THEPOWERGAME
Κυρώσεις την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα με σκοπό να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας μαζί με πολίτες της προσπαθούν να εμποδίσουν την εισβολή των Ρώσων στο Κίεβο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δρομολογούν κυρώσεις εις βάρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας μαζί με την απομάκρυνση κάποιων τραπεζών της από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT.
Με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν εισχωρήσει στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και τη Γερμανία μαζί με τις ΗΠΑ και την Ολλανδία να στέλνουν περισσότερα όπλα για να στηρίξουν την άμυνα των Ουκρανών, η Δύση επεκτείνει ταυτόχρονα τις οικονομικές κυρώσεις. Ανάμεσα σε άλλα έχει θέσει ως στόχο τα «χρυσά διαβατήρια» που επέτρεψαν στην ελίτ των πλουσίων Ρώσων να αγοράσουν υπηκοότητα σε δυτικές χώρες.
Αυτές οι συντονισμένες ενέργειες έχουν ως στόχο να «καταστήσουν υπόλογη τη Ρωσία και να εξασφαλίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Δύσης. «Η κυβέρνηση του Πούτιν διώκεται από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα», είπε Αμερικανός αξιωματούχος στους Financial Times, προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν το ρούβλι σε «ελεύθερη πτώση». «Αυτό με το οποίο δεσμευόμαστε είναι να αφοπλίσουμε την κεντρική τράπεζα» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως «έτσι θα επηρεάζονται τα συναλλαγματικά της αποθέματα της τάξεως των 630 δισ δολαρίων». «Χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ρούβλια από δυτικά τραπεζικά ιδρύματα, η κεντρική τράπεζα του Πούτιν θα χάσει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων», είπε στη συνέχεια. «Το ρούβλι θα υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα, ο πληθωρισμός θα εκτροχιαστεί και η κεντρική τράπεζα θα μείνει ανοχύρωτη».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε στους ηγέτες της ΕΕ «να παραλύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να παγώσουν οι συναλλαγές της και να μην μπορεί να ρευστοποιήσει τίποτα». Αξιωματούχοι τονίζουν πως ποτέ στην ιστορία δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε κεντρική τράπεζα των G20. Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ρωσία φαίνεται πως ετοίμαζε την οικονομία της, έχοντας συγκεντρώσει συναλλαγματικά αποθέματα πάνω από 600 δισ. δολαρίων, επισημαίνουν αναλυτές.