THEPOWERGAME
Η Βρετανία θα καταργήσει από τις 24 Φεβρουαρίου το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για τους πολίτες που βρίσκονται θετικοί σε τεστ ανίχνευσης Covid-19, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
«Μέχρι την 1η Απριλίου θα εξακολουθήσουμε να συστήνουμε στους πολίτες που βρίσκονται θετικοί σε τεστ για κορονοϊό να παραμένουν στο σπίτι. Στη συνέχεια, όμως, θα ενθαρρύνουμε όσους εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 να επιδεικνύουν ατομική ευθύνη» συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσουν οι δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες για την ανίχνευση του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει μέριμνα για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Από την 1η Απριλίου, όταν θα έχει τελειώσει ο χειμώνας και ο ιός θα μεταδίδεται λιγότερο εύκολα, θα σταματήσουμε τα δωρεάν τεστ για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο βρετανός πρωθυπουργός ευχήθηκε στη βασίλισσα Ελισάβετ ταχεία ανάρρωση από την Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι η μόλυνσή της αποτελεί «υπενθύμιση πως ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί».
Διχασμένοι οι αναλυτές
Οι απόψεις των αναλυτών για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης διίστανται καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν τα μέτρα αυτά να καταργηθούν στα τέλη Μαρτίου. Κάποιοι λοιπόν την χαρακτηρίζουν «ανόητη» εκτιμώντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, και κάποιοι άλλοι «γενναία». Οι τελευταίοι υποστηρίζουν όπως και ο Βρετανός πρωθυπουργός ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, καθώς όπως σημειώνουν η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, το 91% των ατόμων άνω των 12 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 84% και τις δύο. Ενώ από τον Απρίλιο θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των παιδιών από 5 ως 11 ετών.
Αναφορικά με τα ταξίδια προς την Αγγλία, ήδη από τις 11 του μηνός οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι υποχρεωμένοι πλέον να κάνουν οποιοδήποτε τεστ ούτε πριν την αναχώρησή τους ούτε μετά την άφιξή τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσουν τη φόρμα επιβάτη, γνωστή ως PLF (Passenger Locator Form). Οι ανεμβολίαστοι από την άλλη εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ τόσο πριν φύγουν όσο και μετά που θα φτάσουν στην Αγγλία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