THEPOWERGAME
Eτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιώντας όμως πως αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τότε αυτό συνεπάγεται «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Είμαι έτοιμος να διαπραγματευτώ μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα δύο τελευταία χρόνια. Και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο» τόνισε στο CNN και πρόσθεσε ότι «πρέπει να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε ευκαιρία για να υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και συνομιλιών με τον Πούτιν».
«Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε.
Ο Ζελένσκι επιμένει να αιτείται περισσότερες διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησιάζουμε στις τέσσερις εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, κάλεσε για συνομιλίες «χωρίς καθυστέρηση», προειδοποιώντας ότι διαφορετικά οι απώλειες της Ρωσίας θα ήταν τεράστιες.
«Πάντα επιμέναμε στις διαπραγματεύσεις. Πάντα ήμασταν θετικοί στον διάλογο, προσφέραμε λύσεις για την ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα να συναντηθούμε. Ώρα να μιλήσουμε. Είναι ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία» συμπλήρωσε, ενώ γνωστοποίησε τις προτεραιότητές του στις συνομιλίες: «Το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».
Μαριούπολη: Ζιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος
«Τρόμος που θα μείνει στην μνήμη για τους επόμενους αιώνες» είναι η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που οι τοπικές αρχές της ρημαγμένης ουκρανικής πόλης καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και μεταφερθεί στην Ρωσία.
So sieht es dann auf der anderen Seite der TOS1-Raketen in #Mariupol, #Ukraine. #UkraineKrieg pic.twitter.com/E4ITis4Dn7
— Mariana Leshkovych (she/they) 🏳️🌈 (@Meduselchen) March 20, 2022
«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram.
Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ότι λεωφορεία μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες από την Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες. Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κίεβο, .
Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.
Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.
ΟΗΕ: Τουλάχιστον 902 οι άμαχοι νεκροί
Τουλάχιστον 902 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.459 τραυματίσθηκαν στην Ουκρανία μέχρι τα μεσάνυκτα της 19ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι περισσότερες απώλειες οφείλονται στους βομβαρδισμούς από το βαρύ πυροβολικό ή τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, τους πυραύλους και τις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
Η Ύπατη Αρμοστεία διευκρινίζει ότι θεωρείται ότι ο απολογισμός είναι σημαντικά βαρύτερος από την στιγμή που η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διαθέτει μεγάλη ομάδα εποπτείας στην Ουκρανία, δεν έχει κατορθώσει να λάβει ή να επαληθεύσει πληροφορίες για απώλειες από πολλές σφοδρά πληγείσες ουκρανικές πόλεις, όπως είναι η Μαριούπολη.