THEPOWERGAME
Η Ουκρανία έχει «αφεθεί μόνη» να αντιμετωπίσει το ρωσικό στρατό μετά την εισβολή της Πέμπτης, υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξαπολύοντας ευθείες βολές για τη στάση της Δύσης στη ρωσο-ουκρανική κρίση.
«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
Ρωσικές ομάδες δολιοφθορέων στο Κίεβο
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο. «Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.
Τουλάχιστον 137 νεκροί
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το πρωί χθες Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του.
Χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες», ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.
Έκκληση για βοήθεια – Να αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ
Με ανάρτηση του στην πλατφόρμα Telegram, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.
Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.
Ζήτησε να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες Πέμπτη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής να επιβάλουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Προέλαση του ρωσικού στρατού
Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη προελάσει στην Ουκρανία, αναγνώρισε το ουκρανικό γενικό επιτελείο αργά την Πέμπτη το βράδυ.
Η Ρωσία συγκεντρώνει πλέον στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές Χαρκίβ και Ντανιέτσκ, καθώς και στον νότο, ανέφερε εκπρόσωπος του επιτελείου.
Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, κατά τον ίδιο, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου.
Μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα.
Σημείωσε ότι εκτυλίσσονται μάχες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο.
Ανέφερε ακόμη ότι διεξήχθη επιχείρηση με σκοπό την ανάπτυξη 200 μέλη αερομεταφερόμενης ρωσικής δύναμης στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, δυτικά του Κιέβου, αλλά ο ουκρανικός στρατός μπόρεσε να την αποτρέψει.
Κατά τον εκπρόσωπο του επιτελείου, στην Ουκρανία δρουν 60 τάγματα του ρωσικού στρατού, ευέλικτες, ταχύτατα μετακινούμενες μονάδες με 600 ως 1.000 άνδρες. Ουκρανικές πηγές υπολογίζουν ότι είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κάπου 90 ρωσικά τάγματα ενόψει της εισβολής.
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποκόψουν το Κίεβο και να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο στον νότο προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.
Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 160 πυραύλους κατά στρατηγικών στόχων στο ουκρανικό έδαφος. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους, φθάνοντας σε ακόμη μικρότερη απόσταση από το Κίεβο, σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στο Reuters χωρίς να κατονομαστεί.
Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies μετά τη ρωσική εισβολή, δείχνουν καταστροφές σε δεξαμενές καυσίμων και άλλες υποδομές στο αεροδρόμιο της πόλης Τσούχουιφ της ανατολικής Ουκρανίας.
Εξηγήσεις από τον Πούτιν ζήτησε ο Μακρόν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και του εξήγησε εκτενώς τους λόγους για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφές.
Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Μακρόν αξίωσε από τον Πούτιν τον άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Πούτιν, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ότι με τις ενέργειές του εκτέθηκε σε «τεράστιες κυρώσεις», σύμφωνα με το Ελιζέ.