THEPOWERGAME
Κατακόρυφη αύξηση τόσο των ξενοδοχείων όσο και των προσφερόμενων δωματίων είχαμε τα δύο χρόνια της πανδημίας στον κεντρικό τομέα Αθηνών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας «Περί ικανοποίησης ξενοδοχείων και απόδοσης ξενοδοχείων Αττικής 2021». Από την έρευνα που πραγματοποίησε για την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) η GBR Consulting, προκύπτει ότι μεταξύ 2015 και 2021 παρατηρήθηκε αύξηση 20% του αριθμού των ξενοδοχείων και 17% των προσφερόμενων δωματίων στον κεντρικό τομέα Αθηνών με την αύξηση αυτή να εντείνεται στα δύο χρόνια της πανδημίας, περίοδο που είχε μειωθεί σημαντικά η τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα.
Στον αντίποδα την τελευταία επταετία σημαντική ήταν η πτώση τόσο στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας όσο και του νομού Αττικής. Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών μεταξύ 2015 και 2021 εμφάνισε πτώση 14% σε αριθμό ξενοδοχείων και 19% σε αριθμό προσφερόμενων δωματίων. Αντίστοιχα στην Δυτική Αττική με τον αριθμό των ξενοδοχείων να παραμένει ίδιος στην επταετία τα προσφερόμενα δωμάτια μειώθηκαν κατά 11%.
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι στην εξεταζόμενη περίοδο που είχαμε αύξηση τόσο στον εισερχόμενο όσο και στον εσωτερικό τουρισμό, μείωση τόσο σε ξενοδοχεία (-3%) όσο και σε προσφερόμενα δωμάτια (-2%) εμφάνισαν τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αντίθετα, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών παρουσιάζει στην επταετία την μεγαλύτερη αύξηση σε προσφερόμενα δωμάτια (19%) από όλες τις υποπεριφέρειες και τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό ξενοδοχείων (7%) πίσω από το κέντρο της Αθήνας.
Περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Stefan Merkenhof, Managing Consultant της GBR Consulting, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πέρυσι, στο σύνολο της Αττικής ο αριθμός των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 2,6% και των δωματίων κατά 2,8%, σε σχέση με το 2020.
Πρωταγωνιστής, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας και κυρίως τα πολυτελή ξενοδοχεία. Στο κέντρο της Αθήνας άνοιξαν +17% νέα ξενοδοχεία πέντε αστέρων προσφέροντας επιπλέον 4% δωμάτια. Αντίστοιχα στην κατηγορία των τεσσάρων αστέρων το 2021 λειτούργησαν επιπλέον 7% νέα ξενοδοχεία σε σχέση με το 2020 ενώ τα δωμάτια στην συγκεκριμένη κατηγορία αυξήθηκαν κατά 6%. Στις κατηγορίες ενός και τριών αστέρων δεν υπήρξε μεταβολή ενώ μικρή αύξηση της τάξης του 3% είχαμε στα ξενοδοχεία και στα προσφερόμενα δωμάτια δύο αστέρων.
Η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τόσο το 2022 όσο και τα επόμενα χρόνια καθώς σύμφωνα με τον κ. Merkenhof είναι υπό κατασκευή στην Αττική ξενοδοχεία που θα προσφέρουν επιπλέον 2.500 δωμάτια. Στον παραπάνω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται τα ξενοδοχεία που είναι σε φάση μελέτης ούτε τα περίπου 2.500 δωμάτια που θα δημιουργηθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Σύμφωνα με τον κ. Merkenhof δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι έχουμε μία σημαντική μείωση, της τάξης των 500 δωματίων, από τη διακοπή λειτουργίας του Hilton καθώς και άλλων μικρότερων ξενοδοχείων που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.