THEPOWERGAME
Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες για να οριστικοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Κυριακή το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παρευρεθεί στη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Τουρκικά ΜΜΕ χθες το πρωί αποκάλυψαν ότι το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Μητσοτάκης θα γευματίσει με τον κ. Ερντογάν στην οικία του προέδρου της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς η συνάντηση αυτή να έχει επιβεβαιωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο powergame.gr ότι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει, χωρίς να έχει «κλειδώσει» η συνάντηση.
Παράλληλα, άλλη πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων επεσήμανε ότι η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα πλήρως και σίγουρα δεν θα έχει το εύρος που της έδωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ. «O φάκελος της Ελλάδας έχει βάθος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις τουρκικές έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Μεσογείου. Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και φυσικά όλα αυτά θα συζητηθούν», δήλωσε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.
Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Σε κάθε περίπτωση, o Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη (Alpha) είχε δηλώσει πως «δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση μία συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο», καθώς «είμαστε γείτονες, έχουμε μεγάλες διαφωνίες αλλά πρέπει να συζητάμε», ενώ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι «υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μία τέτοια συνάντηση».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει επίσης τον πήχη των προσδοκιών της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν ως εξής: «Δεν περιμένω ότι από μία τέτοια συνάντηση θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές που έχουμε, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας ταλανίζει δεκαετίες. Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων, για να σταματήσει αυτή η αναθεωρητική ρητορική, να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση».