THEPOWERGAME
Η πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα στις ενεργειακές εταιρείες, λόγω των ελλείψεων που θα δημιουργηθούν στα αποθέματα φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων, με το Λευκό Οίκο να ψάχνει αγωνιωδώς λύσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου.
«Συνεργαζόμαστε με χώρες και εταιρείες για να διασφαλίσουμε την προμήθεια και να μετριάσουμε τους κλυδωνισμούς των τιμών που επηρεάζουν τον αμερικανικό λαό, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα η κύρια αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre.
Η ίδια δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις «με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσει την ικανότητα και την προθυμία τους να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή και να κατανείμουν τις ποσότητες στους Ευρωπαίους αγοραστές».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαταράξει τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, παραδέχθηκε η ίδια. Εν αναμονή αυτού, είπε, «Συζητάμε με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για να συντονίσουμε τον σχεδιασμό αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ανάπτυξης των υφιστάμενων ενεργειακών αποθεμάτων τους. Εργαζόμαστε για τον εντοπισμό ποσοτήτων μη ρωσικού φυσικού αερίου από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ασία και τις ΗΠΑ».
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, αν και έχει συγκεντρώσει περίπου 130.000 στρατιώτες καθώς και τανκς, πυροβολικό και άλλο εξοπλισμό στα σύνορα της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του προς τα ανατολικά.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αρκετούς αντιπάλους που παράγουν πετρέλαιο, γεγονός που εντείνει τους περιορισμούς στον εγχώριο εφοδιασμό. Οι κυρώσεις σε τμήματα του ρωσικού πετρελαϊκού τομέα ισχύουν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Οι αγορές από το Ιράν έχουν περιοριστεί από τη δεκαετία του 1980 και η Βενεζουέλα βρέθηκε υπό πίεση το 2019.
Στο παρελθόν, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν συνεργαστεί με μέλη του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την ενίσχυση της προσφοράς ώστε να αντιμετωπιστεί η μειωμένη ποσότητα από χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.