THEPOWERGAME
Την ώρα που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής συγκριτικά με πέρυσι (ενέργεια +250%, κουτί αλουμινίου +60% και ζάχαρη +67%), αβεβαιότητα επικρατεί στις ελληνικές κονσερβοποιίες, τον leader της παγκόσμιας αγοράς, συγκριτικά με μια νευραλγικής σημασίας αγορά για τις εξαγωγές, αυτή των συμπυκνωμένων χυμών ροδακίνου.
Πρόκειται για τη Ρωσία, η οποία, όπως αναφέρει στο powergame.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου, απορροφά το 1/3 των ελληνικών χυμών που εξάγονται, ήτοι 8-9.000 τόνους επί συνόλου 25.000 τόνων.
Παράλληλα, σημαντική για το ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο είναι και η αγορά της Ουκρανίας όπου εξάγονται ετησίως περί τις 21 χιλιάδες τόνοι, αν και πέρυσι σημειώθηκε μεγάλη μείωση στις 6.700 τόνους λόγω της δραματικής πτώσης της ελληνικής παραγωγής εξαιτίας του παγετού, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων-Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, κ. Χρήστος Γιαννακάκης.
Όσον αφορά στις εξαγωγές κομπόστας προς την Ουκρανία και τη Ρωσία, κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα: πέρυσι ανήλθαν σε 1.300 τόνους προς την πρώτη και 2.500 τον. προς τη δεύτερη (οι εξαγωγές προς τη Ρωσία ήταν ιδιαίτερα χαμηλές πέρυσι λόγω της μείωσης παραγωγής – συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 3-4.000 τον).
Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι 8-9.000 τόνοι χυμού αντιστοιχούν σε 30-40 χιλ. τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, τότε, αναλόγως βεβαίως και των εξελίξεων στην Ουκρανία, ανακύπτει ζήτημα διάθεσης για περισσότερους από 60 χιλ. τόνους ροδάκινου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 6,5-7% της ετήσιας παραγωγής, η οποία υπό κανονικές συνθήκες προσεγγίζει τις 900 χιλιάδες τόνους.
Με τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν εξαγωγές στην Ουκρανία. Όσον αφορά στη Ρωσία, τα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά εξαιρούνται του εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τα νωπά φρούτα και λαχανικά, από το 2014. Μέχρι τώρα βεβαίως δεν έχει υπάρξει αλλαγή στους κανόνες που διέπουν το διμερές εμπόριο, ωστόσο ουδείς μπορείς να προεξοφλήσει τι θα επακολουθήσει αφού από τη μία αυστηροποιείται καθημερινά το «πακέτο» κυρώσεων της Δύσης, ενώ από την άλλη δεν αποκλείεται στην αναμενόμενη αντίδραση της Ρωσίας να υπάρξει επέκταση του εμπάργκο.
Κονσερβοποιίες: Στο διπλάσιο το κόστος παραγωγής συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες χώρες
Σε κάθε περίπτωση, οι μεταποιητικές βιομηχανίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις καθώς το ροδάκινο είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της χώρας (ιδιαίτερα σημαντικό σε Κεντρική Μακεδονία και Λάρισα), εάν ληφθεί μάλιστα υπ’ όψιν ότι μόνο οι εξαγωγές κομπόστας και χυμού ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως (ανάλογα και με την παραγωγή κάθε χρονιάς).
Στο μεταξύ, οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα στο διπλάσιο αυτού που έχουν οι βιομηχανίες σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Κίνα, η Νότιος Αφρική και χώρες της Λατινικής Αμερικής, δηλώνει ο κ. Κ. Αποστόλου, επισημαίνοντας ότι οι 16 κονσερβοποιίες έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, το οποίο προτίθενται να θέσουν στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα κατά την επικείμενη συνάντησή τους (επρόκειτο να έχει γίνει ήδη αλλά μετατέθηκε λόγω των ραγδαίων εξελίξεων των τελευταίων ημερών).
Θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά αλλά δεν υπάρχει δίκτυο
Οι κονσερβοποιίες, όπως αναφέρει ο κ. Κ. Αποστόλου, ζητούν να χαρακτηριστούν ως «ενεργοβόρες βιομηχανίες» και προτίθενται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοπαραγωγή ενέργειας, είτε εντασσόμενες σε σχετικό πρόγραμμα είτε (ορισμένες εξ αυτών) και με ίδιους πόρους. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Λάρισας που εδρεύουν οι περισσότερες δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας καθώς είναι κορεσμένο.
Ζητούν, λοιπόν, τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μαζί με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας κι όταν η χωρητικότητα του δικτύου επεκταθεί, να έχουν προτεραιότητα στη σύνδεση μ’ αυτό.
Δίκαιο επίπεδο τιμής τα 0,33 με 0,35 λεπτά ανά κιλό
Όσον αφορά στην τιμή που θα καταβληθεί φέτος στους παραγωγούς, ο κ. Αποστόλου τονίζει πως «έχοντας την εκτίμηση ότι θα έχουμε μια κανονική χρονιά ως προς το ύψος της παραγωγής και άριστη ποιότητα συμπύρηνου, τα 0,33-0,35 ευρώ ανά κιλό προϊόντος παραδοτέου στο εργοστάσιο μπορούν να θεωρηθούν ένα δίκαιο επίπεδο τιμής».