THEPOWERGAME
Καθοριστικό ρόλο στην μείωση των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων κι επενδυτών, αναμένεται να διαδραματίσουν οι εξασφαλίσεις σε ακίνητα.
Ήδη, όπως φαίνεται από τρεις πρόσφατες κινήσεις της doValue, του μεγαλύτερου ομίλου διαχείρισης κόκκινων δανείων, τα ακίνητα θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο «θεραπείας» μη εξυπηρετούμενων δανείων, τουλάχιστον στο 1/3 των περιπτώσεων. Δημιουργείται λοιπόν, μια σημαντική δευτερογενής αγορά απόκτησης ακινήτων, συχνά με επενδυτικό χαρακτήρα, γεγονός που προσελκύει και θεσμικούς επενδυτές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εν εξελίξει διαδικασία «διάσωσης» της Ι. Μπουτάρης, με τη συνδρομή της ακίνητης περιουσίας της. Εφόσον οι συζητήσεις που διεξάγονται τους τελευταίους οκτώ μήνες, στεφθούν με επιτυχία, η σουηδική Sterner Stenhus, του ομογενούς επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη, θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής οινοποιίας, διαδραματίζοντας τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή.
Ταυτόχρονα, η ακίνητη περιουσία της οινοποιίας, εκτιμώμενης αξίας της τάξεως των 10-15 εκατ. ευρώ, θα αποκτηθεί από την Premia Properties (άλλη μια εταιρεία που διασώθηκε από την Sterner Stenhus). Η τελευταία θα εισπράττει ενοίκια από την Ι. Μπουτάρης, με το ετήσιο εισόδημα να υπολογίζεται μεταξύ 1 – 1,5 εκατ. ευρώ. Μέσω της διαδικασίας αυτής, θα μειωθεί ο δανεισμός της οινοποιίας, που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της doValue.
Ταυτόχρονα – και αυτό είναι το σημαντικότερο, η Μπουτάρης θα έχει πλέον έναν ισχυρό «σύμμαχο» για να αντιστρέψει την φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών και να εξασφαλίσει την διάσωσή της.
«Ανάσα» από την σημαντική ακίνητη περιουσία της αναμένει και η Folli Follie.
Ήδη, η πώληση του ιστορικού ΜΙΝΙΟΝ μείωσε τις υποχρεώσεις της αλυσίδας και κατέστη εφικτή η λήψη μιας, έστω και μικρής χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ αποκτήθηκε από την Dimand αντί ποσού της τάξεως των 26 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ακινήτων της Folli Follie είναι δεσμευμένο και πρόκειται να αξιοποιηθεί σταδιακά για την μείωση των υποχρεώσεών της.
Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία (με την μέθοδο της ελεύθερης εκποίησης) για τρία συγκροτήματα γραφείων στην περιοχή του Αμαρουσίου. Πρόκειται για ακίνητα που είχαν αποκτηθεί πριν από 10 περίπου χρόνια, από τον επιχειρηματία κ. Λουκά Έλληνα, που με την σειρά του τα είχε αγοράσει από την Ektasis Development.
Η εν λόγω εταιρεία είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και αναζητούσε αγοραστές για μέρος των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της. Ο κ. Έλληνας απέκτησε τα συγκεκριμένα κτίρια και με δανεισμό, που στη συνέχεια κατέστη μη εξυπηρετούμενος και πέρασε υπό τον έλεγχο της doValue, στο πλαίσιο της διαδικασίας μείωσης του όγκου των «κόκκινων» δανείων.
Σήμερα, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει προσφορές που εκτιμάται ότι προσεγγίζουν, ή και ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ για τα συγκεκριμένα ακίνητα, από εταιρείες, όπως η Prodea Investments, η Trastor ΑΕΕΑΠ, αλλά και τα επενδυτικά funds Brook Lane Capital και Dromeus Capital.
Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων. Η σχετική διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου, καθώς θα πρέπει να υπάρξει και δικαστική έγκριση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο, τόσο λόγω τοποθεσίας, όσο και λόγω της ποιότητας των μισθωτών. Το μεγαλύτερο σε αξία κτίριο, αφορά την έδρα των ΕΛΠΕ.
Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας άνω των 30.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Γραβιάς και Χειμάρας και είχε τιμή εκκίνησης τα 45,6 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο συγκρότημα φιλοξενείται και το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της Ernst & Young στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο κτίριο, επιφάνειας 13.500 τ.μ. είχε τιμή εκκίνησης τα 21,6 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, στην συμβολή των οδών Σώρου και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, πωλείται συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας 14.000 τ.μ., που μισθώνεται από τον όμιλο Φουρλή και την Bayer. Η τιμή εκκίνησης διαμορφώθηκε σε 21 εκατ. ευρώ.
Άλλη μια συμφωνία μείωσης κόκκινων δανείων, με «όχημα» τα ακίνητα, πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2021. Πρόκειται για τρία κτίρια κατοικιών, που χρησιμοποιούνται ως φοιτητικές κατοικίες.
Τα ακίνητα είχαν αναπτυχθεί από την Hamlet Student Flats, η οποία ειδικεύεται στην αγορά αυτή.
Ωστόσο, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στα δάνεια που υπέγραψε για την αγορά τους. Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησής τους, η Hamlet Student Flats, σε συνεργασία με την doValue (που είναι πλέον ο πιστωτής), συναίνεσε στην πώληση των κτιρίων στην Premia Properties, με τα σχετικά έσοδα (υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ) να αποπληρώνουν ισόποσα δάνεια.
Με βάση το σχετικό πλάνο, η Hamlet Student Flats θα μισθώνει εφεξής τα ακίνητα από την Premia Properties, αντί ετήσιου ποσού 640.000 ευρώ. Παράλληλα, θα συνεχίσει να τα διαχειρίζεται. Πρόκειται για τρία συγκροτήματα 153 διαμερισμάτων και συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ. Βρίσκονται σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.