όμως αυτό που ξέρουμε είναι ότι μπορούν να κρατηθούν σε καλύτερο επίπεδο οι τόνοι και να μην βαράνε συνεχώς τα πολεμικά τύμπανα.
Εμείς πάντοτε θα είμαστε προσανατολισμένοι στην πλευρά του διαλόγου αλλά και προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη και νομίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι μπορεί να κανει και τα δύο δηλαδή και να προετοιμάζεται με συμμαχίες αλλά και με αμυντικούς εξοπλισμούς στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει των ορίων αλλά και να διεξάγει αυτό το διάλογο.
Για το τι θα γίνει στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να στείλει του S400 στην Ουκρανία:
Θα σημαίνει για την πλευρά της Τουρκίας μια μεγάλη αλλαγή. Θα πάρει ξεκάθαρη θέση, θα διαρρήξει με αυτό τον τρόπο την αμυντική σχέση της με τη Ρωσία, θα ικανοποιήσει το αίτημα των Αμερικανών που λένε ότι πρέπει να τους απενεργοποιήσει τους S400 και βέβαια θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των S35 όπου εχει δώσει και μια πολύ μεγάλη προκαταβολή. Αυτό θα είναι μια από αυτές τις κινήσεις της πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας οι οποίες θα αλλάξουν το τοπίο για την Τουρκία. Δεν ξέρω αν η Τουρκία είναι αποφασισμένη να την πάρει αυτή την απόφαση.
Σε ότι αφορά τους S300 στα πλαίσια των συζητήσεων μου στις ΗΠΑ ετέθη το ζήτημα και ξεκαθάρισα ότι η Ελλάδα καταρχάς φιλοξενεί τους S300, ανήκουν στην Κυπριακή δημοκρατία, δεν είναι δικοί μας για να πούμε που θα τους πάμε, και το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συμβάλει με τρόπους την Ουκρανία που ενδεχομένως θα απομείωναν την αμυντική της ικανότητα στο Αιγαίο.