THEPOWERGAME
Τροπολογία ετοιμάζουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ώστε να αντιμετωπιστεί η επάρκεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας από ρωσικό αέριο. Με την τροπολογία το Δημόσιο θα αναλαμβάνει να αποζημιώσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ή τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην περίπτωση που αγοράσουν LNG, χωρίς να το χρησιμοποιήσουν. Θα πληρώνει, δηλαδή, το λεγόμενο cancellation fee, του τέλους ακύρωσης στην παραλαβή ενός φορτίου. Έτσι θα περιοριστούν και οι φόβοι των προμηθευτών πως θα υποστούν μεγάλη ζημιά στην περίπτωση που αγοράσουν το LNG σε υψηλές τιμές αλλά στη συνέχεια υπάρξει υποχώρηση των διεθνών τιμών με αποτέλεσμα να πωλήσουν με ζημιά.
Στις συσκέψεις για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας επαναλαμβάνεται πως πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας που λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ζήτησε από τους προμηθευτές να προχωρήσουν στην παραγγελία πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αυτό τον μήνα, με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο, προβλέπονται τρία φορτία (περίπου 221.500 κυβικά μέτρα) από Μυτιληναίο, Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί τρία νέα φορτία από ΔΕΗ, Elpedison και ΔΕΠΑ, μεταξύ 4 και 10 Απριλίου. Αρχικά προβλέπονταν μόνο ένα φορτίο με 148.000 κυβικά μέτρα.
Οι προμηθευτές υποστήριζαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην απορροφηθούν τα νέα φορτία λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές. Γι’ αυτό και προετοιμάζεται η ρύθμιση για το cancellation fee από το ΥΠΕΝ με αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορεί να φτάνουν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως στην περίπτωση που ακυρωθεί μια παραλαβή φορτίου LNG ο προμηθευτής επιβαρύνεται με τα ναύλα, τις δαπάνες για τον ελλιμενισμό κ.λπ.
Η ρυθμιστική αρχή παρακολουθεί και τις αυξημένες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η Ελλάδα είναι φθηνότερη από γειτονικές αγορές. Έτσι ζήτησε τον Απρίλιο να μην πραγματοποιηθούν εξαγωγές με τον φόβο της πίεσης που θα δεχθεί το σύστημα σε περίπτωση μπλόκου στο ρωσικό αέριο. Οι συνεδριάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια πραγματοποιούνται ενώ πλησιάζει το καλοκαίρι και θα αυξηθούν εκ νέου οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας.