THEPOWERGAME
ΝΑΤΟ και Γερμανία δεν θα εμπλακούν στρατιωτικά στην Ουκρανία, αλλά συμπάσχουν με τον ουκρανικό λαό, διεμήνυσαν από κοινού ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απαντώντας στην έντονη συναισθηματική έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα σε σύνδεσή του με το γερμανικό κοινοβούλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα συμβολική, καθώς αποτελεί την «επέτειο» από τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία, με τον Ρώσο πρόεδρο να απευθύνει τη δική του ομιλία, αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει από την κατάκτησή της το 2014. Από τη Μόσχα, ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμτίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε στους βοβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκαάκι στον Β΄Παγκόσμιο, απαντώντας στον χαρακτηρισμό του Ρώσου προέδρου από τον Τζο Μπάιντεν, ως εγκληματία πολέμου. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες, με τους Ρώσους να διαρανώνουν πως ρίχνουν σε αυτές όλη τους την ενέργεια και τους δυτικούς να τους κατηγορούν ότι αποτελούν πρόσχημα, την ώρα που η Μόσχα μαζεύει και άλλα στρατεύματα για το ουκρανικό μέτωπο.
Την ίδια ώρα, στη Μαριούπολη έχουν αρχίσει να καταμετρούν επιζήσαντες από το χτύπημα στο δημοτικό θέατρο της πόλης, χωρίς η εικόνα για ανθρώπινες απώλειες να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, και το Χάρκοβο δέχεται σφοδρά πυρά, μεταξύ αυτών και σε ένα σχολείο.
Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον «πόλεμο του Πούτιν» – Στηρίζουμε την Ουκρανία
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβαν ότι η Συμμαχία «δεν θα παρέμβει στρατιωτικά» στον πόλεμο της Ουκρανίας, απαντώντας έτσι εμμέσως στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, μιλώντας το πρωί σε τηλεδιάσκεψη της Bundestag, ζήτησε εκ νέου την διασφάλιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τη χώρα του.
Το ΝΑΤΟ «έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Μέρα με τη μέρα ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν φέρνει θάνατο και φρίκη στον λαό της Ουκρανίας, αλλά και οδύνη στον δικό του λαό (…) Αυτός είναι ένας πόλεμος του Πούτιν και εκείνος και μόνο είναι υπεύθυνος για τον θάνατο τόσων Ρώσων στρατιωτών», επισήμανε ο κ. Σολτς, για να τονίσει για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία με οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της κυβέρνησής του να επενδύσει άμεσα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, περιγράφοντάς την ως «δείγμα της βούλησης και της αποφασιστικότητάς μας να δράσουμε στη νέα πραγματικότητα».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και ευχαρίστησε τη Γερμανία για την απόφασή της να φθάσει το 2% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες, όπως ζητά από τα μέλη του το ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «πληρώνει ήδη ακριβό τίμημα, καθώς οι βαριές κυρώσεις βάζουν εμπόδια στην οικονομία της», αλλά ξεκαθάρισε και εκείνος ότι «το ΝΑΤΟ φέρει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω αυτή η σύγκρουση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο και θα προκαλούσε ακόμη περισσότερη οδύνη, θάνατο και καταστροφή». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του και να ξεκινήσει και πάλι έναν δρόμο προς τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Η επέτειος της Κριμαίας, η οικονομική ανάπτυξη και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ωστόσο να γιορτάσει, σήμερα, ένα χρονικό ορόσημο, την επέτειο της ρωσικής εισβολής, το 2014, στην Κριμαία. Σε ομιλία του, παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της Κριμαίας με προϋπολογισμό 1,3 τρισ. ρούβλια και τα έργα για την ανάπτυξη της χερσονήσου, που παρατείνονται ως το 2027, παραδεχόμενος πάντως ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν επηρεάσει την τοπική οικονομία.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.
«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Πεσκόφ: Δεν μπορεί να μιλά η χώρα που βομβάρδισε με πυρηνικά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι
Από την άλλη, ήταν η σειρά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να κατακεραυνώσει τις ΗΠΑ για τις δηλώσεις Μπάιντεν περί «εγκληματία πολέμου» Πούτιν. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Πεσκόφ είπε ότι η δήλωση Μπάιντεν είναι «ανεπίτρεπτη, απαράδεκτη, αδικαιολόγητη».
«Και το πιο σημαντικό, ο αρχηγός ενός κράτους (των ΗΠΑ) που βομβαρδίζει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, που έριξε πυρηνικές βόμβες σε μια χώρα που είχε ήδη ηττηθεί, εννοώ τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοιες δηλώσεις» σχολίασε.
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι έχει ρίξει κολοσσιαία ενέργεια στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και ο Πεσκόφ, έστρεψε τα πυρά του και προς το Κίεβο, κατηγορώντας την ουκρανική πλευρά πως «δεν έχει επιδείξει ανάλογο ζήλο».
Αναφέρθηκε δε σε ένα υπό συζήτηση ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, το οποίων παρουσίασαν οι Financial Times την Τετάρτη, σχολιάζοντας πως ενώ κάποια σημεία αυτού «βρίσκονται στην ατζέντα», σε γενικές γραμμές το ρεπορτάζ δεν είναι σωστό, ενώ επιτέθηκε και στο πόρισμα του ΔΠΔ που διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την επέμβαση στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως το δικαστήριο δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία και πως θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές για να σταματήσει ο πόλεμος.
Η Ρωσία «προσποιείται ότι διαπραγματεύεται», κερδίζει χρόνο
Από την άλλη, η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι ένα πρόσχημα, ώστε να κερδίσει χρόνο ο Ρώσος πρόεδρος και να συσπειρώσει και άλλες δυνάμεις στη χώρα.
