THEPOWERGAME
Δύσκολο να υπερνικήσει κανείς τη δύναμη της συνήθειας ακόμη και όταν πρόκειται για τους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης. Παρά τις περσινές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) και της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων, 25 από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη χρηματοδότησαν ενεργειακούς ομίλους με 55 δισ. δολάρια για την αύξηση της παραγωγής τους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αν και τα κεφάλαια αυτά είναι σαφώς λιγότερα από τα αντίστοιχα 106 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν το 2020 και τα 83 δισ. δολάρια το 2019, υπερβαίνουν τα 49 δισ. και τα 50 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν το 2018 και το 2017, αντίστοιχα.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης ShareAction, η οποία υπολογίζει πως η μεγαλύτερη χρηματοδότηση έχει δοθεί από τις HSBC (59 δισ. δολάρια), Barclays (48 δισ. δολάρια) και BNP Paribas (46 δισ. δολάρια) κυρίως με την παροχή είτε πιστώσεων, είτε υπηρεσιών αναδόχου. Από το 2016, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν παράσχει στήριξη άνω των 400 δισ. δολαρίων στις 50 μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας για την επέκταση της παραγωγής τους στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Οπότε η Τραπεζική Συμμαχία για Μηδενικούς Ρύπους (Net Zero Banking Alliance) δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να ασκήσει μια θετική επίδραση, τονίζει η ShareAction. Η ΙΕΑ προειδοποίησε τον περσινό Μάιο πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή τον άνθρακα ώστε να επιτευχθούν μηδενικοί καθαροί ρύποι μέχρι το 2050.
Ορισμένες από τις 25 ευρωπαϊκές τράπεζες που περιλαμβάνονται στην έρευνα της ShareAction περιόρισαν τη χρηματοδότηση για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των ομίλων πετρελαίου και φυσικού αερίου ή για την έναρξη νέων έργων. «Μόνον οι Commerzbank, Credit Mutuel, Danske Bank, La Banque Postale και NatWest έχουν αρχίσει να περιορίζουν την παροχή κεφαλαίων», σχολιάζει η ShareAction. Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ζητούν από τους πελάτες τους σχέδια μετάβασης σε φιλικότερες ως προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.
Δεδομένου του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δεν υπάρχουν περιθώρια για την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων. Με την αδιάλειπτη εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων θα ξεπεραστεί ο 1,5ο Κελσίου που είναι το επιθυμητό όριο για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ως εκ τούτου, «κανένα νέο κοίτασμα δεν θα πρέπει να αναπτυχθεί πουθενά στον κόσμο και μάλιστα ορισμένα κοιτάσματα θα πρέπει να κλείσουν πριν εξαντληθούν», καταλήγει η ShareAction.