THEPOWERGAME
Με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις απειλούνται επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εντάχθηκαν στην ειδική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας ή δεν έχουν αποπληρώσει οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μάρτιο 2020 έως και Ιούλιου 2021. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε σύνολο 820.000 υπόχρεων με χρέη συνολικού ύψους 2,26 δισ. ευρώ στη ρύθμιση των 36 έως 72 δόσεων εντάχθηκαν λιγότερο από 50.000 υπόχρεοι. Οι υπόλοιποι όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών ή έχουν πληρώσει τα χρέη ή απλώς αδιαφόρησαν για αυτά.
Η δεύτερη κατηγορία όμως βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των ελεγκτών της εφορίας και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κάτι που σημαίνει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αλλά και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.
Συγκεκριμένα, όσοι έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ στο Δημόσιο θα λάβουν μέσω του auto reminder system e-mail, ή από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης ειδοποίηση προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Στην περίπτωση που το αγνοήσουν θα λάβουν ειδοποίηση για τη λήψη μέτρων σε βάρος τους (αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων) και εν συνεχεία η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων, που γίνονται και απροειδοποίητα δηλαδή χωρίς καμίας ενημέρωση του φορολογούμενου.
Ήδη η εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχει επιβάλλει συνολικά αναγκαστικά μέτρα σε 1.332,050 φορολογούμενους, ενώ συνολικά χρέη στην εφορία εμφανίζονται να έχουν 3.996.871 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Ο αριθμός των φορολογούμενων που θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ενώ εκφράζονται φόβοι για διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του Ουκρανικού. Σημειώνεται ότι το 2021 οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 5,79 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει τα 111,33 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 25,02 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 86,37 δισ. ευρώ.
Όσοι λοιπόν έχασαν τη ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση των 36-72 δόσεων το μόνο που μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν τα σκληρά μέτρα της εφορίας είναι να ενταχθούν στην λιγότερη ευνοϊκή ρύθμιση των 24-48 δόσεων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις τρέχουσες τακτικές οφειλές τους (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πάγια ρύθμιση και να τις εξοφλήσουν σε έως 24 δόσεις. Η ελάχιστη δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων που επιλέγει ο φορολογούμενος, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.