Όπως σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν, η Ρωσία «προσποιείται ότι διαπραγματεύεται» μια εκεχειρία με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αφήνει «τα όπλα να μιλούν».
Όπως στο Χαλέπι (της Συρίας) ή το Γκρόζνι (της Τσετσενίας) η «ρωσική λογική (…) συνίσταται στο συνηθισμένο τρίπτυχο: βομβαρδισμοί αδιακρίτως, οι λεγόμενοι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που δημιουργούνται ,ώστε στη συνέχεια να κατηγορηθεί ο αντίπαλος ότι δεν τους σέβεται και συνομιλίες που δεν έχουν κανέναν άλλο στόχο παρά να προσποιηθεί ότι διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Λεντριάν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
Στο ίδιο μήκος κύματος, δημοσίευμα των Financial Times υποστήριξε ότι τα τελευταία 24ωρα η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από βάσεις της στην Άπω Ανατολή, από την Αρμενία και τη Νότια Οσετία για να ενισχύσει τα αποψιλωμένα στρατεύματά της στην Ουκρανία, που αντιμετωπίζουν λυσσαλέα αντίσταση από τους αμυνόμενους.
Πριν από λίγες ώρες, άλλωστε, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία, τα οποία πιθανώς μετέφεραν στρατεύματα και οχήματα μάχης στην Ουκρανία.
Για ορισμένους οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ενδείξεις μιας αποτυχίας της ρωσικής εισβολής, αλλά, σύμφωνα με τους «Financial Times», εγείρουν και το ερώτημα κατά πόσον ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως πρόσχημα για να κερδίσει χρόνο και να στείλει ενισχύσεις στα μέτωπα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κυνικά σχέδια» του Πούτιν.
Επιθέσεις στο Χάρκοβο και σε σχολείο και πολιτιστικό κέντρο στη Μερέφα
Σπίτια επλήγησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.
Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.
Οι ρωσικές δυνάμεις «κατοχής» κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.
Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.
Η κατάσταση στη Μαριούπολη
Στο μεταξύ στη Μαριούπολη, οι τοπικές αρχές αναζητούν επιζώντες μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου, με τον αντιδήμαρχο της πόλης να περιγράφει την κατάσταση ως «τραγική», ενώ το πρωινό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο είχε, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αδιευκρίνιστες απώλειες.
Αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της Μαριούπολης ανέφερε πως υπάρχον επιζώντες σε ένα πολεμικό καταφύγιο που βρίσκεται στο υπόγειο του δημοτικού θεάτρου, μετά το ρωσικό αεροπορικό πλήγμα.
«Το πολεμικό καταφύγιο άντεξε. Τώρα απομακρύνονται τα συντρίμμια. Υπάρχουν επιζώντες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο σύμβουλος του δημάρχου Πέτρο Αντρουσένκο.
Είπε δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό των επιζώντων και για να διακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών, που ακόμη είναι άγνωστος.
Ένας Ουκρανός βουλευτής μάλιστα, ο Σερχί Ταρούτα, έγραψε στο Facebook: «Επειτα από μια φρικτή νύχτα αβεβαιότητας, το πρωινό της 22ης ημέρας πολέμου επιτέλους ευχάριστα νέα από την Μαριούπολη! Το καταφύγιο άντεξε. Ανθρωποι βγαίνουν ζωντανοί έξω!».
Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «ψέμα» τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία βομβάρδισε το θέατρο. Επανέλαβε τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχοποιούν περιοχές αμάχων από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλαν στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες στην πόλη, η οποία δέχεται επί εβδομάδες διαρκές σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Ούτε μισό κτίριο δεν έμεινε άθικτο – οι κάτοικοι πίνουν νερό από τους σωλήνες θέρμανσης»
Την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, περιέγραψε άλλωστε χθες ο αναπληρωτής δήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ στο περιοδικό Forbes Ukraine.
«Ενας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να προμηθεύεται νερό από πηγάδια», είπε στη συνέντευξή του.
Δεδομένου ότι τα συστήματα θέρμανσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν, κάποιοι παίρνουν νερό από τους σωλήνες θέρμανσης για να πιουν, είπε ο αντιδήμαρχος. «Αλλοι λένε επίσης ότι μαζεύουν νερό από λακούβες. Όταν υπήρχε χιόνι το έλιωσαν», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον Ορλόφ, το 80% με 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει βομβαρδιστεί. «Ούτε μισό κτίριο δεν έχει παραμείνει άθικτο», τόνισε.
Σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία, χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη με περίπου 6.500 ιδιωτικά οχήματα κατά τις τελευταίες δύο ημέρες. Μολαταύτα, πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη.
Η ομιλία του Ουκρανού υπουργού Άμυνας στο Ευρωκοινοβούλιο
Την έκκληση να χαρακτηριστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκληματίας πολέμου επανέλαβε πάντω και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, μιλώντας σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Κάνω έκκληση σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσουν πως ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου», δήλωσε ο Ρέζνικοφ μέσω βιντεοσύνδεσης. Παρέθεσε παραδείγματα συγκεκριμένα από το ρωσικό αεροπορικό πλήγμα χθες, Τετάρτη, στο θέατρο στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο 1.200 γυναίκες και παιδιά, όπως είπε.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε ακόμη πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Λευκορωσία ως επιμελητειακό κόμβο για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας και επανέλαβε την έκκληση να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία προκειμένου να προστατευθεί η χώρα.