THEPOWERGAME
Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), στηρίζει η Ελλάδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Το μέτρο αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση των αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, με την Ουκρανία να πιέζει την Ευρώπη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και μία μία τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετούν πλέον το συγκεκριμένο μέτρο.
Νωρίτερα υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift τάχθηκαν η Ιταλία -αλλάζοντας την προηγούμενη στάση της- αλλά και η Κύπρος, ενώ την τοποθέτησή της στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει αλλάξει και η Γερμανία, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να διευκρινίζει ότι το Βερολίνο είναι θετικό σε αυτή την εξέλιξη.
Οι επαφές του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλήσει νωρίτερα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας άλλωστε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στη χώρα σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί. Αναφέροντας επίσης πως συνεχίζουν να λειτουργούν τα ελληνικά προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη.
Ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την «καθαρή» θέση του. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, της βοήθειας προς το Κίεβο και τον πρόεδρο Ζελένσκι.
Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει πως το μπλοκάρισμα της Ρωσίας από το Swift είναι «ζήτημα ημερών», επικαλούμενο κυβερνήτη κεντρικής τράπεζας χώρας της Ευρωζώνης.