THEPOWERGAME
Μην κλιμακώνετε την κατάσταση επιβάλλοντάς μας και νέες κυρώσεις, διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη δύση, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και απαντώντας στις δηλώσεις, στις οποίες είχαν προχωρήσει νωρίτερα ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Υποστήριξε δε πως δεν έχει «κακές προθέσεις» απέναντι στους γείτονές του!
Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που τα ξημερώματα σημειώθηκαν βομβαρδισμοί κοντά στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή. Στο Κίεβο, το μεσημέρι οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν Ρώσο σαμποτέρ ζωσμένο με εκρηκτικά σε σταθμό μετρό της πόλης.
«Δεν έχουμε κακές προθέσεις ως προς τους γείτονές μας. Και θα τους συμβούλευα επίσης να μην κλιμακώνουν την κατάσταση, να μην επιβάλλουν περιορισμούς. Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικές δηλώσεις του.
«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να εντείνουμε ή να επιδεινώσουμε τις σχέσεις μας. Και όλες οι ενέργειές μας, εάν προκύψουν, προκύπτουν πάντα αποκλειστικά ως απάντηση σε ορισμένες εχθρικές ενέργειες, ενέργειες κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.
Σύλληψη σαμποτέρ ζωσμένου με εκρηκτικά στο Κίεβο, 47 νεκροί στο Τσερνίχιβ, απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων στο Νικολάεφ
Στο επιχειρησιακό μέτωπο του πολέμου, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη πόλη Τσερνίχιβ στον ουκρανικό Βορρά.
Στην πρωτεύουσα ηχούσαν επανειλημμένα οι σειρήνες, ενώ έγινε γνωστό πως οι αρχές συνέλαβαν έναν Ρώσο σαμποτέρ, ζωσμένο με εκρηκτικά σε σταθμό του μετρό του Κιέβου.
Μέχρι στιγμής οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει μία πόλη στην Ουκρανία, τη Χερσώνα, ενώ είχαν υπό τον έλεγχοό τους και τον πυρηνικό σταθμό που χτύπησαν νωρίτερα στη Ζαπορίζια.
Πάντως, οι αναφορές νωρίτερα πως ο ρωσικός στρατός μπήκε στο λιμάνι του Νικολάεφ διαψεύστηκαν αργότερα, με δήλωση συμβούλου του Ζελένσκι και ενώ συνεχιζόταν η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων πλησίον της Μαριούπολης.
Σύσταση επιτροπής από τον ΟΗΕ για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου από πλευράς Ρωσίας και δηλώσεις Ζελένσκι
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία το μεσημέρι της Παρασκευής, ένα ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του:
I welcome the establishment by the #UN Human Rights Council of the International Commission of Inquiry to investigate facts of Russian war crimes against Ukraine. Evidence will be documented and used in international courts. Russian war criminals will be held accountable.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 4, 2022
«Χαιρετίζω τη σύσταση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του #ΟΗΕ της Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου κατά της Ουκρανίας. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα τεκμηριωθούν και θα χρησιμοποιηθούν σε διεθνή δικαστήρια. Οι Ρώσοι εγκληματίες πολέμου θα λογοδοτήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανησυχίες για τους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια
Σε ανάρτησή του, την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας γνωστοποιεί ότι εκτός από τις έξι μονάδες του πυρηνικού εργοστασίου, υπάρχει και μία αποθήκη πυρηνικού καυσίμου, η οποία καταστροφή στην οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροή πυρηνικού υλικού!
In addition to the six power units at the Zaporizhzhya NPP, there is a storage facility for spent nuclear fuel on site. Any damage to this facility can lead to nuclear radiation release. A nuclear disaster of this scale may exceed all previous accidents at nuclear power plants
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) March 4, 2022
«Εκτός από τις έξι μονάδες ισχύος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια υπάρχει στο ίδιο σημείο μια εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου», αναφέρει η ανάρτηση.
«Οποιαδήποτε βλάβη σε αυτή την εγκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση πυρηνικής ακτινοβολίας. Μια πυρηνική καταστροφή τέτοιας κλίμακας μπορεί να ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής».
Η κατάληψη του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, αφού επετέθησαν εναντίον του τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.
Η Ρωσία επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό σε «ουκρανούς σαμποτέρ».
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε στην συνέχεια στο Twitter ότι οι ουκρανικές αρχές πληροφόρησαν τον οργανισμό ότι η πυρκαγιά στον σταθμό δεν έπληξε «βασικό» εξοπλισμό.