THEPOWERGAME
Η Ινδία εξετάζει έναν μηχανισμό συναλλαγών με ρουπίες και ρούβλια για να επωφεληθεί από το ρωσικό πετρέλαιο την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχεται πως η οικονομία της χώρας του δέχεται πλήγμα από τις κυρώσεις της Δύσης.
Εν όψει μιας συρρίκνωσης που μπορεί να φθάσει έως και 35% το β’ τρίμηνο και 7% για όλο το 2022, όπως προβλέπει η JPMorgan, η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από τις ισχυρές οικονομίες της Ασίας αναγκαστικά γιγαντώνεται όσο περιθωριοποιείται από τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Παράλληλα, όμως, η Ινδία θα πρέπει να διατηρήσει λεπτές ισορροπίες με τη Δύση, η οποία έχει καταδικάσει έντονα την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία με πολυμέτωπες κυρώσεις και την οικειοθελή αποχώρηση εκατοντάδων εταιρειών από τη Ρωσία.
Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας εξετάζει κατά πόσο είναι εφικτό να καλλιεργηθεί ένας διακανονισμός πληρωμών με ρουπίες και ρούβλια ώστε να συνεχίσει να προμηθεύεται η χώρα όχι μόνον πετρέλαιο, αλλά επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό, λιπάσματα και άλλα προϊόντα από τη Ρωσία.
Σε αυτή τη φάση, οι ετήσιες συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών φθάνουν τα 9 δισ. δολάρια, λιγότερο από το ένα δέκατο του εμπορίου ανάμεσα στη Ρωσία με την Κίνα.
Αγορά ρωσικού πετρελαίου με discount
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ωστόσο, το Νέο Δελχί βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για να εισάγει πετρέλαιο έναντι χαμηλότερου αντίτιμου. Είναι μια ελκυστική προοπτική για την Ινδία που το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο καλύπτεται από εισαγωγές. Είναι λοιπόν πιθανό η Ινδία να αυξήσει τις συναλλαγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών με τη Ρωσία που ανέρχονται σήμερα σχεδόν σε 1 δισ. δολάρια ή στο 3% των συνολικών εισαγωγών μαύρου χρυσού της ασιατικής οικονομίας.
Πληροφορίες των Financial Times θέλουν την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να βρίσκεται σε επαφές με την κυβέρνηση της χώρας και κρατικές τράπεζες για να αξιολογήσει το μέγεθος των πληρωμών σε ρουπίες και ρούβλια και έως ποιο βαθμό είναι εξοπλισμένο το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να τις εκτελεί.
Ο πρόεδρος της Ινδικής Επιχειρηματικής Συμμαχίας στη Μόσχα, Σάμι Κοτβάνι, περιέγραψε στη βρετανική εφημερίδα έναν τέτοιο μηχανισμό σαν να «δίνω ρούβλια στην Sberbank και να λαμβάνω ρουπίες στην Ινδία».
Αναμένεται, ωστόσο, να υπάρξουν αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Προ ημερών, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε πως ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να αποζημιώσει τη Ρωσία για τις απώλειες της».
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά της Ινδίας, με τις εξαγωγές να φθάνουν τα 50 δισ δολάρια, σε ετήσια βάση.
Η γεωπολιτική διάσταση της οικονομικής συνεργασίας Ινδίας-Ρωσίας
Από την άλλη πλευρά, οι σχέσεις της Ινδίας με τη Ρωσία δεν περιορίζονται στο εμπόριο. Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νέα συμφωνία με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, για 10ετή αμυντική συνεργασία καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι δυο χώρες συνεργάζονται σε «στρατιωτικό και τεχνολογικό επίπεδο τόσο στενά όσο καμία άλλη χώρα».
Μαζί με την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία δεν καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Αν και ο Μόντι απεύθυνε έκκληση στον Πούτιν για άμεση διακοπή της βίας την πρώτη ημέρα του πολέμου, έκτοτε έχει τηρήσει ουδέτερη στάση.
Εκτός των άλλων, μια διαμεσολάβηση της Ρωσίας είναι πολύτιμη ως προς τη διαχείριση των σχέσεων Ινδίας-Κίνας ύστερα από τις συγκρούσεις στα Ιμαλάια το καλοκαίρι του 2020. Η τετραμερής συμμαχία Quad με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία δεν φαίνεται να προσφέρει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας στο Νέο Δελχί.
«Η Κίνα από μια πλευρά και το Πακιστάν από την άλλη, δυο χώρες με πυρηνικά», είχε γράψει στο Twitter ο Γιουντάι Κοτάκ, γενικός διευθυντής της Kotak Mahindra Bank και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ινδίας. Πρόσθεσε πως δεδομένης της «εξάρτησής μας σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και της μεγάλης απόστασης με τις ΗΠΑ, είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις».