THEPOWERGAME
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης η ΕΕ, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε χθες, Πέμπτη 3 Μαρτίου, σε συνάντηση στη Γαλλική Πρεσβεία, που συνεκλήθη από τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, σχετικά με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ως πρωτοφανή την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ τόνισε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θεώρησε πως αποτελεί σημείο καμπής για την ΕΕ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι τα μέλη της ΕΕ καλούνται να την αντιμετωπίσουν ενισχύοντας ουσιαστικά την άμυνα και την ασφάλειά τους. Χαιρέτισε, δε, την πρόσφατη απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι αδικαιολόγητη και παράνομη η επίθεση, ενώ αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα κατά της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι μέσω της υιοθέτησης της «Στρατηγικής Πυξίδας» πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά οι απειλές και προκλήσεις, εναντίον όλων των κρατών-μελών της, ώστε να αποθαρρυνθούν παρόμοιες αναθεωρητικές και παράνομες ενέργειες, και να επιδιωχθεί η ουσιαστική προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ έλαβε αμέσως αποφάσεις υποστήριξης της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και επέβαλε σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή τους από όλα τα κράτη, χωρίς εξαιρέσεις.
Στη συνάντηση έλαβε μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο πρέσβης της Ουκρανίας, Σ. Σουτένκο, ενημερώνοντας για την κατάσταση στη χώρα του. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι πρέσβεις που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους στην Ουκρανία, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Πολεμική Αεροπορία αναχαιτίζει τα ιπτάμενα μέσα όποτε αυτά παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, και εν προκειμένω η Πολεμική Αεροπορία, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απορρέουν από τα Εθνικά Σχέδια-Διαταγές, ώστε να επιτηρούν και να αστυνομεύουν τον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών, τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός, «αναγνωρίζουν όλα τα αεροσκάφη, επανδρωμένα ή μη, που εισέρχονται στον ανωτέρω εναέριο χώρο χωρίς την κατάθεση σχεδίου πτήσεως και άδειας από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας».
«Η Πολεμική Αεροπορία προβαίνει στην αναχαίτιση των ιπταμένων μέσων, όποτε αυτά παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, ούτως ώστε να κατοχυρώνονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, εφαρμόζοντας πιστά τους κανόνες εμπλοκής για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής, που έχουν καθοριστεί στο ισχύον Εγχειρίδιο Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Επί του παρόντος, δεν υφίστανται εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα συστημάτων ηλεκτρονικής εξουδετέρωσης UAV με το Ισραήλ, εντούτοις οι προτάσεις κατασκευής νέων συστημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι αναβαθμίσεις υφιστάμενων αξιολογούνται από τους αρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η υλοποίησή τους, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των διατιθέμενων πιστώσεων», κατέληξε, στην απάντησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.