THEPOWERGAME
Τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο, ο ρόλος του χρυσού ως διαχρονικό επενδυτικό καταφύγιο είχε αμφισβητηθεί από τις αγορές, με τους επενδυτές να επωφελούνται από την άφθονη ρευστότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που διοχετεύθηκε από την αρχή της πανδημίας της νόσου Covid-19 για την καταπολέμηση της συνεπακόλουθης ύφεσης. Όσοι αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις προσανατολίστηκαν στα χρηματιστήρια, τα ομόλογα με χαμηλή επενδυτική βαθμολογία και τα κρυπτονομίσματα. Το bitcoin, με την εντυπωσιακή άνοδό του, είχε χαρακτηριστεί ως ακόμη και ως πιθανός «διάδοχος» του πολύτιμου μετάλλου για τη θωράκιση των κεφαλαίων από τον πληθωριστικό κίνδυνο, επισκιάζοντας τις συντηρητικότερες αποδόσεις του πολύτιμου μετάλλου.
Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Τον τελευταίο μήνα, ο χρυσός ακολουθεί ανοδική πορεία με συνολικά κέρδη 4,3% ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 στη Wall Street και ο Europe Stoxx 600 στην Ευρώπη διολίσθησαν 4,6% και 3,83%, αντίστοιχα. Την Πέμπτη, μια ημέρα πολεμικής έντασης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο S&P 500 και ο Nasdaq στις ΗΠΑ υποχωρούσαν ενδοσυνεδριακά πάνω από 2%, ενώ η τιμή του χρυσού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 1.900 δολάρια την ουγκιά.
Καθώς η ουκρανική κρίση εξακολουθεί να διατηρεί σε εγρήγορση τη διεθνή πολιτική σκηνή, το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για τις συγκρούσεις στην περιοχή Ντονμπάς και τις ΗΠΑ να διαβλέπουν πως είναι ζήτημα ημερών μια ρωσική εισβολή, αναλυτές της αγοράς θεωρούν πιθανή την ενίσχυση του πολύτιμου μετάλλου στο άμεσο μέλλον. Εάν τελικά το Κρεμλίνο αποφασίσει μια εισβολή στην Ουκρανία τότε θα επιβληθούν αυτόματα κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, επιδεινώνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, κυρίως, στην ενέργεια. Αναταραχές είναι πιθανό να υπάρξουν επίσης στις αγορές των αγροτικών εμπορευμάτων, δεδομένου του μεγάλου ρόλου που διαδραματίζει η Ουκρανία στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ήδη στο υψηλό δεκαετιών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, φθάνοντας επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, οι αγορές επανέρχονται σε παλαιές ισορροπίες, τουλάχιστον, σε αυτή τη φάση. Οπισθοδρομούν οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων και τα κρυπτονομίσματα υποχωρούν ατάκτως. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Citibank αναμένει πως ο χρυσός θα φθάσει τα 1.950 δολάρια την ουγκιά. Όμως η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως η τιμή του θα επανέλθει στα 1.750 δολάρια μέσα στο επόμενο 12μήνο. Πιο αισιόδοξος είναι ο Κέβιν Κέλι, διευθύνων σύμβουλος της Kelly ETFs, δηλώνοντας στο Bloomberg πως θα «συνεχίσει να λάμπει» στο υπόλοιπο του έτους.
Παρόλο δε που η Fed εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων για την αναχαίτιση του πληθωρισμού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έδειξαν μια διχογνωμία ως προς τον τρόπο και την ταχύτητα που θα πρέπει να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης που ισχύουν εδώ και μια διετία. Αν και στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου συμφωνήθηκε πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018 θα πρέπει να γίνει σύντομα, δεν αναφέρεται τίποτα για τις επόμενες όταν οι αγορές προεξοφλούν από τρεις έως και έξι προς τα πάνω αναπροσαρμογές. Οπότε η πορεία του χρυσού -και όχι μόνον- θα εξαρτηθεί επίσης από τον βαθμό «επιθετικότητας» της Fed ως προς τη διαχείριση του πληθωρισμού.