THEPOWERGAME
Με τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, τα νέα γύρω από το ουκρανικό μέτωπο είναι καταιγιστικά.
Ειδικότερα, προχωράει, όπως όλα δείχνουν, το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις εντός των επόμενων ημερών.
«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι αταλάντευτες. Θα συζητήσουμε το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας μέσα τις επόμενες ημέρες», είπε.
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη.
Συνομιλίες Σαρλ Μισέλ με Πούτιν και Ζελένσκι
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.
Όπως αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνομιλία, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών.
Στο τηλεφώνημά του με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειες να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας και να διασφαλίσει την πυρηνική ασφάλεια. «Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα συζητήσουμε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ.
Τζόνσον: Επιπλέον 230 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία – Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας
Με τις ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν τα ουκρανικά εδάφη για 12η ημέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα οικονομική ενίσχυση προς την Ουκρανία.
Ειδικότερα, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο Τζόνσον δεσμεύτηκε για χορήγηση επιπλέον 175 εκατομμυρίων λιρών (230,28 εκατομμύρια ευρώ) βοήθειας στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση.
Η πρόσθετη χρηματοδότηση ανεβάζει τη βρετανική υποστήριξη για την Ουκρανία σε περίπου 400 εκατομμύρια λίρες, είπε.
«Ανακοινώνω επιπλέον 175 εκατομμύρια λίρες βρετανικής βοήθειας στην Ουκρανία, 100 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία θα παρασχεθούν απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα ανέφερε πως το Λονδίνο είναι σε θέση να επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα στις 15 Μαρτίου, εάν η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης εγκριθεί όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.
«Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη νομοθεσία μέχρι τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, θα είμαστε σε θέση να επιβάλλουμε κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα μέχρι την επόμενη Τρίτη, στις 15 Μαρτίου», είπε.
Καναδάς: Κυρώσεις εις βάρος 10 «συνεργών» στη ρωσική εισβολή
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 10 «συνεργών» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρόκειται για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ολιγάρχες.
«Ο Καναδάς ανακοινώνει νέες κυρώσεις εναντίον 10 ατόμων που κρίνονται συνεργοί σε αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή», δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο με το Βρετανό ομολόγο του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε.
Τα ονόματα αυτών των ατόμων προέρχονται από μια λίστα που συνέταξε ο φυλακισμένος Ρώσος αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένων «πρώην και νυν ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, ολιγαρχών και υποστηρικτών» της ρωσικής εξουσίας, είπε ο Τριντό.
«Οι κυρώσεις θα ασκήσουν αυξημένη πίεση» στη Μόσχα, «ιδιαίτερα τη στενή φρουρά» του Ρώσου προέδρου Πούτιν, διαβεβαίωσε.
Η Οτάβα έχει ήδη ανακοινώσει πρόσφατα, απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου και κυρώσεις κατά δέκα ηγετών, δύο μεγάλων ρωσικών εταιρειών ενέργειας, της Rosneft και της Gazprom.
Ο Καναδάς ανακάλεσε επίσης το ειδικό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, επιβάλλοντας εισαγωγικούς δασμούς 35% σε προϊόντα από τις δύο χώρες.
Ποιες οι απαιτήσεις της Μόσχας προς το Κίεβο
Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.
Ήταν η πιο σαφής ρωσική δήλωση μέχρι στιγμής για τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, που βρίσκεται στην 12η ημέρα της.
Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία γνωρίζει τους όρους. «Και τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή».
Για το θέμα της ουδετερότητας, είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο Σύνταγμα». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.
«Ολοκληρώνουμε πραγματικά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ουκρανία να διακόψει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», είπε.
«Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απορρόψει οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και Αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή», είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.
Η περιγραφή των αιτημάτων της Ρωσίας ήρθε καθώς αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία ετοιμάζονταν να συναντηθούν τη Δευτέρα για έναν τρίτο γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, μια εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και έχει προκαλέσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Παγκόσμιο Πόλεμο Δύο και προκάλεσε οργή σε όλο τον κόσμο.
ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε «παγκόσμια κατάρρευση»
Η αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια «παγκόσμια κατάρρευση», ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο, το TASS, επικαλέστηκε την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που είπε ότι η Δύση, στέλνοντας μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα προκαλούσε μία νέα καταστροφική εξέλιξη της κατάστασης εκεί.
Μπλίνκεν: Είμαστε έτοιμοι σαν ΝΑΤΟ να απαντήσουμε σε κάθε απειλή
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τη Λιθουανία, βρέθηκε σήμερα στη Λετονία, τονίζοντας πως «χιλιάδες άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι στις ουκρανικές πόλεις», ενώ πρόσθεσε πως «είναι ντροπή για τον Πούτιν που δεν σταματά τον πόλεμο».
Υποστήριξε πως ο Πούτιν έχει τάσεις δεσποτισμού, ενώ απευθυνόμενος στη Λετονία και την υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη επεσήμανε: «Οι ΗΠΑ στο πλευρό σας, ενδυναμώνουμε το έδαφος της Λετονίας με στρατεύματα και οπλικά συστήματα. Είμαστε έτοιμοι σαν ΝΑΤΟ να απαντήσουμε σε κάθε απειλή». Ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ εναντίον οποιασδήποτε απειλής. Είναι ιερή αυτή η συμμαχία, αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της συμμαχίας». Επίσης, ανακοίνωσε ότι «έχουμε πάνω από 1.000 στρατιώτες στη Λετονία και θα συνεχίσουμε να φέρνουμε κι άλλους στη Βαλτική, σε συνεργασία με τον Καναδά. Έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας».
Στις 10 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα
Από την πλευρά της, η Τουρκία κατάφερε να παίξει ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στο Ρωσοουκρανικό, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανακοινώνει ότι στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας Λαβρόφ και Κουλέμπα σε φόρουμ στην Αττάλεια.
Σε σύντομες δηλώσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα παραστεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Την είδηση μετέδωσαν και ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Το Κίεβο απαιτεί τον τερματισμό επιθέσεων σε αμάχους
Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη ενός τρίτου γύρου συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Σε λίγα λεπτά, θα αρχίσουμε να μιλάμε με εκπροσώπους μιας χώρας που πιστεύει σοβαρά ότι η μεγάλης κλίμακας βία κατά των αμάχων είναι μια επιχειρηματολογία. Αποδείξτε ότι αυτό δεν ισχύει», έγραψε στο Twitter.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκιβ, τη Βολνοβάχα και το Μικολάιφ, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.
«Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών διαδρόμων για Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Το υπουργείο κάλεσε τους ξένους ηγέτες να εξαναγκάσουν τη Ρωσία να τηρήσει κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψει, όπως είπε, μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας ξεκίνησαν πριν λίγο έναν τρίτο γύρο συνομιλιών στην Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.