THEPOWERGAME
Κατά κοινή ομολογία, το πετρέλαιο εμφάνισε τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19 συγκριτικά με κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας και ειδικότερα τον Απρίλιο του 2020, οι τιμές του μαύρου χρυσού διολίσθησαν ακόμη και σε αρνητικό πρόσημο, καθώς οι διαπραγματευτές δεν επιθυμούσαν να μείνουν με αποθέματα όσο οι οικονομίες τελούσαν σε καθεστώς πλήρους αδράνειας.
Σήμερα, εικάζεται πως μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι, πυροδοτώντας μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και κρατών. Μέσα σε 22 μήνες περίπου, οι τιμές του πετρελαίου Μπρεντ και του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο άνω του 336% και 440%, αντίστοιχα.
Στις 20 Απριλίου του 2020, ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου είχε υποχωρήσει από τα 17,85 δολάρια το βαρέλι έως τα -37,63 δολάρια στα συμβόλαια εκπλήρωσης του επόμενου μήνα, αντανακλώντας ιστορική πτώση της τάξεως του 100% μέσα σε μια ημέρα. Τότε τα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν αποφασίσει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια, όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg. Έκτοτε, η προς τα πάνω αναπροσαρμογή της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ+ αναπροσαρμόζεται σταδιακά παρά τις παραινέσεις της Ουάσινγκτον για μια μεγαλύτερη αύξηση προκειμένου να μην φθάσουν οι τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Πετρέλαιο: Οι λόγοι για την εκρηκτική αύξηση της τιμής του
Η ορμητική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την έναρξη των εμβολιασμών, οι καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η μεγάλη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχουν πυροδοτήσει μεγάλη άνοδο των τιμών σε πάσης φύσεως ορυκτό καύσιμο. «Προ 18 μηνών όλοι μιλούσαν για έναν όλεθρο στον κλάδο ενέργειας και σήμερα όλη η συζήτηση γίνεται για υπερβολικά υψηλές αποδόσεις» σχολιάζει ο Τράβις Στάις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου DiamondbackEnergy. «Θα πρέπει να εξετάσουμε αυτήν την τεκτονική αλλαγή», υπογραμμίζει στο Bloomberg.
Σε αυτή τη φάση, η πράσινη ατζέντα των κυβερνήσεων της Δύσης έρχεται σε αντίφαση με τα μέτρα που λαμβάνουν να αναπληρώσουν ανεπάρκειες στην προσφορά ενέργειας, καταφεύγοντας σε ορυκτά καύσιμα. Εκτός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μεγάλη άνοδος έχει σημειωθεί στην τιμή του άνθρακα. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, η οικονομική ισχύς των οποίων είναι συζητήσιμη μακροπρόθεσμα λόγω της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας από τη Δύση, μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο βραχυπρόθεσμα στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Σύμφωνα, ωστόσο, με την εταιρεία αναλύσεων Oxford Business Group δεν είναι βέβαιο πως η υφιστάμενη ενεργειακή κρίση θα ανοίξει τον δρόμο σε νέα έργα πετρελαίου. Αντίθετα μπορεί να ενισχύσει τα κίνητρα για την αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέες τεχνολογίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η γαλλική Total και η βρετανική ΒΡ, οι οποίες δεσμεύτηκαν πως θα αξιοποιήσουν τα υψηλά τους κέρδη για να επεκτείνουν την παρουσία τους στις ΑΠΕ.