THEPOWERGAME
Καθώς η γεωπολιτική κατάσταση στο βόρειο ημισφαίριο επαναφέρει αναμνήσεις από τον Ψυχρό Πόλεμο επανέρχονται τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια στο προσκήνιο. Με την υψηλή μεταβλητότητα των αγορών να επιβεβαιώνει πως διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους αβεβαιότητας της τελευταίας 20ετίας, οι επενδυτές καταλαμβάνουν προσπάθειες για να προσαρμοστούν και να διαφυλάξουν τα κεφάλαια τους.
Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 5% μέσα σε έναν μήνα, ξεπερνώντας τα 2.000 δολάρια την ουγκιά την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις προκαλούν σπασμωδικές αναταράξεις σε εμπορεύματα, χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων. Στο Λονδίνο, οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης χρυσού στον δείκτη FTSE-100 έχουν αναρριχηθεί 12% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αν και παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως ο κλάδος είναι εκτεθειμένος και σε άλλες παραμέτρους όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος. Το δολάριο κινείται, παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020έναντι ενός καλαθιού 16 ισχυρών νομισμάτων.
Οι μετοχές των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ένας κλάδος ανθεκτικός σε κρίσεις, στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 έχουν επίσης καταγράψει άνοδο 3,6% μέσα στον Μάρτιο αντί της πτώσης του ίδιου S&P 500 κατά 3,9%. Στρατηγικοί επενδυτές της JPMorgan Chase και της Fiduciary Trust που μίλησαν στην Wall Street Journal επιβεβαίωσαν πως έχουν αυξηθεί οι τοποθετήσεις σε ρευστό, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs) σε χρυσό και ομόλογα καθώς οι επενδυτές αναζητούν σταθερά σημεία αναφοράς σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον.
Ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Μόσχα στην Ουκρανία και η αντίδραση της Δύσης με ένα παλιρροϊκό κύμα κυρώσεων, ναι μεν επιτείνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των αγροτικών εμπορευμάτων καθώς κορυφώνεται η ανασφάλεια για την επάρκεια προσφοράς. Πλην όμως παρατηρούνται μεγάλες και ετερόκλητες διακυμάνσεις καθώς οι αγορές καλούνται να αφομοιώσουν μεγάλες εξελίξεις και σε άλλα μέτωπα.
Ένα από αυτά τα μέτωπα αφορούν στην απόφαση της Κίνας να θέσει σε καραντίνα την Σενζέν, λόγω μιας μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2. Πρόκειται για μια πόλη με πληθυσμό 17,5 εκατομμυρίων που αποτελεί το σημαντικότερο τεχνολογικό κέντρο της Κίνας. Οπότε η ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας εκεί μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ήδη ασθενή ανάπτυξη της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Έτσι, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και αυτός της Σαγκάης έκλεισαν με πτώση 4,97% και 2,6% τη Δευτέρα και την Τρίτη με 5,72% και 4,95%, αντίστοιχα. Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων στην Κίνα περιπλέκει τα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας φόβους μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Μέσα σε τρεις εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές του πετρελαίου κορυφώθηκαν έως και τα 139 δολάρια το βαρέλι, αλλά τη Δευτέρα υποχωρούσαν πάνω από 7% κοντά στα 100 δολάρια λόγω των συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα που αναπτέρωσαν ελπίδες για μια αποκλιμάκωση της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρομοίως, η μεγάλη αποστροφή επενδυτικού κινδύνου από τον πόλεμο στην Ουκρανία επανάφερε την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αρχές Μαρτίου σε αρνητικό έδαφος, αν και μέσα σε έναν μήνα κατέγραψε άνοδο οκτώ μονάδων βάσης λόγω της ταχύτερης απομάκρυνσης των μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μεγάλες διακυμάνσεις έχουν παρουσιάσει επίσης τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα από το 1,9% στις 11 Φεβρουαρίου στο 1,7% την 1η Μαρτίου και τη Δευτέρα στο 2% ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αυτήν την εβδομάδα.